Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zwrócenie laptopa lenovo y50-70

Sevill

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym się zapytać czy jest możliwość zwrócenia tego laptopa, aktualnie posiadam wersję z i7 i z kartą graficzną 860M, który cały czas się przegrzewa nawet z podkładką. Słyszałem, że niektóre osoby zwracały ten model powołując się na to, że miał być to laptop gamingowy a nie jest. Tylko chciałbym prosić was o pomoc bo za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać,  laptopa kupiłem w Media Markt bo akurat było tam najtaniej.(nie wiem czy ta informacje jest potrzebna ale wolałem napisać ;p) Proszę o szybką  pomoc, na pewno odwdzięczę się lajkami.

Opublikowano

Zwrót jest do dwóch lat jak mi wiadomo . Tylko, że on się przegrzewa a nie grzeję nawet ze specjalną podkładką przez co mam spadki fpsow z 300 do 50. Sadzę, że ten sprzęt z takim przegrzewaniem się nie jest sprzętem gamingowym przez co chyba mogę go zwrócić.

Opublikowano

Nie wiem co ty za nowe przepisy sobie stwarzasz, w unii europejskiej możesz odstąpić od umowy w okresie 14 dni od DATY ZAKUPU a nie kiedy ci się podoba w okresie gwarancyjnym. 

chyba to sobie możesz go oddać do wyczyszczenia i nasmarowania, za usługę zapłacić. Nie masz przecież uszkodzeń w sprzęcie, a przegrzewanie sam powodujesz nadmiernie obciążając sprzęt 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie wiem co ty za nowe przepisy sobie stwarzasz, w unii europejskiej możesz odstąpić od umowy w okresie 14 dni od DATY ZAKUPU a nie kiedy ci się podoba w okresie gwarancyjnym. 

chyba to sobie możesz go oddać do wyczyszczenia i nasmarowania, za usługę zapłacić. Nie masz przecież uszkodzeń w sprzęcie, a przegrzewanie sam powodujesz nadmiernie obciążając sprzęt 

Dostałem info, że niektórzy zwracali go jako towar niezgodny z umową jak ma mniej niż dwa lata nie wiem czy to prawda ale od razu nie musisz tak na mnie najezdzac.

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego że towar jest niezgodny z umową zakupu. Jak napisałem jest na to ustawowy czas by zwrócić. 

Jest dziesiątki modeli tego samego laptopa, to można sobie według ciebie dowolnie wymieniać bo nie pasuje do zawartości w innej specyfikacji? 

Zadna firma nie wymienia i nie będzie wymieniała sprzętu dlatego że klient ma taką ochotę albo przestał mu się podobać. To nie jest nigdy możliwe przy sprawnym sprzęcie. 

Opublikowano

@Ktosiu

Mała poprawka- 14 dni obowiązuje tylko w przypadku zakupu przez internet lub kiedy nie mieliśmy wcześniej możliwości zapoznania się ze sprzętem/przedmiotem.

W przypadku standardowego zakupu prawo to nas nie dotyczy.

Do autora- jedyne co pozostaje to próba reklamacji towaru.

Niestety w tym celu potrzebne Ci będą konkretne dowody i raczej ciężko będzie coś ugrać jeśli jedyną wadą jest słaba wydajność :)

07be881a3e09b3d3.jpg

Opublikowano

@Ktosiu

Mała poprawka- 14 dni obowiązuje tylko w przypadku zakupu przez internet lub kiedy nie mieliśmy wcześniej możliwości zapoznania się ze sprzętem/przedmiotem.

Niestety w tym celu potrzebne Ci będą konkretne dowody i raczej ciężko będzie coś ugrać jeśli jedyną wadą jest słaba wydajność :)

A masz jakiś pomysł na te dowody ? 

@Ktosiu

A masz jakiś pomysł na te dowody ? 

Chodzi mi oto jak miałyby wyglądać.

Opublikowano

@Paradox jak nie ma kiedy jest, ustawa o niezgodności towaru z umową. Po nabyciu towaru w sklepie można się z nim zapoznać i ocenić. Można zwrócić dowolny towar jeśli jest niezgodny z opisem. Niezgodność oznacza często wady ukryte w przedmiocie a nie inne części. 

Zresztą takie zwroty w sklepach zależne są tylko od sklepów które mogą ale i nie muszą zwroty przyjmować. To tylko dobra wola sprzedawcy co zrobi bo nie ma on do tego żadnych zobowiązań. 

Nie można reklamować towaru sprawnego.  Słaba wydajność to wina użytkownika nadmiernie obciążającego sprzęt a nie sprzętu. Jeśli ktoś wymaga że podobne części w laptopie  będą tak samo wydajne jak w desktopie to się myli 

Można spróbować zgłosić przegrzewanie i serwis wyczyści, może i nasmaruje chłodzenie ale nie zrobi nic więcej. Straci się tylko 2-4 tygodni bez sprzętu.  

Skoro laptop działa i nie ma usterek które zobowiązany jest naprawić sprzedawca to jest SPRAWNY. 

Opublikowano

Jak już wcześniej wspomniałem raczej ciężko będzie Ci zareklamować sprzęt powołując się tylko na wydajność.

Problemy z wydajnością mogą mieć wiele źródeł- w tym również użytkowanie.

Ustalenie, czy niezgodność towaru z umową istniała w chwili zakupu, jest bardzo istotne, gdyż sprzedawca nie odpowiada za nią, gdy powstała z naszej winy.

Jeśli faktycznie laptop się przegrzewa i ma to realny wpływ na użytkowanie to w zasadzie powinno wystarczyć :)

Niestety raczej nie otrzymasz zwrotu gotówki czy tym bardziej innego modelu.

