Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

_ImageSearch i _WinAPI_PostMessage - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To znowu ja i znowu moje problemy początkującego AutoITowicza.

_ImageSearch - Załóżmy, że siedzimy sobie na czacie i co ok. 2 minuty bot pisze: "Darmowe piwo!" i tak w kółko aż do śmierci. Czy jeśli zrobię screena tej wiadomości i ustawie w _ImageSearch szukanie tego obrazu to zareaguje gdy czatowy bot znów napisze tę wiadomość?

_WinAPI_PostMessage - Patrząc w poradniku klikania w nieaktywnych kartach co nieco ogarnąłem na ten temat, ale nadal pozostaje dla mnie tajemnicą czy można pod tę komendę podpiąć wpisywanie tekstu (np. "Cześć, co tam u was?") i używanie makra (Send("{F1}"))? Jeżeli tak da się to jak to zrobić? Nie wiem jak zadeklarować w tej komendzie cokolwiek innego niż kliknięcie myszką. No i tak jak wyżej, czy podpiąć można reakcje na _ImageSearch w nieaktywnej karcie?

Niestety w gotowych skryptach nikt mi na te pytania nie odpowiedział, więc jeśli moderator to czyta może usunąć moje posty z tamtych tematów.

Opublikowano

Przecież po to jest by szukać coś identycznego jak się pojawi.

2

Może tak, może nie. Czy wyśle tam gdzie chcesz i w tle trzeba sobie sprawdzić albo znaleźć sposób dla danej gry/programu by wysłało, zwykle to problem z zabezpieczeniami

Kto ci powiedział że tylko akcje myszki skoro można każdą możliwą

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Eh, aż szkoda komentować ton Twojej wypowiedzi.

Ot co nieco rozjaśniłeś mi na temat działania _WinAPI_PostMessage ale nasuwa się kolejne pytanie: Gdzie mogę znaleźć odpowiednie komendy sterujące? Wystarczą do tego te same Send(), Sleep() czy potrzeba przypisywać pod zmienne? Dla niektórych to są głupie pytania, ale jak to mówią: Kto pyta nie błądzi.

Opublikowano

O co ci chodzi , problem z dedukcją? Skoro _ImageSearch  ma szukać według wzorca to widząc identyczny wzorzec ZNAJDZIE i wykona akcję, tak właśnie działa ten skrypt a nie inaczej. 

Patrząc na to jak myślisz nie przemyślałeś do końca bo będzie wysyłał wiadomość do czasu aż będzie widoczny tekst na chacie np chat ma 20 lini po wykryciu tekstu wyśle 20 wiadomości aż zniknie tekst ( nie liczę wiadomości pisanych w międzyczasie , wystarczy je odjąc ) , chyba że wyszukiwanie masz w określonym obszarze _ImageSearchArea  np obejmującym 2-3 linie początkowe chatu

Masz masę przykładów na forum autoit jak używać WinAPI

Jakie kody sterujące ? To wykorzystanie istniejącego API window https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/ms644944(v=vs.85).aspx

Jeśli tego nie opanujesz będziesz miał problemy przy użyciu, zwłaszcza przy grach z zabezpieczeniami bo mimo normalnie działającego skryptu nie będzie widoczny wynik jego działania ( blokuje zabezpieczenie gry ) 

Tak na koniec to wszystkie komendy w skryptach związane z klawiszologia czy myszką to winapi ;) 

Opublikowano

Ogólnie od samego początku myślałem nad _ImageSearchArea, ale uogólniłem komendę. Dzięki wielkie za pomoc, choć trochę zbyt sucho/ostro podchodzisz do pomocy początkującym, aż się odechciewa. Ale cel jest ważniejszy :v

Opublikowano

Autoit jest na tyle prosty że wystarczy widzieć funkcję by się domyślić jak będzie działała, no może dla tych co mają do czynienia już z jakimkolwiek językiem jest to bardzo proste

Od tego też tworzy się tutoriale by ułatwić zrozumienie, należy je sobie przeczytać a nie pytać o to co jest na forum już napisane. Na forum rozwiązuje się raczej problemy z istniejącymi skryptami a nie rozwiązuje  problemów z napisaniem skryptu który nie istnieje . ;) 

Opublikowano

Ogólnie zalążki mojego bota istnieją, ale aktualnie opiera się on o kolor piksela wzięty z tekstu co utrudnia sprawę. A dzięki zrozumieniu, że _ImageSearchArea wyszuka też tekst, który się pojawi ułatwia bardzo sprawę. No i poza właśnie _WinAPI_PostMessage ogarniałem co i jak, tylko potrzebowałem rozjaśnienia sytuacji. Jeszcze raz dziękuję za pomoc ^^

A co do innych języków to miałem styczność z podstawami C/C++, ale łatwiej mi weszły podstawowe opcje AutoIT'a, a przynajmniej takie wrażenie odniosłem.

Opublikowano

Nie wyszuka tekstu tylko obraz tekstu , to co innego.

Tekst można szukać też bez problemu, od tego są nomadmemory czy innego typu udf 

Jak się uprzesz możesz też nawet w grze sprawdzać pisownie np przez google czy tłumaczyć w locie tekst używając autoit czy dowolnego języka 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...