Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wpływ skryptów na serwer - jak bardzo spowalniają maszynę?

MrKajzer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Skrypty = złoo. 

Masz już wiele pluginów na mpc na drop, nie używaj skryptów.. 

Opublikowano

Lepjej skrypty bo pluginy zajmują po 5 mb 10 mb a skrypt max do 2 mb a najczęsciej do 1 mb i własnie poszpieszają serwer niż pluginy bo pluginy dużo waża po 5-10mb a skrypty 1-2mb

pomogłem daj like

Opublikowano

­Skrypty = złoo. 

Masz już wiele pluginów na mpc na drop, nie używaj skryptów.. 

Nie każdy skrypt to zło, ale popieram że nie warto wgrywać skyptów na drop skoro ma się wiele pluginów na mpc na dropa, i to lżejszych ;-;

Opublikowano

Lepjej skrypty bo pluginy zajmują po 5 mb 10 mb a skrypt max do 2 mb a najczęsciej do 1 mb i własnie poszpieszają serwer niż pluginy bo pluginy dużo waża po 5-10mb a skrypty 1-2mb

pomogłem daj like

Daj mi plugin, który ma 10 MB, lel. 

Od kiedy skrypty ważą 1-2mb? Od kiedy kilkanaście linijek tekstu ma 1-2 MB? ;-;

Waga pluginu nic do tego nie ma, a optymalizacja i cały kod pluginu czy tam skryptu, czy się opiera na sparwdzaniu czegoś co x czasu, czy po prostu przy wejściu jednorazowo wyświetla się wiadomość. 

­

Opublikowano

Skrypty zło bla bla bla ile jeszcze będzie o tym pierd***** Nikt mądry nie tworzy skryptów nie wiadomo jak rozbudowanych czy wykonujących daną funkcję np. co 1 sek.. Skrypty wg. mnie są tworzone do drobniejszych rzeczy, estetyka dodatki etc. Racja skrypty może są bardziej uciążliwe bo przechodzą pierw przez pl Skript a nie od razu ale przy takich kodach jest to minimalna różnica.

Kolejną rzeczą jest optymalizacja ( mniej linijek nie równa się większej wydajności ) i to tyczy się tak samo pl jak skryptów. 

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

Ogólnie skrypty polecam dla osób którzy nie znają się na javie ew. potrzebują na szybko coś napisać. Skrypty w żaden sposób nie spowalniają naszej maszyny wręcz powiedział bym że jest w prost przeciwnie ;) Jeżeli ktoś potrafi naprawdę dobrze napisać skrypt to może on działać szybciej i lepiej od pluginu przykładowo jaki czas jest potrzebny na napisanie pluginu na gildie a jaki na skryptu na gildie (mówię o naprawdę szybkim i profesionalnym pisaniu)

plugin napiszemy w jakieś 4-5 dni do tygodnia poświęcając na to pare godzin .-. i mówię tu o dokładnym pluginie bez błędów

a skrypt napiszemy w jakieś 2-3 dni spędzając przy tym naprawdę nie wielką ilość czasu, Dlaczego? plugin jest bardziej złożony i jest go naprawdę ciężko napisać zwłaszcza jeżeli ma być w pełni odbugowany, a skrypt piszemy w jednym pliku + konfiguracja w yml co jest znacznym ułatwieniem jednak można to jeszcze bardziej uprościć i konfig zrobić w tym samym pliku co kod, szczerze nie robi to wielkiej różnicy. Skrypt jest tak bardzo potępiany za to że jest prosto skonstrułowany i każdy jest w stanie go napisać po nawet 2 dniach nauki. 

osobiście bardzo polecam skrypty ;) często ich używam nawet do optymalizacji.

c50f297fe1f15.png

Opublikowano

@Up

Potwierdzam i proszę żeby nie udzielały się osoby w tym temacie, które mają małe pojęcie o tym.

Jesli skript by lagował, nie byłby udostępniany na internecie - nikt by z niego nie korzystał jak to piszą nie którzy wyżej, że straasznie laguje.

To co piszą niektórzy, że skript jest łatwo zcheatować czy coś w tym stylu - to bzdury, totalne. Nie wiem dlaczego tak piszą.

409.jpg?7190

|---> Z o s t a n ę <---|

Zostanę technikiem na twój serwer minecraft, zrobie cały serwer według twojego pomysłu!
http://www.mpcforum.pl/topic/1486254-zostanę-technikiem-stworzę-serwer-twojego-pomysłu/#entry12589185

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za poświęcony czas na napisanie tych komentarzy. Osobiście bardzo optymalizuje skrypty, ale jeżeli już ktoś ma mnie przez to znienawidzić, to prosiłbym o kilka rad jak zacząć naukę pisania pluginów ;)

Opublikowano

Skrypty ne są wcale złe na drobny fix czy na np. nieskomplikowaną broń magiczną. Ale Java daje ci z pewnością większy wachlarz możliwości, choć pluginy są trudniejsze w pisaniu ;)

// Edit

A jeśli chodzi o zamulanie serwera, to duże i skomplikowane skrypty naprawdę mogą zużyć sporo RAM-u, a mądrze napisane pluginy na to samo mogą znacznie mniej obciążać serwer.

// Edit 2

Poradnik do pisania pluginów: https://www.youtube.com/watch?v=oA_CZ0wsk6A

Polecam!

:D  Let's start with MPCForum :D

30/50/69/100/150/200/250...

Opublikowano

­@Palladin

Dla próby napisałem cały serwer całe możliwości serwera w skript (jakby coś gildie + all dodatki)
Jakoś lagów nie ma, ani nic nie obciąża zbytnio serwera.

» Zostanę technikiem serwera minecraft / stworzę twój serwer (Klik) «

» Wykonam pliki serwerowe do minecraft  «

» Pomagam w różnych sprawach «

<>~~~~~~~~~~~~<> Kontakt <>~~~~~~~~~~~~<>
» Wyślij do mnie Prywatną Wiadomość (PW) «

Opublikowano

­@Palladin

Dla próby napisałem cały serwer całe możliwości serwera w skript (jakby coś gildie + all dodatki)

Widocznie jesteś dobrym skripterem, masz dobry serwer na dobrym hostingu i znasz wiele sztuczek skripterskich ;) Ale skryptami nie wszystko rozwiążesz. A jak nie masz wielkich oczekiwań i znasz się na skryptach, to rzeczywiście skryptami wiele zdziałasz ;)

// Edit

Poza tym od skryptów dobrze jest zacząć, bo uczysz się jak "myśli" komputer. Jeśli to ogarniesz, to potem, jak masz chęć, przenosisz się do Javy, potem C++ i możesz jako Hobby być np. programistą :D

Opublikowano

­@Palladin

Na 1 graczu to tego nie odczujesz ziomek. 

pJIegsk.jpg

Opublikowano

@kennyNoS

Co racja to racja, na 1 graczu się tego nie odczuwa :D

Opublikowano

­

­@Palladin

Na 1 graczu to tego nie odczujesz ziomek. 

Myslisz ze na 1 graczu sprawdzałem? ;d

» Zostanę technikiem serwera minecraft / stworzę twój serwer (Klik) «

» Wykonam pliki serwerowe do minecraft  «

» Pomagam w różnych sprawach «

<>~~~~~~~~~~~~<> Kontakt <>~~~~~~~~~~~~<>
» Wyślij do mnie Prywatną Wiadomość (PW) «

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...