Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak dodać bronie na własny serwer Metin2?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z dodaniem broni na serwer pobrałem jeden set broni a tak wygladaja gdzie miał bym je dodać by były w grze? WinSCP/Navicat prosił bym o dokładne ścieżki. (Zdjęcia w załącznikach) post-1484459-0-09628200-1455816867.pngpost-1484459-0-93325700-1455816868_thumb.png

post-1484459-0-91716500-1455816867_thumb.png

Opublikowano

Pozwolę sobie skopiować urywek z jednego z tutoriali zawartych na MPCForum z tym że dam Ci również link do owego tematu.

Jest to dość prosta sprawa, ale zacznijmy od początku.

1.Gdy już pobraliśmy Metin2 File Archiver V2 rozpakowujemy takie pliki jak

-icon

-item

-locale_pl

2.1 Gdy już mamy wszystkie pliki wypakowane,przechodzimy to do ścieżki

extracted\icon\icon\item

i tak wrzucamy wszystkie icony (czyli to co widzimy w ekwipunku, ikona). Z reguły nazwa składa się z cyfr i rozszerzenia .tga

bronie1.png

2.2.Aby zostały one zapisane w pliku eix i epk (paker mógł spakować) musimy dodać ścieżkę do pliku icon.xml.

3.1.Wchodzi do ścieżki

extracted\item\ymir work\item\weapon

i tak wrzucamy wszystkie pliki które odpowiadają za model+teksture (wygląd broni)

z reguły są to pliki o rozszerzeniu .gr2 i .dds

itemw.png

3.2. Dodajemy wpisy do item.XML.

4.1 Wchodzimy do ścieżki

extracted\locale_pl\locale\pl

4.2 otwieramy plik item_list.txt notepad'em

notepade.png

notepad1i.png

4.3. Wklejamy tutaj wpisy które powinny być w item_list.txt
4.4. Tutaj gdzie jest czerwona kreska powinny być Tab'y (odcinek w tekście który uzyskujemy naciskając tab na klawiaturze)

notepad2.png

4.5. Zapisujemy.

5. Rozpakowujemy Item_proto

6.W folderze gdzie mamy paker pojawił się plik

Item_proto_dump.xmlOtwieramy go Notepad'em
i na sam koniec wklejamy zapytania.
7.Te zapytania w tematach nazwywają się najczęściej.
Item_proto client
zapytania client

itemproto.png

8. Pakujemy Item_proto

9.Otrzymany plik item_proto w folderze z pakere kopiujemy do ścieżki i podmieniamy

extracted\locale_pl\locale\pl

10. Pakujemy locale_pl i wklejamy do clienta po czym podmieniamy wszystko.

Na podstawie tego powinieneś sobie poradzić, z chęcią bym Ci podał to na tacy - ale możesz mi wierzyć  wiem po sobie, jak sam kombinujesz nad rozwiązaniem to wtedy umiesz, nie masz problemów z tym a dalsza wiedza w tematyce metina przychodzi Ci z większą łatwością - bo nabywasz tzw. orientację w tym wszystkim :)

Tak marginesem, prócz tego co tu pokazałeś na screenach, potrzebne Ci są jeszcze wpisy item_proto(klient/serwer) i wpisy do item_list. (Można sobie skopiować wpisy z innych broni i pozmieniać wtedy wartości,bony oraz id itemu :)

Myślę że chociaż w małej mierze mój post do Ciebie trafił.

Aaa i bym zapomniał daję tutaj link do pełnego tutoriala(dodawanie zbroji,broni,npc,mobów) co prawda trochę przestarzały, ale dla chcącego nic trudnego tak powiem :

http://www.mpcforum.pl/topic/580343-megatut-jak-poprawnie-dodac-zbroje-bronie-i-moby-na-serwerclient/

JFf7oYo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...