Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Trap

YXLSVM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie i tak w ogóle to szukam pewnych rzeczy.

Kto zapoczątkował trap? I jakie były lub była pierwsza muzyka trap?

Na wikipedii piszą "powstał we wczesnych latach 90. XX". Tylko że ja nie mogę znaleźć nigdzie.

Opublikowano

Trap (trap bounce, trap step, trap and bass) – gatunek muzyczny, powstał we wczesnych latach 90. XX w. na południu Stanów Zjednoczonych[1][2]. Trap charakteryzują: agresywna tematyka tekstów oraz brzmienie, z wykorzystaniem automatu perkusyjnego Roland TR-808, zmiany tempa, wielowarstwowe zastosowanie syntezatorów oraz smyczków przywodzących skojarzenia z muzyką filmową[3][4][5]. W 2012 roku szereg producentów muzycznych i DJ-ów zaczęło czerpać z trapu[6]. Efektem było spopularyzowanie tegoż gatunku wśród fanów muzyki elektronicznej. Powstały ponadto liczne odmiany stylistyczne wywierając tym samym wpływ na muzykę dance. 

Najwcześniejsze znane przykłady można znaleźć przez artystów takich jak Triple Six Mafia, UGK, Swisha House i Gucci Mane.

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...