Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szybkość łącza

filip1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam problem/pytanie odnośnie mojego internetu, internet posiadam w Multimedii pakiet z 10MB/s w umowie, gdzie normalnie za dnia ściąga mi z maksymalną szybkością do 800Kb/s ale nie oto chodzi w temacie. Chodzi o to, że w Menedżerze urządzeń pisze "Odbieranie: 8,6Mb/s" czasami było nawet 20Mb/s, moje pytanie brzmi czy to błąd wizualny w Menedżerze/Windowsie czy co?Bo nie rozumiem -.-(Jak ściągam z torrentów( :)) też maksymalnie 800Kb/s, w nocy mam neta 2x to wskakuje na 2,4Mb/s)

Mam nadzieje, że napisałem to zrozumiale :D

ku4hfn.jpg

Opublikowano

Siemka, mam problem/pytanie odnośnie mojego internetu, internet posiadam w Multimedii pakiet z 10MB/s w umowie, gdzie normalnie za dnia ściąga mi z maksymalną szybkością do 800Kb/s ale nie oto chodzi w temacie. Chodzi o to, że w Menedżerze urządzeń pisze "Odbieranie: 8,6Mb/s" czasami było nawet 20Mb/s, moje pytanie brzmi czy to błąd wizualny w Menedżerze/Windowsie czy co?Bo nie rozumiem -.-(Jak ściągam z torrentów( :)) też maksymalnie 800Kb/s, w nocy mam neta 2x to wskakuje na 2,4Mb/s)

ku4hfn.jpg

8.6Mb/s = 860kb/s

Opublikowano

ku4hfn.jpg

8.6Mb/s = 860kb/s

Trochę to nie ma sensu, skoro Kb/s to powinno pisać te Kb/s nie Mb/s -.-

Opublikowano

@Bolus™ jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj. Dziękuję. Bo nawet jednostek nie znasz jak widać.

W umowie masz 10Mb/s (małe B), czyli 10 Megabitów.

Ale na komputerze wszędzie używa się nie Mb, a MB. Czy Megabajtów.

8Mb=1MB

Czyli jeżeli masz internet do 10Mb/s, to w praktyce maksymalne pobieranie to 10/8 MB/s (10 : 8 = 1.25 MB/s).

Jeżeli w nocy masz 2x szybszy internet, to masz 1.25 x 2 = 2.5MB/s

Pamiętaj, że to jest DO 10Mb/s, czyli jeżeli będzie tylko 5Mb/s, to nic nie zrobisz. Jeżeli w dzień masz 850kB/s to po prostu reszta łącza jest zajęta czymś, lub ktoś jeszcze u ciebie korzysta z internetu.

Co do pokazywania większego przesyłu, to trudno stwierdzić. Ja bym nie ufał, tylko robił speedtesty. Bo w menedżerze jest pokazany całkowity ruch na tej karcie sieciowej, ale może to też być ruch w sieci lokalnej.

PS. Jeżeli już kolego Bolus chcesz przeliczać, to uciąłeś jedno zero. a 8.6Mb = 1024 x 8.6 = 8 806kb. Naucz się liczyć miejsca po przecinku.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...