Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pisanie pluginów - jak się tego nauczyć?

KrejZi1337

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć jest jakiś sposób by nauczyć się pisać pluginy ? Trzeba płacić za jakieś poradniki czy są jakieś dobre bezpłatne ?

O

/V\

/''\

Opublikowano

@OldisPL jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o to więc mógłbyś mi to bardziej wyjaśnić ? jeżeli chodziło Ci o stronę javascript.pl to jestem na niej i co dalej ? nie wiem od czego zacząć. jeżeli chodzi o tą dokumentacje to co to dokładniej jest ?

O

/V\

/''\

Opublikowano

Do pisania pluginów, jak i samego programowania potrzebujesz:

- mózgu

- logicznego myślenia

- sprawnego poruszania się po internecie

- znajomość stackoverflow.com

- znajomość API bibliotek których używasz (w tym przypadku bukkitAPI)

- znajomość składni języka programowania

- znajomość metod podstawowych języka

Skąd się nauczyć kolega wyżej Ci już powiedział. (nie javaskript.pl, tylko javastart.pl)

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Do pisania pluginów, jak i samego programowania potrzebujesz:

- mózgu

- logicznego myślenia

- sprawnego poruszania się po internecie

- znajomość stackoverflow.com

- znajomość API bibliotek których używasz (w tym przypadku bukkitAPI)

- znajomość składni języka programowania

- znajomość metod podstawowych języka

Skąd się nauczyć kolega wyżej Ci już powiedział. (nie javaskript.pl, tylko javastart.pl)

Faktycznie, pisałem z telefonu i nie wiem czemu napisałem skript :v

@OldisPL jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o to więc mógłbyś mi to bardziej wyjaśnić ? jeżeli chodziło Ci o stronę javascript.pl to jestem na niej i co dalej ? nie wiem od czego zacząć. jeżeli chodzi o tą dokumentacje to co to dokładniej jest ?

Co Ci mam więcej powiedzieć? ;-;

Rusz mózgiem, podstawy javy opanuj a potem leci.

Nie wiesz jak coś zrobić?

Przykład: Chcesz sprawdzić co ma gracz w ręce..

Google --> How to check what player have in hand bukkit

I CZYYYYYTASZ.

Jeśli nie znasz angielskiego w stopniu podstawowym i nie potrafisz biegle przetłumaczyć chociaż jednego zdania, to się za to w ogóle nie bierz.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Nauczyć się języka to w dzisiejszych czasach zerowy problem, masz wielką kopalnie wiedzy w internecie .. masz takie strony jak javastart, github, stackoverflow, bukkit.org

Możesz kupić książki, są nawet w polskim tłumaczeniu

W internecie jest tysiące pluginów, nikt nie obrazi się jeżeli zdekompilujesz jakiś i sprawdzisz kod.. oczywiście nie w celach prostego copy/paste

W internecie jest od groma innych programistów, na takim samym poziomie jak ty, wyższym .. są jeszcze słabsi od ciebie, poznaj kogoś.. wspólnie napiszcie ileś tysięcy linijek, razem rozwiązujcie problemy.. to jest klucz do sukcesu

Może chce być motywujący ale niestety jest tak że jeśli nie poświęcisz tych kilku godzin dziennie to dużo nie osiągniesz.

tumblr_mvmbjq2EGs1s3ulybo1_500.gif

Jeśli to czytasz, znaczy to że się opierdalasz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...