Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

podkręcenie procesora.

Varios_Awesome

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przymierzam się do kupna karty graficznej geforce gtx 750ti. I teraz pytanie czy warto podkręcić mój procesor AMD A6-3500 With radeon hd graphics po zakupie powyższej karty graficznej? Chciałbym grać w gry typu battlefield 4, the division, dying light itp. Czy te podkręcenie zmieni jakość rozgrywki na lepszą czy nie ma to znaczenia dla ilości fpsów w grach? Co do zasilacza to aktualnie posiadam Logic 420w ale przy zakupie kary graficznej, zamontowany będzie Logic 520W.

Opublikowano

Witam. Przymierzam się do kupna karty graficznej geforce gtx 750ti. I teraz pytanie czy warto podkręcić mój procesor AMD A6-3500 With radeon hd graphics po zakupie powyższej karty graficznej? Chciałbym grać w gry typu battlefield 4, the division, dying light itp. Czy te podkręcenie zmieni jakość rozgrywki na lepszą czy nie ma to znaczenia dla ilości fpsów w grach? Co do zasilacza to aktualnie posiadam Logic 420w ale przy zakupie kary graficznej, zamontowany będzie Logic 520W.

Chłopie, jak ty chcesz zmieniać na tym gówno-zasilaczem to powodzenia. Prędzej ty sobie sprzęt udupisz. Zacznijmy od tego jaki masz budżet na kartę i zasilacz?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ten logic 520W to tez slabiak, nie warto nawet zmieniac imo, jaka masz plyte i chlodzenie nie napisales nawet, ale tak, oc procka da bardzo duzo, bo on cierpi w Twoim komputerze. Napisz budzet, bo moze da rady przeniesc sie na intela ;) 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Budżet jest baaardzo skromny gdyż wynosi on tylko 800-1000 zł. Zamierzałem tą kartę graficzną 750tke za jakieś 800 zł i te 200-250 zł max na zasilacz. Chłodzenie mam aktywne a płyta główna to GA-A75M-S2V DDR3-1866

Opublikowano

1. Czarna lista zasilaczy, przeczytaj i oglądnij: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Zasilacz zmień na Antec 500W, 170zł za nowy, dobry jakościowo zasilacz. Starczy ci na lata i da radę nawet z mocniejszymi zestawami.

Co do grafiki, to lepiej idź w używki w tej cenie i próbuj przejść na intela. AMD może mieć więcej rdzeni, ale to jak większe felgi w maluchu. Po co? Próbowałbym dorwać jakąś i5-2400 (conajmniej) z jakąś płytą H61. Najtańsze sensowne rozwiązanie. 

A co do grafiki, to zależnie ile ci zostanie, także proponuje używkę, jeżeli serio chcesz grać w gry, to z nowych nie złożysz nic. Bo albo procesor będzie ssał, albo grafika.

Co do ramu to dobry.

A o chłodzenie pytamy, bo po OC może się grzać procesor. Podaj jakie temperatury ma w stresie i w spoczynku.

#edit

Co do OC procesora, to tutaj masz filmik, na którym koleś podkręca to APU w biosie. Jednak podaj najpierw model płyty jaką masz, bo na badziewiu nawet nie podkręcisz, a jak będziesz miał taką opcję, to i tak nie radzę. Do OC potrzebujesz dobrej sekcji zasilania.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=c27co6TqKBc

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Nie mam pieniędzy na nowe procesory, temat brzmi "czy podkręcenie procesora podwyższy ilość fpsów w grze?" A nie czy mam kupować nowy procesor czy inną kartę graficzną. Co do rady o zasilacz to raczej skorzystam i to była jedyna rada z której skorzystam. Nikt nie potrafi napisać "tak podwyższy" czy "nie za bardzo podwyższy" tylko najlepiej szukać dziury w całym nie prosiłem o pomoc odnośnie mojego sprzętu choć nie jest on idealny. Ale z pewnego komentarza wyżej zobaczyłem że podkręcenie coś da. Sam mam w mieście eksperta który to wszystko montuje i sprawdza czy sprzęt będzie działał więc wasze sprawdzanie mojego sprzętu jest zbędne :P

Opublikowano
Prostota wypowiedzi kolegów jest raczej zrozumiała ty jak widać nie zrozumiałeś. 

Na tak słabym  procesorku ledwo się na nim opłaca OC z powodu niskiego taktowania rdzenia. Praktycznie może nie podwyższyć wcale albo bardzo niewiele bo to zależy tylko od gry która używa grafiki albo procesora do większości swoich operacji.  

To twoje  COŚ to wielkie g... jeśli idzie o OC ale jak ci się uda to może osiągniesz i nie licz na więcej z powodu miernej płyty głównej : 

CPU: 2,8 GHz (140 x 20) (standardowo 2,1 GHz i 2,4 GHz w trybie Turbo)

GPU: 622 MHz (standardowo 433 MHz)

RAM: 1866 MHz

Ile wzrośnie , sprawdź sobie sam po OC.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...