Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kolano

Janusz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat skierowany jest do osób który miały podobny/taki sam uraz kolana jak ja

Miałem coś tam z kolanem, kości mi się przesunęły, http://prntscr.com/a1kre2  strzałka to kierunek ruchu kości (udowa w prawo, piszczelowa w lewo jak patrzę z góry, jeśli to ma znaczenie) i miałem gips na 2-3 miesiące, lekarz mi powiedział, że po zdjęciu gipsu jeszcze jakiś czas może boleć, miałem nadzieje, ze mówi o 2-3 miesiącach a nie 2 latach :x Ból daje znać przeważnie jak wykonuję jakąś czynność fizyczną (jakieś 100m biegu i zaczyna boleć, podnoszenie jakiegoś większego ciężaru) I pytanie jest takie czy będą mi nastawiać kolano (?), dadzą jakieś opaski uciskowe czy jak to wygląda? Chciałbym jednak wyleczyć to kolano, bo często mam jakieś prace fizyczne i bardzo mi to przeszkadza, pozdrawiam

Opublikowano

Mój znajomy tak miał, to przez wiele miesięcy chodził w ortezie, ale po roku już normalnie biega. Najlepiej jakbyś poszedł do jakiegoś dobrego ortopedy i dowiedział się czy wgl. da się coś z tym zrobić nieoperacyjnie, albo czy wgl. da się coś z tym zrobić.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Dobra, najpierw prawdopodobnie dadzą ci jakąś opaskę, możliwe, że zrobią to operacyjnie, zależy jak bardzo te twoje kolano jest "dojechane". Następnie, aby w ogóle kiedyś pozbyć się tej opaski, to jeśli no masz trochę brzucha, musisz zrzucić, często jest tak, że obciążenie kolan jest spowodowane wagą ciała, sam tak kiedyś miałem, ale schudłem dosyć szybko po pojawieniu się problemu, i przez już 3 lata jak nigdy nic. Mogą ci rozcinać kolano na żywca, ale środki też ci dadzą, nic nie będziesz czuł, możesz podczas tego patrzeć w ścianę i myśleć o np. iphonie, czy innym gunfie. To tyle, powodzenia.

Opublikowano

Dobra, najpierw prawdopodobnie dadzą ci jakąś opaskę, możliwe, że zrobią to operacyjnie, zależy jak bardzo te twoje kolano jest "dojechane". Następnie, aby w ogóle kiedyś pozbyć się tej opaski, to jeśli no masz trochę brzucha, musisz zrzucić, często jest tak, że obciążenie kolan jest spowodowane wagą ciała, sam tak kiedyś miałem, ale schudłem dosyć szybko po pojawieniu się problemu, i przez już 3 lata jak nigdy nic. Mogą ci rozcinać kolano na żywca, ale środki też ci dadzą, nic nie będziesz czuł, możesz podczas tego patrzeć w ścianę i myśleć o np. iphonie, czy innym gunfie. To tyle, powodzenia.

Gruby nie jestem, przy zwykłym chodzeniu nie odczuwam bólu. Jeśli będzie potrzebna operacja to trudno, poddam się jej. 

Opublikowano

mój kolega też miał coś z kolanem (uraz na treningu) i miał najpierw zabieg a potem przez 3 miesiące chyba taki usztywniacz że nie mógł zginać kolana, znaczy mógł ale to mało

teraz już normalnie napierdala ze mną po boiskach

Opublikowano

Prześpij się i Ci przejdzie : )))))

A tak serio to skoro ból doskwiera Ci od kilku lat to logiczne, że coś jest nie w porządku. Chociaż z tego co mówiłeś zdjęcia rentgenowskie nic nie wykazały, więc może nie chodzi o przestawione kości (bo tam to wszystko byłoby widoczne jak na dłoni), a jakieś zwyrodnienie stawu kolanowego. Położą Cię, poddadzą serii badań i wszystko będziesz wiedział. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Prześpij się i Ci przejdzie : )))))

A tak serio to skoro ból doskwiera Ci od kilku lat to logiczne, że coś jest nie w porządku. Chociaż z tego co mówiłeś zdjęcia rentgenowskie nic nie wykazały, więc może nie chodzi o przestawione kości (bo tam to wszystko byłoby widoczne jak na dłoni), a jakieś zwyrodnienie stawu kolanowego. Położą Cię, poddadzą serii badań i wszystko będziesz wiedział. 

Tzn zdjęcie zrobili mi tylko raz, przed założeniem gipsu. Potem tylko pytanie "boli?" ityle

Opublikowano

Tzn zdjęcie zrobili mi tylko raz, przed założeniem gipsu. Potem tylko pytanie "boli?" ityle

No to bez aktualnego zdjęcia można się tylko domyślać co tam siedzi. A na domysłach się nie wyleczysz.

Qui est le prochain?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Refresz.

No ogólnie czekam juz na rehabilitację i będę miał krioterapie oraz lasery. Ktoś miał i wie na jakiej zasadzie to działa? Pomogło?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...