Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mikrofon - automatyczne podgłasnianie.

Supreme

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu korzystam z mikrofonu samson c01u i zauważyłem, że mikrofon się sam automatycznie ustawia na 100% głośności w panelu sterowania. 

Za każdym razem zmniejszam głośność do 70-80%, a po zresetowaniu PC jest 100%.

Dodam, że na mikrofonie nie ma żadnego pokrętła. 

Jest on podpinany przez USB.

Wiecie co jest nie tak?

Za pomoc lajki!

Opublikowano

Często używasz Skype? U mnie to on powodował ten problem

rLIi2GI.gif

"Wszyscy jesteśmy wariatami, tylko nie wszyscy jesteśmy zdiagnozowani"

Opublikowano

To jest uzależnione od softu jaki ma karta i sterowników, czasami od systemu i programów.  Żeby poszukać który program/sterownik/mikser to powoduje trzeba sprawdzić wszystkie regulatory nagrywania  z mix stereo włącznie  jeśli masz. 

Skoro na TS podgłaśnia to zacznij od sprawdzenia jego konfiguracji dla mikrofonu, wejść i wyjść sygnału. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To jest uzależnione od softu jaki ma karta i sterowników, czasami od systemu i programów.  Żeby poszukać który program/sterownik/mikser to powoduje trzeba sprawdzić wszystkie regulatory nagrywania  z mix stereo włącznie  jeśli masz. 

Skoro na TS podgłaśnia to zacznij od sprawdzenia jego konfiguracji dla mikrofonu, wejść i wyjść sygnału. 

Gdzieś czytałem, że mikrofony studyjne mają własną kartę wbudowaną, sam mikrofon jest podłączany przez USB a nie minijacka. Sterowników żadnych nie ma, "plug'n'play". Czyli gdzie dokładnie mam to sprawdzić, bo nie znam się na tym zbytnio.

Opublikowano

W tsie w ustawieniach zobacz, czy nie masz automatycznego dobierania poziomu mikrofonu, czy czegoś takiego i to odznacz. W Skype jest to automatycznie ustawione i wkurza ludzi.

rLIi2GI.gif

Opublikowano

Prędzej powinien poszukać  sofcie dostarczonym i zainstalowanym  do mikrofonu, regulował wszystkim a nie brał go pod uwagę w pierwszej kolejności. 

Opublikowano

@Ktosiu Czytaj ze zrozumieniem, to mikrofon Plug'n'play, a to znaczy, że nie ma żadnego softu

rLIi2GI.gif

Opublikowano

Jest, jednak jak zauważyłem do windowsa tylko nie ma normalnie softu poza płatnym Samson Sound Deck a w nim można zapisać poziomy sygnału. 

Opublikowano

Jest, jednak jak zauważyłem do windowsa tylko nie ma normalnie softu poza płatnym Samson Sound Deck a w nim można zapisać poziomy sygnału. 

Czyli co proponujesz?

Opublikowano

Nie masz na pewno żadnej dodatkowej regulacji? Po podpięciu mikrofonu powinna być widoczna bo go rozpoznaje jako drugą kartę dźwiękową. 

Czasem ustawienia globalne mikrofonu dla nagrywania są też ustawiane w mix stereo. 

Opublikowano

Nie masz na pewno żadnej dodatkowej regulacji? Po podpięciu mikrofonu powinna być widoczna bo go rozpoznaje jako drugą kartę dźwiękową. 

Czasem ustawienia globalne mikrofonu dla nagrywania są też ustawiane w mix stereo. 

Nie mam żadnej regulacji.

Zaopatrzyłem się w ten program i teraz  mam taki interface:

SkGhc1w.jpg

Jak ustawiam czułość na 80% to i tak po resecie mam 100%.

Opublikowano

Ten mikrofon to druga karta dźwiękowa, powinna być regulacja dla niego w normalnym mikserze dodatkowo przy nagrywaniu 

Pozostaje jeszcze opcja ustawień w TS i w nim nie ustawiałeś albo jest ustawione domyślnie na max.  

Tak przy okazji,  w czym ci przeszkadza że mikrofon działający na automatyce ustawia się na 100%  ? 

Opublikowano

Ten mikrofon to druga karta dźwiękowa, powinna być regulacja dla niego w normalnym mikserze dodatkowo przy nagrywaniu 

Pozostaje jeszcze opcja ustawień w TS i w nim nie ustawiałeś albo jest ustawione domyślnie na max.  

Tak przy okazji,  w czym ci przeszkadza że mikrofon działający na automatyce ustawia się na 100%  ? 

Nie wiem w którym miejscu w ustawieniach TS'a jest głosność mikrofonu.

Przy 100% mikrofon zbiera mocne szumy oraz mlasknięcia/przełknięcia śliny itp. Odszumianie w programie do edycji audio nie niweluje tego szumu całkowicie, nadal w momentach gdy coś mówię, słychać go w tle.

Zauważyłem, że ten program samson sound deck, ma wbudowaną opcje automatycznego odszumiania. Niby odszumia, ale jakość audio dostaje mocno po dupie. Głos brzmi jakby był nagrywany jakimś mikrofonem za 30zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...