Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sponsoring - co i jak?

itzKR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jeśli taki temat się już pojawił, to bardzo przepraszam.

Zastanawia mnie kwestia sponsoringu prywatnych serwer metina. Mianowicie wydatki - dochód.

Jak zazwyczaj wygląda kwestia podziału między sponsorem a technikami/twórcami?

Jaki jest próg minimalny inwestycji? Ile muszę wyłożyć na dobry host, bez lagów? Ile kosztuje reklama u popularnych ytberów?

Ile można wyciągnąć z serwera przy 1-2k graczy?

Pytanie może niesubtelne i niestosowne. Ile może wyciągać taki Surek? Pytanie tylko ze względu, że widziałem info, jakoby posiadał wiele serwerów.

Czy tworząc 2 serwery. Na obu po 1-2k graczy. Dałoby radę wyciągnąć powyżej 4000zł miesięcznie?

vNDUVEE.gif

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie jestem dokładnie pewien ale podsumujmy sb to wszystko;

-Maszyna pod serwer +/- 1000-1500 zł

-Hosting / Ts / Forum +/- 500 zł

-Reklama (Youtube) Najlepiej opłacić 3 porządniejszych youtuberów a nie tych po 500-1000 Subów. Ciężko powiedzieć bo jeżeli chcesz serie no to licz w granicach 1000 zł (Mam na myśli już po m.in. 3 odcinki)

+/- 3.000-4.000 zł by wyszło

Zysk przy 1-2k osób. Ustalmy że na czystko wychodzi ci po 30 zł za gracza i niech kupi te SM'y połowa graczy

500 graczy * 30zł = 15.000 zł

Z technikiem rozliczasz się zazwyczaj pół na pół ewentualnie ty bierzesz 60% 

Opublikowano

@L3NY

Trochę z niektórymi kwotami przesadziłeś . Miałeś kiedyś dedyka? Bo jakoś tak średnio mi się wydaje :P

Ale prócz tego co wypisałeś dochodzi jeszcze grafika,kodowanie.

@itzKR

Możesz do mnie napisać na PW, bo tak się składa że z Arymanem poszukujemy sponsora pod projekt :) Kto wie może się dogadamy. Jeśli wogóle chcesz sponsorować - bo być może post miał tylko na celu doinformowanie na przyszłość. 

JFf7oYo.png

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie jestem dokładnie pewien ale podsumujmy sb to wszystko;

-Maszyna pod serwer +/- 1000-1500 zł

-Hosting / Ts / Forum +/- 500 zł

-Reklama (Youtube) Najlepiej opłacić 3 porządniejszych youtuberów a nie tych po 500-1000 Subów. Ciężko powiedzieć bo jeżeli chcesz serie no to licz w granicach 1000 zł (Mam na myśli już po m.in. 3 odcinki)

+/- 3.000-4.000 zł by wyszło

Zysk przy 1-2k osób. Ustalmy że na czystko wychodzi ci po 30 zł za gracza i niech kupi te SM'y połowa graczy

500 graczy * 30zł = 15.000 zł

Z technikiem rozliczasz się zazwyczaj pół na pół ewentualnie ty bierzesz 60% 

Maszyna pod serwer to ok 500zł.(jeżeli się potrafi dobrze skonfigurować to wystarczy :) )

TS/Forum/Strona to już zależy czy bierzesz osobną maszyne pod to czy nie, ale ok 200zł wystarczy + ewentualna licencja IP.B która jest droga, ale sa darmowe silniki.

Reklama na youtube to jest kwestia średnio 50zł/odcinek u tych youtuberów ok 4-5k widzów, u większych nie wiem, ale to tak +/-

Dodatkowo 50% dla technika (tak zazwyczaj jest, co jest skurwysyństwem moim zdaniem bo to powinnobyc ok 70% bo i tak sie zwraca sponsorowi i ma jeszcze plus z tego spory). Zysk to już kwestia niewiadoma, zależy od serwera i czy przyciągnie on graczy, bo jeżeli serwer jest c*****y to najlepsza reklama nie wystarczy. Ale najlepsze serwery zarabiają no... dość sporo

Opublikowano

@L3NY

Trochę z niektórymi kwotami przesadziłeś . Miałeś kiedyś dedyka? Bo jakoś tak średnio mi się wydaje :P

Ale prócz tego co wypisałeś dochodzi jeszcze grafika,kodowanie.

@itzKR

Możesz do mnie napisać na PW, bo tak się składa że z Arymanem poszukujemy sponsora pod projekt :) Kto wie może się dogadamy. Jeśli wogóle chcesz sponsorować - bo być może post miał tylko na celu doinformowanie na przyszłość. 

Na razie zbieram potrzebne informację. Inwestowanie to nie taka prosta rzecz. Trzeba zbadać "rynek". Pograć na popularnych serwerach, by zobaczyć, co przyciąga graczy.

Pieniądze łatwo wydać, trudniej zarobić, więc jak pisałem. Muszę poznać rynek głębiej(z miesiąc) Wtedy możliwe, że z kimś się skontaktuję.

Najbardziej interesuje mnie długa współpraca z jednym, bądź dwoma stabillnymi serwerami. W exit-scamy, hot shoty nie warto się bawić. Lepiej mieć stałą płynność finansową, niż zarobić jednorazowo i potem znowu kombinować :)

vNDUVEE.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...