Skończy się na profilaktycznym czyszczeniu sprzętu i nakładaniu pasty termoaktywnej przez serwisantów :) A Ty będziesz miał urlop od sprzętu na jakieś dwa tygodnie.

@Ktosiu

Owszem ale wtedy mówimy o reklamacji :)

Ja natomiast mówię o pełnowartościowym sprzęcie- w przypadku zakupów online mamy prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny.

W przypadku zwrotu o którym wspomniałeś niestety ta przyczyna musi zostać podana (np niezgodność z opisem właśnie).

07be881a3e09b3d3.jpg

Opublikowano

Jedyna możliwość wymiany czy napraw to dokupienie przy zakupie dodatkowych gwarancji czy ubezpieczeń. Np przy 3-5 letniej gwarancji była możliwa wymiana na nowy w wypadku uszkodzenia z zamianą nośników. 

Gwarantuje to gwarancja z onsite ( u klienta w domu ) albo  carry-in ( w siedzibie serwisu ) 

Nie ma co nawet próbować psuć sprzęt by trafił do serwisu , często po naprawach chodzi gorzej niż przed. Na nowy sprzęt czy zwrot części kosztów ( 70-80% ceny nowego )  nie ma co nawet liczyć jeśli usterka nie wystąpi minimum trzy razy przy jednym naprawianym podzespole. 

@Paradox nie używa się określenia reklamacja, to źle brzmi dla sklepu, nazwijmy to rękojmią albo jednak niezgodnością z umową.

Reklamujesz towar który się zepsuje a nie został zakupiony zepsuty, to trochę odmienna sytuacja.Jeden kupujesz uszkodzony drugi się uszkadza w trakcie użytkowania.  

Dosłownie z laptopem to jak często  z grami. Kilaka razy byłem świadkiem jak dzieciaki REKLAMUJĄ grę  w sklepie bo się im nie podobała po przejściu całej gry. To samo mi się zdarzyło sprzedając gry nowe i nei rozpakowane na CD/DVD/ nawet kluczy że żądano zwrotu pieniędzy z powodu niezadowolenia z gry a nie wad nośników czy innych. 

Zwykle wychodzi się z założenia że ktoś żądający tego typu wymian czy zwrotów usiłuje za pomocą oszustwa czy nagięcia stanu faktycznego sprzętu wyłudzić nowy sprzęt albo zwrot kasy. 

A teraz ciekawostka.

Jedyną rzecz jaką mi wymieniono po 2 latach używania to KINDLE, na dodatek po gwarancji już był i kupiony w USA. Czytnik był sprawny, przestał się logować do konta.  Zgłosiłem tylko usterkę logowania. Wysłano mi nowy za 2$ , stary sprawny mam cały czas. 

Opublikowano

A jeśli np. mam problemy z dyskiem? Ciągłe 100 procentowe jego zużycie i nic nie jej wstanie pomóc i zostaje  tylko zakup nowego dysku?

Opublikowano

To również możesz zgłosić oddając sprzęt do serwisu :) 

Serwisant zweryfikuje Twoje wytyczne i zapewne jeśli będą prawdziwe podkręci kilka części-na nowy sprzęt nie licz.

Odradzam grzebanie na własną rękę ponieważ kończy się to utratą gwarancji.

//Reklamujesz każdy towar czy to uszkodzony w trakcie czy też niezgodny z opisem :)

Określenia których użyłeś to tylko czysta kosmetyka.

07be881a3e09b3d3.jpg

Opublikowano

Laptop z GTX860m jest dosyć stara wiele czynników może wpływac ze sie grzeje ale napewno nie możesz oddać z tego powodu laptop.

Sprzęt sie zużywa.

Wymien paste oczywisc laptop z kurzu i beda znacznie lepsze tempratury

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

sugerujesz sie menadzerem zadan? no to rzeczywiscie wiele ci to da

nawet skoro dysk jest niesprawny, a ty masz resztki rozumu i potrafisz myslec logicznie, to pomysl: co moze zrobic producent z taka usterka laptopa? wymienić laptopa na nowego? slyszalesz o czyms takim jak to ze hdd jest wymienny? wiec przerzuca ci dane na nowy dysk i tyle z twoich marzen o twoim lapku

nie ma szans na dostanie nowego od tak, juz lepiej pojsc do serwisu, zaplacic by ci go wyczyscil, wykonserwowali i wyjdziesz na tym lepiej anizeli dreczyc sie z producentem, gdzie moge ci gwarantowac ze nic nie wywalczysz, szczegolnie u lenovo

­

Opublikowano

Zakladam, ze na 90% dysk jest sprawny, tylko zasyfiony, format, czyszczenie (ale skoro kupiles rok temu to jak Ci sie cos zepsuje w co watpie to Ci pewnie nie przyjma) i nowe pasty markowe. + podkladka to nie cud swiata, duzo nie da, imo styknie postawic laptopa na zakretkach i zeby mial przestrzen przy wylotach/wlotach z boku/tylu obudowy.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Nic nie straciłeś, każdy laptop  tak ma jak się go nie konserwuje i czyści w środku. 

Opublikowano

@Sevill

Dostałes insormacje co powinnines zrobić.

Przeciesz kupując sprzet trzeba o niego zbac a nie kupie będzie chodził wiecznosc zobacz ile w pokoju masz kurzu wszystko to wpada do laptopa.

Pasta tez sie zużywa na procesorze normalne.

Troche kosmetyki i laptop będzie chodził dobrze.

Jak nie chcesz sie sam paprac to oddaj do sprawdzonego serwisu u siebie w miejsce zrobia Ci to za max 100 zł z wszystkim

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...