Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak stworzyć serwer Minecraft? Szukam poradnika dla kompletnego laika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałem sobie pograć w MC z kumplami, ale nie bardzo znamy się na stawianiu jakiegokolwiek servera... Jedyne na czym nam zależy to by pograć w 3-4 osoby z jakimiś modami :)... Potrzebuję jakiegoś mini poradnika czy coś jak taki server postawić.. Nie zależy mi na pluginach czy innych duperelach, zwykły hamachi i by dało radę wgrać mody :) Interesuje mnie wersja 1.2.5 czy coś takiego ( jak nie da rady może być wyżej). Z góry dziękuję :)

Dodam, że niektóre poradniki na tym forum mają linki wygasłe więc nic się nie da zrobić :v

Opublikowano

Jeśli chodzi o serwer na modach to pobierz sobie silnik z http://files.minecraftforge.net/maven/net/minecraftforge/forge/index_1.2.5.html

Wrzuć go do jakiegoś katalogu i stwórz plik tekstowy, nazwij go start.bat i dodaj do niego:

java -Xmx1024M -jar plik.jar -o true

PAUSE

Pamiętaj, aby nazwę pobranego pliku zmienić na plik.jar

Uruchom serwer aby mógł on wygenerować swoje pliki.

Pobierz również i zainstaluj hamachi na swoim komputerze, a otrzymane tam IP wpisz w pliku "server.properties", zaraz za "server-ip="

Jeśli to wszystko zrobisz to również z http://files.minecraftforge.net/maven/net/minecraftforge/forge/index_1.2.5.html pobierz pliki do swojego klienta, mam nadzieję, że z tym sobie już poradzisz. Sprawdź czy będziesz mógł się połączyć z swoim serwerem za pomocą adresu IP z twojego hamachi, jeśli tak to wszystko już działa, wystarczy, że wybrane modyfikacje wgrasz do katalogu mods na swoim serwerze, oraz w swoim kliencie MC.

Opublikowano

Możesz też sprawdzić to:

@ECHO OFF
SET BINDIR=%~dp0
CD /D "%BINDIR%"
"C:\Program Files (x86)\Java\jre1.8.0_73\bin\java.exe" -Xincgc -Xmx1G -jar plik.jar
PAUSE

Jednak musisz zmienić lokalizację javy na taką jaką masz.

Wyślij najlepiej screena z zawartością katalogu gdzie wszystko wrzuciłeś, bo może źle nazwałeś plik z silnikiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...