Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podłączanie dysku ATA do PC.

kubatoja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo, da radę podłączyć jakoś dysk ATA 2,5 z laptopa do PC stacjonarnego- płyta główna MSI H61m-P31/W8.

Potrzebuje sprawdzić co jest na tym dysku bo lapek zepsuł się kilka lat temu:) i od tamtej pory leżał w szafie. Znalazłem jakieś przejściówki, ale nwm czy w ogóle on odpali na stacjonarce.

Opublikowano

To jest przejściówka z ATA z komputera stacjonarnego, do SATA. W starych laptopach był różne końcówki. Nazywało się to ATA, ale do laptopów zawsze były odpoweidnie przejściówki. 

Musisz szukać odpowiedniego adaptera.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Dokładniej to PATA na SATA  .

Jak dla mnie to całkowity bezsens, nawet najtańszy szajsowaty dysk na SATA o większej pojemności kosztuje mniej niż sama przejściówka, na dodatek dyski ATA są wolniejsze niż SATA I

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To jest przejściówka z ATA z komputera stacjonarnego, do SATA. W starych laptopach był różne końcówki. Nazywało się to ATA, ale do laptopów zawsze były odpoweidnie przejściówki. 

Musisz szukać odpowiedniego adaptera.

Jak wygląda taka przejściówka? czego mam szukać jak nawet nwm jak wygląda.  Tak wygląda ten dysk

Takie coś jeszcze znalazłem

ale to wygląda jak gówno i strach podłączać do PC bo nie wiem czy nic mi nie zrobi np. czy nie spali czegoś.

@Ktosiu  "Potrzebuje sprawdzić co jest na tym dysku bo lapek zepsuł się kilka lat temu:)"

Opublikowano

Na taki staroć wystarczy ADAPTER USB ATA/SATA , czy zadziała i się uruchomi dysk dowiesz się jak sprawdzisz bo nie każdy adapter działa jak należy.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Na taki staroć wystarczy ADAPTER USB ATA/SATA , czy zadziała i się uruchomi dysk dowiesz się jak sprawdzisz bo nie każdy adapter działa jak należy.

Dobra dzięki, sprawdzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...