Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich serwery dzielą się na klasyczne

- zwykły bez modów i udogodnień najprościej tworzymy nowy świat w trybie singl player udostępnij przez lan

lub trudniej szukamy minecraft serwer.jar z odpowiednią wersją która nas interesuje ( wszystkie serwery prawie tak samo )

uruchamiamy go tworząc notatnik color 1-9 kolory różnego rodzaju np. czarny biały żółty itp. następnie enter

przykładowo tak powinno wyglądać

color 5

java -Xmx1024M -Xms1024M -jar Thermos-1.7.10-1614.27-server.jar

gdzie pochylony ( do edycji) zamieniamy na silnik którego do startu używamy zapisujemy z końcówką bat

jak mamy uruchamiamy serwer przez bat startuje

generuje nam się notatnik eula zmieniamy go na true

zmiany które należy dokonać w folderze który się potem wygeneruje server.properties

ip = ( ustawiamy ip z hamachi )

port = ( jakieś cyferki ) zostawiamy bez zmian piszemy adres z tych 2 zmiennych żeby się do serwera dołączyć przykładowo  

​ 25.140.239.5:25565

serwer powinien działać .

sytuacja się lekko komplikuje Przy modach nie każdy silnik działa i nie każdy działa bez modów tzn na próbę . (bagi)

w miejsce silnika tego mojego wklejcie sobie silnik który macie np. skróćcie nazwę np. forge jakieś tam cyferki zostawcie samo forge.jar
w klejcie w gotowy model notatnika

reszta tak jak powyżej

mody do folderu mods config jaki się stworzy do configu . wgrywając modyfikacje należy pamiętać by nie wgrywać tych co wpływają tylko na widok z pt widzenia gracza bo będzie crashowało nie znam się na tym więc nie pomogę chodzi o modyfikacje gwarantujące widzenie różnych rzeczy np. waila mapka czy nawet optifine shedery itp. wszystkie inne co dodają nowe bloki komendy i jakieś nowy crafting moby itp. to na serwer

(dogrywając jakieś jeszcze inne mody zalecam wyłączyć serwer wyrzucić folder o nazwie world ( świat) do kosza )
zmieniając listę operatorów (ops) też metoda kosza .

krótki spis działających silników na mody .

- forge

pośrednie plugi mody .

-mpc +, claudron, kclaudron ,Thermos - polecam ten ostatni

pluginy : bukkit ( inne znam ale ten najlepszy)

stawianie silnika na pluginach to samo tylko że generuje się nam folder plugins i do niego kładziemy pluginy

w przypadku pośrednich generują się 2 rodzaje wszystko odpalamy starterem bat z komendy którą macie powyżej

jeśli pomogłem dajcie punkty i oczywiście rozpowszechniajcie moje poradniki

link do alternatywy na yt którą zrobiłem w 13.02.2017

​
Opublikowano

a jednak gdy zapytałem jak postawić serwer z modami to nikt nie potrafił mi udzielić odpowiedzi. Sprawdzę wieczorkiem, przyda się. Dzięki. 

To już 9 lat z MPC <3

Opublikowano

Tego jest cały wysyp, wystarczy odpowiednio poszukać chociażby na YouTube'ie... Nie powielaj tematu, który był poruszany przynajmniej tysiąc razy, poradnik bezużyteczny.

Opublikowano

masz nad sobą użytkownika który nie zna się na tym na jego prośbę go zrobiłem , a po 2 może ang nie zna a poradniki do serwów są przeważnie w językach Ang i niem .

to nie jest powielanie tematu raczej pomaganie osobie która o to prosi .

Opublikowano

Oj tam, nie czepiajcie się chłopaka ;p

poradnik na pewno przyda się komuś kto dopiero zaczyna przygodę z serwerami.

Na naukę nigdy nie jest za późno.

Aczkolwiek poradników tego typu jest masa w internecie

696cf68df36c4.jpg

Opublikowano

boze, czytam i ani zdania z tego zrozumiec nie moge, taki chaos ze masakra. w dodatku ciekawe te BAGI xD

Mustang is maj konik

9EN2PJt.png

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

dobrze to skonstrułowałem bagi czyli po prostu miałem na myśli załadowanie serwera który ma jakąś obsługe modów ale tych modów mu nie zagwarantujemy serwer się wtedy nie włączy :) moim zdaniem raczej powinien

drobna aktualizacja o wiedzę którą niedawno zdobyłem

- plugins

dodanie skript i innych pochodnych to inaczej napisanie prostej komendy lub polecenia albo programu który będzie wchodził w skład serwera z pluginami

może to być coś w stylu essentials który dodaje dużo nowych komend skrypt może działać na podobnej zasadzie np. tworząc nową komendę ze zlepionych ze sobą komend z minecrafta np. dawanie graczowi czegoś za coś. czyli dawanie podstawowych komend give ,clear nick przedmiot block w tym wypadku jeśli spełnimy że ileś surowca damy za jakiś inny surowiec to ten 1 trochę ilościowo się wyczyści i da nam to co chcemy otrzymać ,skrypty mają podobny potencjał co pluginy ale nie zawsze wszystko da się w nim zrobić to przykład :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...