Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wymawiać nazwy firm?

komu115

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Od razu informuje, że nie wiedziałem jaki dział. Jak coś proszę o przeniesienie. Zaczynamy. Chodzi o to, aby nowi w różnych firmach wiedzieli jak ich nazwy wymawiać.

PRZYKŁAD: (jak ja to czytam)

Lg - eldżi

Apple - Apll

Asus - Asus

Chodzi o nazwy angielskie a nie np. komputronik.

PRZYKLADOW KTORE JUZ BYLY NIE POWTARZAMY! BEDE ZGLASZAL

No i chyba tyle. Ja wiem jak wymawiać jakby co ;P

Pozdrawiam, Maciej Kot (komu115)

Pamiętaj, jeśli czegoś chcesz, to możesz to zrobić. Zaczynając od robienia strony w html, kończąc na wchodzeniu do siedziby Microsoft, jako główny programista Windowsa :)

Opublikowano

Tak wymawiasz w jakim regionie anglojęzycznym  jesteś.

Wymowy po angielsku jest wiele możliwości i praktycznie każda jest właściwa i inna. 

Apple   ăpʹ(ə)l

A (ă)  wymawiasz kładąc język na dolnym podniebieniu i otwierając szerzej usta niż przy wymawianiu a, bardziej jak byś mówił e. 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/En-us-apple.ogg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/En-uk-apple.ogg

W moim regionie Anglii wymawia się też ostatnie e zamiast krótkiego jako długie 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Spoko chodzi o to jak TY wymawiasz i żeby pisać właśnie słowami np. Benq - Benku a nie jakieś (DLA NIEKTORYCH) dziwne znaki

Pamiętaj, jeśli czegoś chcesz, to możesz to zrobić. Zaczynając od robienia strony w html, kończąc na wchodzeniu do siedziby Microsoft, jako główny programista Windowsa :)

Opublikowano

Jakie dziwne znaki ? Skoro nie potrafisz sam sobie odczytać to będziesz miał problem z wymową liter których brzmienia nie ma w języku polskim.

Po to jest alfabet fonetyczny by UŁATWIĆ wymówienie wyrazu. Nie da się napisać że Benq wymawia sie benkju bo nadal nie wiesz jak wymówić a potrafisz tylko przeczytać.

To samo np z wyrazem ZALMAN który wymawia się czasem zalmen albo normalnie zalman.

Nawet głupie GAME wymawia sie gejm  , nie ma A ani E 

Zresztą skoro interesuje cię wymowa to sobie sam szukaj np na YouTube bo każda osoba zwłaszcza polak uczący się w Polsce nie powie ci nigdy jak należy wymowy.

Mnie po 2-3 latach w Anglii znajomi w Polsce poprawiają że źle wymawiam po angielsku terminy techniczne, nazwy firm czy miast  kiedy ja mówię jak się mówi w Anglii a nie po ANGIELSKU wyuczonym w Polsce. 

Dam przykład.

Głównie można spotkać mówiących płynnie po angielski nauczycieli ale oni nie mówią po angielsku jak się mówi w kraju anglojęzycznym. Nauczysz się w Polsce angielskiego, będziesz nawet nauczycielem języka angielskiego nie wyjeżdżając nigdy do kraju anglojęzycznego i nie mając do czynienia z rodowitym człowiekiem mówiącym po angielsku.

Jak przyjedziesz powiedzmy do Anglii to będziesz w szoku, nie będziesz czasami rozumiał co do ciebie mówią rodowici anglicy  po angielsku, to samo będzie w USA.

Opublikowano

Spoko chodzi o to jak TY wymawiasz i żeby pisać właśnie słowami np. Benq - Benku a nie jakieś (DLA NIEKTORYCH) dziwne znaki

Podkreślam "DLA NIEKTORYCH"

Opublikowano

Przecież nie da się napisać wymowy normalnym zestawem liter, nie potrafił byś nawet właściwie przeczytać a co dopiero być zrozumiałym skoro mówi się inaczej niż się pisze, nie ma po prostu liter takich w języku polskim. 

Opublikowano

DOBRA TEN TEMAT NIE MIAL TEGO CELU.

PROSZĘ O NIE ZAMKNIECIE TEMATU A O JEGO USUNIECIE

@close

@zakończone

@do zamknięcia

@do usunięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...