Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Częstotliwość RAM a możliwości laptopa.

Zksowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kupiłem kość RAM 4Gb o częstotliwości 1333 Mhz.

Zamontowałem. Raz komputer się uruchamiał ale widział tylko jedną kość 2 Gb (2+4). Raz restartował się bardzo szybko, raz dłużej i bluescreen.
Poszukałem w sieci i okazało się że laptop Toshiba obsługuje max 1066 Mhz w kwesti RAM-u.

Pytanie. Istnieją jakieś triki, programy czy poprostu muszę kupić RAM o odpowiedniej "ilości" MHz?

Raport z CPUID CPU-Z.txt

Opublikowano

Nie ma, problemu też żadnego nie ma że jest inna częstotliwość. 

Pamięci wcale nie muszą działać razem bezproblemowo. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nic nie musisz bo taka jest maksymalna. 

Wyraźnie ci napisałem że dwie różne kości wcale nie musza z sobą działać i to nie żadna wina częstotliwości kości która nie ma na to żadnego wpływu. 

Zmień pamięci na inne, może zadziała. Zwykle działają zawsze dwie takie same rozmiarowo. 

Opublikowano

Kontynuując.

Trochę czasu spędziłem na szukaniu rozwiązania w sieci. Na marginesie problem nie został rozwiązany.

Koledzy wyżej. Nie macie racji.
U prroducenta Toshiby inaczej wyglada sytuacja z rozszerzeniem RAM.

Opublikowano

To jak wygląda, wytłumacz nam.

Mi to wygląda na to że ty nie potrafisz zrozumieć że nie każda pamięć może działać z inna pamięcią w parze. Może ale i nie musi, to zależy od pamięci, chipsetu płyty i producenta pamięci. 

Opublikowano

Zaraz poszukam linku.
W skrócie Toshiba "jest wrażliwa na wszelkie zmiany podzespołów", potwierdzone na kilku stronach od kilku użytkowników.

Owszem miałeś rację że MHz powinno samo "się dopasować". Jednak w tym lapku musi być ta sama częstotliwość na każdej kości.

Opublikowano

Nie musi bo laptop nie sprawdza częstotliwości pamięci ani ich nawet nie dopasowuje bo nie ma nawet jak . 

Nie działają tylko układy pamięci z tym laptopem 

Opublikowano

Zwał jak zwał. 
Ty z pewnością znasz się lepiej.

Skoro nie widzę rozwiazania jak kupno innego RAM a raczej już czas na zmianę to do zamknięcia.

Dziękóweczka za "pomoc".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...