Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Umundurowanie Wojska Polskiego - kara?

xBOLEK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do tych "starszych" pytanie - otóż mam mundur wojska polskiego;
https://www.militaria.pl/texar/bluza_texar_wz10_wz_93_lesny_pantera_p32517.xml

Noszę przy sobie flagi, oczywiscie na ramieniach, guziki mam normalne - bo wiem ze za orzełki są kary, ale czy za same flagi sa jakies kary? Nie znalazlem nic na internecie, w kodeksach tez nic nie znalazlem, a to co znalazlem to ponoc przeterminowane jest (nie dzialajace) prawo - pomozecie?

Dzieki ;)

Opublikowano

@xBOLEK

Kolego Ty w ogóle nie możesz nosić tego munduru... Pytałem ojca który jest wojskowym i to na dość wysokim stanowisku i to potwierdził. A jak tego by było mało to zacytuje rozporządzenie ministra z 2005 roku:

Noszenie flagi na mundurze innym niż WZ jest zgodne z prawem, pod warunkiem, że mundur jest schludny, zadbany i w żaden sposób nie uwłaczamy fladze.

Noszenie munduru WZ93 jest niezgodne z polskim prawem nawet jeśli nie ma flagi, czy innych oznak wojskowych.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 19 października 2005 r. w sprawie zakazu używania munduru wojskowego lub jego części (Dz. U. z dnia 31 października 2005 r.)

§ 2. 1. Wprowadza się zakaz używania:
1) munduru wojskowego, o którym mowa w § 1 ust. 1,
2) części munduru wojskowego, o których mowa w § 1 ust. 2
- przez osoby nieuprawnione, chociażby przedmioty te zostały pozbawione oznak wojskowych.

2. Zakaz, o którym mowa w ust. 1, obejmuje:
11) mundur polowy wzór 93 (z nadrukiem pantera);
12) mundur polowy tropikalny wzór 93 (z nadrukiem pantera);
13) mundur polowy tropikalny w kamuflażu pustynnym

Cyrk.png

Opublikowano

W takim razie policja powinna trzepać mandaty na Januszach jeżdżących na ryby w mundurach moro. Jak w telewizji pokazują wędkarzy to co drugi w wojskowych bluzach lub kurtkach. Na mieście też często widuję ludzi w mundurach z naszywką z flagą nawet i nie widziałem żeby policja się do nich czepiała.

Opublikowano

W takim razie policja powinna trzepać mandaty na Januszach jeżdżących na ryby w mundurach moro. Jak w telewizji pokazują wędkarzy to co drugi w wojskowych bluzach lub kurtkach. Na mieście też często widuję ludzi w mundurach z naszywką z flagą nawet i nie widziałem żeby policja się do nich czepiała.

Ale tu jest konkretnie mowa o wzorze wz93. WZ93 jest zakazany i Janusze najprawdopodobniej noszą inne wzory a inne są dozwolone (oczywiście bez odznak).

Cyrk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...