Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dual channel memory

lackidacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejo. Mam mały problem, bo ostatnio dokupiłem sobie RAMu do komputera (AsRock P67 Pro3). Wcześniej miałem 2x2GB G.SKILL 1600MHZ CL9 ECO i wsadziłem do tego dodatkowo 2x4GB Geil Evo Leggera 1600MHz CL9 no i teraz pojawia się problem:

Układ gniazd na płycie wygląda tak:

|=================| NIEBIESKIE

|=================| BIAŁE

|=================| NIEBIESKIE

|=================| BIAŁE

Jeżeli 2 GEILe włoże do niebieskich, a G.SKILL do białych, to czyta tylko niebieskie (GEIL) co daje mi 8GB ogólnie (na odwrót kolorami jest tak samo - czyta tylko GEILE).

Jeżeli 1 GEIL włoże do niebieskiego i 1 G.SKILL do niebieskiego (reszta slotów pusta) to działają, dając razem 6 GB.

Jeżeli 1 GEIL jest w NIEBIESKIM, 1 GEIL w BIAŁYM, 1 G.SKILL w NIEBIESKIM i 1 G.SKILL w BIAŁYM, to czyta tylko jedno NIEBIESKIE i jedno BIAŁE, co daje 6GB.

BIOS pokazuje, ze działa Dual Channel Mode, a w spisie gniazd wyglada to tak

8GB

None

8GB

None

Dodam, że BIOS jest najnowszy, resetowałem CMOS, przekładałem, bawiłem się tip. ale dalej nic. Czy będę zmuszony kupić zamiast G.SKILLi kolejne GEIL'e i pracować na 4x4GB?

7m9a.png

Opublikowano

Nie ma zadnych problemów.

Rozmiar pamięci ustawia tak w dualu jak najmniejsza pamieć w slocie i według zaleceń producenta powinny być wszystkie takie same pamięci jeśli zapełnia się wszystkie sloty.

Tak po prostu chipset płyty  liczy banki pamięci. 4, 8 i 16  nie ma pośrednich , skoro masz 6 Gb w dwóch slotach to pokaże 8 Gb na bank a że brakuje zmniejszy do 4 Gb 

Końcowe przy 2x2Gb + 2x4 Gb wyjdzie 8 Gb

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tak, masz w manualu wyraźnie napisane przy montażu pamięci że powinny być identyczne pod względem wielkości moduły przy obsadzeniu wszystkich 4 banków. 

Na niektórych płytach czyta nawet sumę banków, u ciebie działa dobrze korekta pokazuje 8 Gb.  Gorzej by było jak pokazywało by 16 Gb 

x2xGb wymienić na 2x4Gb albo zostań przy 2x4Gb bo na razie nie istnieją gry co więcej wymagają . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tak, masz w manualu wyraźnie napisane przy montażu pamięci że powinny być identyczne pod względem wielkości moduły przy obsadzeniu wszystkich 4 banków. 

Na niektórych płytach czyta nawet sumę banków, u ciebie działa dobrze korekta pokazuje 8 Gb.  Gorzej by było jak pokazywało by 16 Gb 

x2xGb wymienić na 2x4Gb albo zostań przy 2x4Gb bo na razie nie istnieją gry co więcej wymagają . 

Dzięki wielkie, uspokoiłeś mnie ;)

7m9a.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...