Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet z Orange

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu mój kolega miał internet z Orange - to znaczy teoretycznie miał, bo ciągłe problemy uniemożliwiały mu normalne korzystanie z internetu.

Lepiej, jeśli popytasz o stabilność łącza wśród znajomych posiadających internet z Orange, bo być może to tylko problem z placówką w moim mieście, ale słyszałem różne opinie, niekoniecznie pozytywne, na temat tej firmy.

Opublikowano

*Do 300mb/s, chyba jeśli będziesz 20 metrów od nadajnika :D Zależy, gdzie mieszkasz i gdzie masz GSM i na jakiej częstotliwości działa.

Możesz podać nam orientacyjne miejsce zamieszkania, natomiast powinieneś dopytać o właśnie stabilność łącza osób mieszkających w Twojej okolicy używających Orange.

Ta firma używa wszystkich polskich nadajników, natomiast opinie są różne.

343731479829004887779.png

Opublikowano

300 Mb/s bierz tylko, jeśli w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania jest możliwość poprowadzenia światłowodu. W każdym innym przypadku się nie opłaca, bo po prostu sygnał się zatraca i nawet, jeśli masz ustawioną taryfę 300 mb, a korzystasz z internetu radiowego to w najlepszym wypadku będziesz miał 60 Mb/s. 

Jeśli już jesteśmy przy temacie światłowodów, pamiętaj, że jeśli chcesz uzyskać maksymalną prędkość musisz spełniać wymagania sprzętowe. Sprzęt powinien zapewnić Ci Orange wliczając jego cenę w koszty instalacji, jednak jeśli nie będzie to możliwe, to musisz wyposażyć się w router ONT (GPON), a otrzymany z niego sygnał do specjalnego, gigabitowego routera/switcha, pamiętając też o gigabitowej karcie sieciowej w komputerze (wystarczy zintegrowana, byle gigabitowa). 

Generalnie jeśli spełnisz wszystkie podane wyżej wymagania to powinieneś mieć coś w granicy 260-295 Mb/s, jeśli sygnał nie jest rozdzielany, a serwery nie są obciążone.

Przed chwilą sprawdzałem u siebie, bo sam jestem w posiadaniu internetu światłowodowego 300 Mb/s, więc wynik jest jak dla mnie świetny, zwłaszcza, że pomiar był robiony o tak późnej porze.

5117574444.png

PS

żadne urządzenie znajdujące się aktualnie na rynku nie puści Ci więcej niż 300 Mb/s, no chyba, że ktoś chce zainwestować grube pieniądze w samą możliwość ściągania o 10 MB/s szybciej, co i tak w przypadku tak szybkiej prędkości łącza jest wynikiem mało zauważalnym

9La1rOf.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...