Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymuszenie pierwszeństwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do was pewne pytanko otóż jak to jest z tym wymuszeniem pierwszeństwa na przejściach dla pieszych ? Miałem jazdy u 2 instruktorów i każdy gadał co innego. Jeden mówił że jeżeli widzimy kogoś stojącego na przejściu to musimy się zatrzymać i mu ustąpić inaczej egzamin oblany. Drugi mówił mi że jeżeli osoba tylko stoi na przejściu to możemy jechać dalej. Jak to wkońcu jest z tym ?

IDcncno.png

Opublikowano

Możesz jechać jeśli pieszy jeszcze nie wszedł na jezdnię. Ale jak ci postawi nogę 5 metrów przed samochodem na drodze, to twoja wina. O ile z prawej ci nie wejdzie, to z lewej często wchodzą, bo w normalnych warunkach minęlibyście się bez problemu.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jesli pieszy stoi przy pasach to masz obowiązek go przepuścić, ba, nawet jak się zbliża do nich. W praktyce wiadomo jak to wygląda, ale trzymając się przepisów to tak jest.

Opublikowano

dopiero jak wejdzie na pasy. Jak obok nich stoi to nie musisz go przepuszczać ale wystarczy że zrobi krok ty go pierdolniesz to twoja wina. 

Na egzaminie się zatrzymaj, co ci szkodzi więcej czasu minie i masz pewność że nie upierdolisz

23d5997a573e9.jpg

Opublikowano

Egzaminator ocenia też pewność jazdy. W miejscu, gdzie jedziesz 70 km/h, a za tobą szereg samochodów, raczej nie powinno się zatrzymywać.

O to nie ma się co martwić ;d Tylko jedną drogę taką mam + nie ma przejść na niej :D

IDcncno.png

Opublikowano

Przepis się niebawem zmienią(albo już obowiazują), że masz obowiązek się zatrzymać przed przejściem nawet gdy pieszy do niego się zbliża. Oczywiście mam tutaj na myśli ok 5m do przejścia.

Cyrk.png

Opublikowano

W poblizu przejscia dla pieszych obowiazany jestes zachowac szczegolna ostroznosc. Zwalniasz troche, jesli pieszy zobaczy, ze zwalniasz to przejdzie. Jesli stoi od dluszego czasu, to jedziesz dalej. Masz obowiazek ustapic, jesli chce przejsc, bo po co sie zatrzymywac jak nie idzie? Sam mialem dylemat, bo zdarzaja sie k***y, co sobie stoja. Pojechalem dalej i nie bylo problemu.

Opublikowano

Masz jechać tak, aby nie przerwać chodu pieszemu, czyli jeżeli zbliża (bardzo blisko lub gdy stoisz) się do pasów, to musisz się zatrzymać.

Opublikowano

Tak mi namieszali w głowie że 2 lata temu pierwszy egzamin oblałem po 45 minutach jazdy na pasach xD

Mama mi mówi przepuszczaj każdego pieszego bo CI egzamin obleją, instruktor mówił ze lepiej jest przepuścić bo wskoczy CI na jezdnię i po egzaminie.

W praktyce wyglądało to tak: jeżdżę, wszystko ładnie, zatrzymuję się przepuszczam pieszych i tak z 10 razy w ciągu egzaminu aż tu nagle jeb! "Proszę się przesiąść egzamin przerwany", ale to z takim fochem do mnie że aż zgłupiałem. Miałem zielone światło, minąłem skrzyżowanie i koleś kołysał się na krawężniku przy pasach no to zwolniłem i się elegancko zatrzymałem. Co było nie tak? Koleś miał czerwone światło dla pieszych xD

Więc dobra rada, zatrzymuj się na każdych pasach tylko nie tych gdzie piesi mają czerwone :D

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

I oblany egzamin :> Jezdnia jednokierunkowa. Egzaminator kazał mi skręcić w lewo (normalna jezdnia). No to skręciłem z prawego pasa bo z lewego nie da rady bo się nie wyrabia tam(linia ciągła). Notatka od niego ---> Jezdnia jednokierunkowa. Skręt w lewo z prawego pasa.

IDcncno.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...