Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mega sobie nie radze.. Pomocy

Flux.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż, przychodzę na to forum z nietypowym problemem.. zacznę od opisu : 

Gram w lol'a od wyjścia Orainny czyli jakoś będzie 5-6 lat może z hakiem i nigdy nie miałem jakiegoś takiego przełomu do perfekcyjnej gry, zazwyczaj byłem zwykłym typkiem grającym solo... Zacząłem grać duo z kumplem który w tę gra jest świetny, carrował mnie i tak dalej aż do golda, zacząłem trenować i trenować i stawałem się coraz lepszy ale.. no i tu się zaczyna mój problem, mam problemy z tradowaniem nie zawsze mi się to udaje, rzadko kiedy wręcz nigdy nie zbaijam solo na linii dopiero z pomocą junglera, utrzymuję i pilnuje farmy ale i tak mój przeciwnik ZAWSZE ma więcej ode mnie mimo iż uważam, że lepiej lasthituję, a w late jestem zajęty pomaganiem drużynie, że całkowicie o tym zapominam,  potrafię omijać skillshoty i zachowywać się w tf'ie ale nie potrafię zrobić sobie przewagi na lini .. 

Bardzo zależy mi aby być dobrym Midlanerem miewam (gdy dostanę sporą ilość ganków) bardzo dobre mecze albo takie w których ktoś mi robi grę.. Ogólnie próbowałem już na wszystkich pozycjach najlepiej szło mi na jungli aktualnie najlepiej idzie mi na supporcie ale nie chcę grać na tej roli z powodu tego, że muszę odzwyczaić się premadów i zacząć sam wychodzić ... Chcę nauczyć się gry na midzie/topie jak oceniać sytuacje jak się tradować i jak wygrywać linie .. mam sporą wiedzę o grze ale zawsze lanowanie sprawiało mi najwięcej problemów..

Proszę niech ktoś ogarnięty wypowie się w tej sprawie i mi jakoś pomoże .. 

Pozdrawiam.. 

Best%20Jungler%20EU_euw_421_0.png

Opublikowano

Polecam granie na topie, sprawa wygląda tam tak że musisz brać postać która poradzi sobie z przeciwnikiem z górnej alei. Jeżeli pickujesz pierwszy można wziąć jakąś bezpieczną postać żeby można było rozegrać linie w sposób jaki nam odpowiada. Nie warto pushować lini cały czas, ponieważ przeciwny jungler szybko to zauważy i to zmieni. Dobrze jest skupić się na obijaniu przeciwnika i utrudnianiu mu farmienia, tyle wystarczy do wygrania topa.

nsSiyHM.png

Opublikowano

Może bierzesz za bardzo defensywne postacie lub słabe w early ?
Jeśli chcesz wygrać LINIE to trzeba wziąć jakiegoś assasina + ofensywne runy z masterkami. Nie możesz się bać walczyć z przeciwnikiem, musisz go zjeść od 1 lvl'a xD
Też oglądanie streamów pomaga, bo można podpatrzeć jakieś zagrania/pomysły na grę. 

Opublikowano

Ogólnie co to topa to wczoraj po raz pierwszy wygrałem linie ale w grze mało robiłem ale naszczęście team ogar + fajny jungler.. zazwyczaj nie dostaje ganków no chyba, że od wrogiego junglera i na złość w najgorszym momencie kiedy przeżywam na low bądź zabijam i koleś jest na low .. Ogólnie wolałbym być dobrym topem niż midem, ponieważ na topa można iść tak naprawdę wszystkim i lubię grać tp :D Co do mida to mówie raz mi się uda robić coś w teamie raz nie i dobre gry to rzadkość ..  Byłem bardzo dobrym junglerem ale chce się zająć liniami teraz.. Może jakieś picki porady jak grać na topie prócz tych co napisał kolega, podkreślam, że TOP to dla mnie najtrudniejsza linia ;c 

Best%20Jungler%20EU_euw_421_0.png

Opublikowano

Darius i Pantheon to postacie na topie, które wygrywają prawie z każdym. Do tego grona jeszcze można dać renka :P Kiedy chodzi o porady to... hmm jeśli zależy czy na wygranie lini to polecam masterke pod heala co 4 sekundy na wrogim bohaterze lub thunderlord. Nie wiem jakie porady można napisać, bo to głównie zależy od champów na co grasz i kim grasz :P 

Opublikowano

Tez tak mam ale nie uwazam tego za wade. Sa rozne typy ludzi i niektorzy wola po prostu grac pasywnie. Znajdz sobie postacie ktore musza farmic i potem carryowac, ja gralem Orianna/Karthus :)

tumblr_n94ladHf5d1qckkfko1_500.gif

Opublikowano

Jesli grasz od poczatku wydania orianny i ciagle jestes slaby, to znaczy ze nie nadajesz sie do grania w ta gre. Albo idz na support.

Opublikowano

A jakimi postaciami najbardziej lubisz grać? Playstyle zależy od postaci, którą grasz. Nie wszystkim gra się tak samo

Opublikowano

musisz znalezc swoja postac ja ci napisze najlepsze picki ktorymi sie dobrze gra

Top: Quin Gankplank

Jungle: Evelyyn Elise (Rumble Bard TRUDNE)

Mid: Zed Talon

Adc: Kog maw Vayne

Support: Alistar Thresh

pamietaj evelyyn nie gankuj przed 6 bo jest latwym celem

jak sie nauczysz grac rumblem na jungli to szacun ja go mialem i nic nie moglem zrobic ale jest w nim potencjal :D bard ma wolny clear ale mega ganki wedlug mnie

Opublikowano

Darius, Gnar to dobre picki na topa. Ja ze swojej strony polecam Nasusa. Wystarczy farmić, budować się w tanka. A jak w 20 minucie masz 250/300 stacków to jesz swojego przeciwnika z Topa na.... 3/4 Q. Ponadto posiada slowa oraz Ult, który nie raz potrafi uratować nawet życie :)

34xi1itwtu8v.png

Opublikowano

no i tu się zaczyna mój problem, mam problemy z tradowaniem nie zawsze mi się to udaje, rzadko kiedy wręcz nigdy nie zbaijam solo na linii dopiero z pomocą junglera, utrzymuję i pilnuje farmy ale i tak mój przeciwnik ZAWSZE ma więcej ode mnie mimo iż uważam, że lepiej lasthituję, a w late jestem zajęty pomaganiem drużynie, że całkowicie o tym zapominam,  potrafię omijać skillshoty i zachowywać się w tf'ie ale nie potrafię zrobić sobie przewagi na lini .. 

jeśli masz problem w trejdowaniu może to wynikać między innymi z różnicy postaci, tego, że przeciwnik zadaje ci 1 atak w międzyczasie ty bijesz creepa i jesteś 1 auto do tyłu, lepszych umiejętności przeciwnika, jeśli naprawdę masz problem w trejdach to graj dalej duo z kolegą i poproś go żeby ci zbejbistował linię, pickuj silniejsze postacie od enemy na lejna. farma nie powinna być priorytetem w późniejszej fazie gry, załóżmy, że mamy 40 minutę, siedzisz na topie czy chodzisz z teamem? zagraj mecz, nagraj z niego powtórkę i dokładnie przeanalizuj co źle robisz, a jak zachowuje się twój przeciwnik z linii, pooglądaj typów z korei grających na topie, powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...