Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mały problem z kolizją w grze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Mam taki malutki problem z grą a mianowicie nie mam zielonego pojęcia jak zrobić kolizję. Próbowałem wielu sposobów ale wszystkie mnie zawiodły. I tu pojawiacie się Wy jako rycerze na białych koniach :D

Chodzi mi dokładniej o coś takiego jak na ss niżej:

59902146387306807770.png

Ruch i ogólnie skok mam zrobiony problem tylko jest taki że pan Wiesław czyli tutaj ta smutna minka nie może wskoczyć na bloczek, przelatuje przez niego. 

Nie używam do tego żandych silników czy innych dupereli. Wszystko odbywa się w obiekcie Canvas. Więc macie jakieś sugestie co do tego jak ogarnąć kolizje?

@Edit zapomniałem dodać że te kępy trawy są ładowane z pętli ;) Są po prostu zapętlonym jednym obiektem

r9wfFzB.png

Opublikowano

Najłatwiej jest określić prostokąty w jakich znajdują się bloki i wiesław i wykrywać kolizję między nimi. Gdy wystąpi kolizja albo nie pozwalać wiesławowi na dalszy ruch w stronę bloku, albo zatrzymać jego spadanie.

708121422388637873334.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...