Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Multi language na stronie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Chciałbym zrobić multi language na stronie ale totalnie nie wiem jak się za to zabrać. Znaczy się, wiem że jednym ze sposobów jest utworzenie tablicy z potrzebnymi wyrażeniami w danych językach i ich odpowiednie dopasowanie do języka osoby przeglądającej stronę ale chciałbym to zrobić na takiej zasadzie, że mam pliki pl.txt o takiej zawartości:

ERR_FAILURE_LOGIN   Podano nieprawidłowe dane
ERR_INCORECT_EMAIL   Adresy e-mail nie są zgodne
itd.

a w pliku php

jakiś kod...

echo ERR_FAILURE_LOGIN;

dalsza czesc kodu...

Macie jakieś pomysły jak takie coś wykonać? Jakiś przykład?

Obama wie, co robisz!!!
131894.jpg                                                                                                                                                    4906167742.png

LTE Play Opole

Opublikowano

Będziesz musiał do tego użyć fopen/fread czy jakoś tak (nigdy mi to nie było potrzebne nawet się nie uczyłem tego specjalnie). Ja to bym zrobił ciasteczko o nazwie np, lang i zawartość ciasteczka zawiera np PL albo ENG. Jeśli ciasteczko Lang ma wartość PL to możesz np, includować plik z zmiennymi które mają polską zawartość a jeśli Lang = ENG to zawartość pliku z Angielskim językiem. na przykład folder languages/pl.php albo eng.php wiesz o co chodzi. Według mnie tak było by lepiej ;)

Opublikowano

To, że będę potrzebował cookie wiem ;) Sposób, który opisałeś jest dla mnie ostatecznością dlatego chciałbym to zrobić w sposób opisany w poprzednim poście, przy okazji nauczyłbym się czegoś nowego :D

Obama wie, co robisz!!!
131894.jpg                                                                                                                                                    4906167742.png

LTE Play Opole

Opublikowano

Cześć!

Chciałbym zrobić multi language na stronie ale totalnie nie wiem jak się za to zabrać. Znaczy się, wiem że jednym ze sposobów jest utworzenie tablicy z potrzebnymi wyrażeniami w danych językach i ich odpowiednie dopasowanie do języka osoby przeglądającej stronę ale chciałbym to zrobić na takiej zasadzie, że mam pliki pl.txt o takiej zawartości:

ERR_FAILURE_LOGIN   Podano nieprawidłowe dane
ERR_INCORECT_EMAIL   Adresy e-mail nie są zgodne
itd.

a w pliku php

jakiś kod...

echo ERR_FAILURE_LOGIN;

dalsza czesc kodu...

Macie jakieś pomysły jak takie coś wykonać? Jakiś przykład?

możesz wykorzystać $_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'], do tego osobne casy na każdy język w którym zaincludujesz paczkę językową i będzie efekt jaki oczekujesz

Opublikowano

Najprościej dodać do znacznika html lang="pl" :v
Ogólnie język Polski na angielski jest tłumaczony całkiem ładnie, gorzej w drugą stronę.
Najlepiej popytaj w grupce PHPers: Pierwsze kroki na fb, tam jest więcej ludu.­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...