Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoły z internatem zagranicą

Gość Zacieszynka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, znacie może jakieś szkoły z internatem zagranicą (Anglia, Irlandia, Szwecja, USA, Kanada, Japonia) lub osoby które do takich szkół uczęszczają? Jestem bardzo zainteresowany szkołą poza Europą, chciałbym poznać trochę świata, pouczyć się gdzieś indziej niż w Polsce, czy w Niemczech. Są szkoły, gdzie można się dostać przez internet albo list? Również kraj, czy szkoła zezwalająca na pracę na półetatu jest wymagana.

Umiem 3 języki, a czwartego się uczę. Polski, angielski, niemiecki i zacząłem uczęszczać na lekcje języka japońskiego (nauka tego języka, jak dla mnie, to przyjemność).

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

To prędzej poczekałbym na ukończenie szkoły średniej i wtedy na studiach skorzystać z opcji wyjazdu na Erasmusa na terenie EU lub gdzieś poza i wtedy szukać opcji przeniesienia się na zagraniczą uczelnię lub ukończenia uczelni w Polsce i za granicą.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Zrob mature w polsce i wtedy za granice uczyc sie :) Wiele uniwersytetow przyjmuje polska mature.

Sam chodze do University of Greenwich (Londyn). Mieszkam w domu lecz mam opcje wynajac pokoj studencki. Prawie kazdy uniwersytet w Anglii posiada opcje zeby student mieszkal na kampusie lecz to moze byc drogie. Sam uniwerystet kosztuje 9 tysiecy funtow jesli sie mieszka w anglii, jesli dobrze pamietam to EU Students musza placic £12.5k za rok (3 lata trwa). W anglii jest opcja zeby dostac kredyt na to, splacasz go tylko kiedy  skonczysz studia i zarabiasz wiecej jak 21k na rok. Jesli nie splacisz kredytu przez 30 lat to ci go anuluja. Tak ja mam lecz nie wiem jak moze byc dla kogos kto nie zalicza sie jako brytyjski student.

Tutaj masz link ktory wyjasnia sporo o tym co ja mowilem:

http://www.nidirect.gov.uk/financial-help-for-eu-students

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

To prędzej poczekałbym na ukończenie szkoły średniej i wtedy na studiach skorzystać z opcji wyjazdu na Erasmusa na terenie EU lub gdzieś poza i wtedy szukać opcji przeniesienia się na zagraniczą uczelnię lub ukończenia uczelni w Polsce i za granicą.

To mi trochę nie na rękę, bo w Niemczech, żeby zdać maturę, będę musiał siedzieć kolejne 3 lata w szkole. W czerwcu 2017 kończę szkołę, bez matury (Niemcy jeśli chodzi o szkołę, to od Polski różni się całkowicie) i wtedy mam wybór, albo iść do szkoły na 3 lata, zrobić maturę albo iść na staż 2/3 letni, zarabiać okrojone pieniądze i mieć zawód w ręce.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

To mi trochę nie na rękę, bo w Niemczech, żeby zdać maturę, będę musiał siedzieć kolejne 3 lata w szkole. W czerwcu 2017 kończę szkołę, bez matury (Niemcy jeśli chodzi o szkołę, to od Polski różni się całkowicie) i wtedy mam wybór, albo iść do szkoły na 3 lata, zrobić maturę albo iść na staż 2/3 letni, zarabiać okrojone pieniądze i mieć zawód w ręce.

To jaki to typ szkoły? No raczej gdziekolwiek żeby iść do szkoły wyższej trzeba mieć jakiś krajowy odpowiednik matury zwykle, a nie wiem jak to wygląda z rekrutacją do szkoły na poziomie niżej niż wyższa, czy wtedy na przykład nie jest brany pod uwagę wiek lub inne warunki.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

To jaki to typ szkoły? No raczej gdziekolwiek żeby iść do szkoły wyższej trzeba mieć jakiś krajowy odpowiednik matury zwykle, a nie wiem jak to wygląda z rekrutacją do szkoły na poziomie niżej niż wyższa, czy wtedy na przykład nie jest brany pod uwagę wiek lub inne warunki.

http://www.deutsch.edu.pl/niemcy_szkola.html

Jestem teraz w połowie 9 klasy Realschule, przez to, że jak tu przyjechałem bez języka to tak naprawdę jestem dwa lata w tyłek (patrząc na ten wykres)

Nie chcę studiować w Niemczech.

Opublikowano

Główne pytanie, co chcesz studiować albo czego się uczyć, bo to też pewnie wpłynie na kierunek, w którym powinieneś skupić swoje działania ;)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

O ile mi wiadomo to bez matury na wyższą uczelnię Cię nie przyjmą (kojarzę z lekcji niemieckiego, że mają coś takiego jak Abitur). Nie lepiej już Ci po prostu poczekać te 4 lata i wyjechać za własne pieniądze do innych zakątków świata?

Albo spytaj się na jakimś niemieckim forum, bo oni raczej bardziej orientują się jak z ich kraju polecieć do innego, żeby się uczyć.

Opublikowano

Główne pytanie, co chcesz studiować albo czego się uczyć, bo to też pewnie wpłynie na kierunek, w którym powinieneś skupić swoje działania ;)

Systemy multimedialne, ten kierunek mi najbardziej odpowiada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...