Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka javy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jakim sposobem jest się lepiej uczyć pisać pluginy czy tam javy. Pisać czystą javą czy z bukkitapi ?

Opublikowano

Pisać czystą javą czy z bukkitapi ?

Ty tak na serio??

Co masz na myśli mówiąc "Czysta java".

Przecież API Bukkita jest napisane w Javie i jeżeli chcesz pisać pluginy na Bukkita to musisz korzystać Bukkit API, który nie jest językiem programowania - piszesz normalnie w Javie, ale korzystasz z API Bukkita.

Edit:

Jakim sposobem jest się lepiej uczyć pisać pluginy czy tam javy.

Pisać Javy?

Wiesz co? Może najpierw poucz się Javy, co to jest wirtualna maszyna Javy (Ponieważ aplikację Javowe nie uruchamiają się natywnie na Twoim systemie tylko na VM).

Napisz jakiś prosty program, na przykład kalkulator.

Źródeł wiedzy jest bardzo dużo, wystarczy pogoglować.

Opublikowano

Ale mi chodzi jak będzie lepiej nauczyć się podstaw javy. Pisząc bez żadnych api czy z api bukkita.

Opublikowano

Ale mi chodzi jak będzie lepiej nauczyć się podstaw javy. Pisząc bez żadnych api czy z api bukkita.

API Bukkita używasz wtedy gry tworzysz powiedzmy pluginy na Bukkita.

Jak uczysz się Javy to po co masz korzystać z API Bukkita? Przecież nie masz zamiaru pisać pluginów od razu?

Edit:

Czyli po prostu instalujesz JDK, jakieś IDE do Javy i piszesz na początku programy bez żadnych dodatkowych bibliotek.

API Bukkita będzie Ci potrzebne wtedy, kiedy będziesz chciał pisać pluginy.

LWJGL użyjesz wtedy gdy będziesz potrzebował na przykład stworzyć własną gre.

Opublikowano

No nie mam zamiaru pisać pluginów od razu, ponieważ bo nie umiem jeszcze za bardzo podstaw. Dziękuję za pomoc. Do zamknięcia.

Opublikowano

No nie mam zamiaru pisać pluginów od razu, ponieważ bo nie umiem jeszcze za bardzo podstaw. Dziękuję za pomoc. Do zamknięcia.

Nie ma problemu. W razie problemów pisz do mnie na PW. :)

Opublikowano

Jak dobrze ogarniasz, możesz nawet zacząć od pluginów, byle tylko umieć używać google i na bieżąco wyszukiwać potrzebne rzeczy, polecam tak: zacząć ogarniać podstawy javy, a jak by Ci się zaczęło robić nudno (bo pisanie kalkulatorów nie każdego ciekawi) to poszukaj już przykładów pod pluginy :D

Tylko proszę, nie udostępniaj swoich pluginów aż nie ogarniasz tego z jakimś sensem. No chyba że chcesz by Ci ktoś powiedział jak dużo rzeczy zrobiłeś źle. (co nie koniecznie musi być złe, zawsze się czegoś nauczysz)

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...