Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć tworzenie gry przeglądarkowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli chcesz zrobić grę multiplayer, to zacznij od zapoznania się z protokołami sieciowymi takimi jak tcp itp. napisz jakiś prosty komunikator internetowy, stwórz kilka prostych programików (chyba, że potrafisz programować, to możesz to pominąć), zapoznaj się obsługą blendera lub innego programu graficznego, wybierz odpowiednie dla siebie narzędzia (silnik graficzny, język i środowisko programowania), po tym wszystkim spokojnie możesz zacząć tworzyć swoją grę, jeżeli czegoś nie będziesz miał zrobić, to się na bieżąco douczysz ;)

Opublikowano

Zacznij kolego od tego:

http://www.w3schools.com

Zadając takie pytania dam sobie odciąć głowę i dwa palce że Twoja znajomość HTML'a kończy się na <b> <u> <i> i <center>  :lenny: Do stworzenia takiej gry będzie Ci potrzebna znajomość JS, SQL'a, HTML'a, CSS'a, umiejętność używania różnych bibliotek, biegła obsługa programów do edycji grafiki i mogę tak wymieniać przez następne 15 minut  ;) Oczywiście nie chcę zniechęcać, ale zacznij może od czegoś prostrzego bo w tej chwili to rzucasz się z motyką na słońce. Proponuję zacząć przygodę od prostej strony w divach  ^^

apple.png

Opublikowano

Zacznij kolego od tego:

Zadając takie pytania dam sobie odciąć głowę i dwa palce że Twoja znajomość HTML'a kończy się na <b> <u> <i> i <center>  :lenny: Do stworzenia takiej gry będzie Ci potrzebna znajomość JS, SQL'a, HTML'a, CSS'a, umiejętność używania różnych bibliotek, biegła obsługa programów do edycji grafiki i mogę tak wymieniać przez następne 15 minut  ;) Oczywiście nie chcę zniechęcać, ale zacznij może od czegoś prostrzego bo w tej chwili to rzucasz się z motyką na słońce. Proponuję zacząć przygodę od prostej strony w divach  ^^

NIE! Nigdy nie korzystaj z tej strony, bo zrobisz sobie tylko krzywdę.

gamedevmania.com

Opublikowano

Zacznij kolego od tego:

NIE! Nigdy nie korzystaj z tej strony, bo zrobisz sobie tylko krzywdę.

Chciałbym wiedzieć, dlaczego? Strona ma przejrzysty interfejs, wiele można się z niej dowiedzieć (jestem przykładem, którego nie udowodnię. JESZCZE). Poza tym to W3C wyznacza standardy HTMLów, CSSów i innego Web'owego badziewia (oczywiście żartobliwie "badziewia"). Więc masz pewność, że używasz HTML5 i CSS3. :|

Opublikowano

Chciałbym wiedzieć, dlaczego? Strona ma przejrzysty interfejs, wiele można się z niej dowiedzieć (jestem przykładem, którego nie udowodnię. JESZCZE). Poza tym to W3C wyznacza standardy HTMLów, CSSów i innego Web'owego badziewia (oczywiście żartobliwie "badziewia"). Więc masz pewność, że używasz HTML5 i CSS3. :|

Przestań opowiadać bzdury.

W3Schools nie ma nic wspólnego z konsorpcjum world wide web, co jest wyraźnie zaznaczone na stronie. Nie można się z tej strony dowiedzieć zbyt wielu prawdziwych informacji. Większość jest bardzo uproszczona i intepretowana błędnie - niezgodnie ze specyfikacją w przypadku HTML i CSS.

Oficjalną dokumenacją w3c jest webplatform.org

Dla javascript najlepsze jest MDN, a dla PHP manual.

Proszę nie szerzyć propagandy i więcej nie podawać linku do tej strony.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...