Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA IV - Mało FPS na Radeon HD5450 1GB

K2M1L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Pobrałem sobie ostatnio GTA IV EFLC (nie krzyczcie, że pirat, pobrałem właśnie dlatego, że nie wiedziałem czy będzie dało się grać, jeśli naprawię ten problem to kupię oryginał, bo robię sobie na komputerze serię GTA) i jest masakryczny problem z optymalizacją. Suchymi liczbami łapię się na rekomendowane wymagania (nawet trochę je przeskakuję), a nawet na minimalnych ustawieniach mam około 10fps.

Specyfikacja komputera: 

CPU: Intel Pentium Dual-Core E5800 2x 3.20GHz

Pamięć: 6GB DDR3 (w zasadzie 3.25, bo jestem głąbem, zainstalowałem Win7 32bit i połowy RAM system nie widzi ;x)

Grafika: Radeon HD5450 1GB

Dysk: 500GB

Monitor: 1920x1080 (słyszałem, że rozdzielczość ekranu też w tej grze ma jakiś wpływ)

W grze wyłączyłem limit klatek, zmniejszyłem maksymalnie odległość renderowania, kombinowałem z ustawieniem rozdzielczości. Sterowniki mam najnowsze (przed chwilą sprawdzałem), dodałem do folderu z GTA plik commandline, który przypisał grze 2GB pamięci, czyściłem dysk antywirusem, CCleanerem i Malwarebytes Anti-Malware. Nie pomogło kompletnie nic.

Czytałem opinie o mojej karcie graficznej, która według większości statystyk jest po prostu gównem, ale inne, bardziej wymagające gry działają bez problemu. Jakieś propozycje co jeszcze mogę zrobić? 

Opublikowano

Grafiki Radeona są kijowe i jakbyś miał Nvidie to od razu poczułbyś przypływ FPS. Rozdzielczość ekranu ma wpływ na FPS, bo rozdzielczość 3D to nie to samo, co rozdzielczość FullHD, którą ustawiłeś (Jakbyś zmienił na 800x600, to odczułbyś z 10 klatek więcej i to conajmniej). GTA 4 ma bardzo, ale to bardzo słabą optymalizację, co też ma do siebie to, że trzeba nie lada sprzęt aby pograć.

1z67dxt.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...