Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Warto zacząć od Wiedźmina 2, czy od razu Wiedźmina 3?

Xaariel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najlepiej będzie jak zaczniesz od Wiedźmina 1>2>3.  Nie będziesz nawet widział o co chodzi w 3 jeśli nie miałeś styczności z Wieśkiem.

Opublikowano

Osobiście polecam Ci zagrać w poprzednie części wiedźmina zanim zaczniesz grać w Wiedźmina 3. Wiedźmin ma niesamowicie rozbudowany świat oraz fabułę i aż roi się w nim od nawiązań z książki i poprzednich części. To niesamowite uczucie spotkać w grze lubianą postać z poprzednich części lub postać, która do tej pory występowała tylko w książce

Opublikowano

Jak dla mnie lepiej właśnie grać 1 potem 2 i na końcu 3. Ale Wiedźmin 3 jest zrobiony tak, że można zagrać bez 1 i 2, ale wtedy oczywiście nie będzie się czuło w ogóle tej pięknej fabuły.

Co do języka pewnie byś się czegoś poduczył, jest bardzo dużo dialogów.

Ale moim zdaniem lepiej grać po polsku. Trzeba korzystać z tych piękności.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przeczytaj książki najlepiej i możesz zacząć od Zabójców Królów. Ja nie przeszedłem jedynki, bo mi się nie podobała i jakoś żyję :)

rLIi2GI.gif

"Wszyscy jesteśmy wariatami, tylko nie wszyscy jesteśmy zdiagnozowani"

Opublikowano

Witajcie,

Chcialem kupic w3, ale kolega powiedzial ze lepiej bedzie jak przejde najpierw w2, zeby wczuc sie w fabule. Warto przechodzic W2 i kupowac W3, czy leciec od razu z trojka?

Hej,

granie po kolei w 1, 2 i 3 to świetne doświadczenie - polecam, jeśli zależy Ci na ciągłosci fabularnej. Poza tym sporą satysfakcję daje obserwowanie, jak przez kolejne lata zmieniała się grafika ;)

Opublikowano

Pewnie, że chronologicznie, 2 już jest świetną zabawą i niesamowitym doświadczeniem, o 3 nie wspominając  xD

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Ja zaczynałem od dwójki, i jednak miałem ochotę zagrać w Wiedźmina 1, bo chciałem wiedzieć co się pozmieniało.­

qbAFfcA.jpg

Opublikowano

Ja grałem od 3 i grało mi się świetnie. Geralt nie pamięta to co się działo w 1 i 2, więc nie ma spoilerów fabularnych. W 1 może przeszkadzać stara grafika. W sprawie angielskiego to twój wybór.

8902314106109971000808.jpeg
Budowniczy
Opublikowano

Ja zaczynałem od 2, potem zainstalowałem 3 i praktycznie nie było "wielkich" zmian w fabule. Tak więc na spokojnie można zagrać w Wiedźmina 3 nie grając w poprzednie części.

Opublikowano

Jeżeli nie skończysz Wieśka 2 to możesz mieć problem ze zrozumieniem rozbioru zakonu płonącej róży, wojny z Nilgardem czy łowów na czarownice, nie wspominając o tym że wszystkie 3 części to jedna spójna całość i główna intryga trwa od początku pierwszej części aż po sam koniec trzeciej. Zresztą w celu poznania świata i bohaterów polecam przeczytać książkę, na której oparte są gry. Ewentualnie jeżeli msz uraz do czytania to po skończeniu gry i wchłonięciu się w jej świat możesz przeczytać aby się doinformować.

Opublikowano

Gracze powyżej już  opisali jak to wygląda, dlatego ja już nic nie będę dodawał, Jedynie pragnę polecić ci przejść 1,2,3 część następnie przeczytać książki i obejrzeć film jest całkiem spoko  :D (co do kolejności to już jest twój wybór)

Opublikowano

Ogólnie myślałem nad zaczęciem od 2, ale jak zobaczyłem, że ma zrąbaną optymalizacje tzn w wiedzminie 2 na najwyższych ustawieniach mam 45fpsów w wiedzminie 3 na najwyższych mam 60fpsów to zrezygnowałem i gram w Wiedźmina 3. Gorąco polecam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Generalnie to miedzy grami (w swiecie Sapkowskiego) jest roznicy tyle lat, ze to nie ma wiekszego znaczenia, ale zapozna Cie to lepiej (choc gorzej niz ksiazki) z swiatem gry :) 

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...