Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań dotyczące gry Hearts of Iron 2

Jogurt1928

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kilka pytań do gry Hearts of iron 2, zacząłem grać polską, tak żeby ogarnąć sobie grę na początek, no to ok, zacząłem budować jakąś fabrykę i 3 dywizje czołgów ( jak w produkcji produkuje mi się tak jakby 1 czołg to dywizja ?? ), no i było dobrze, dopóki nie zacząłem wojny z Niemcami i teraz moje pytania:

1. Zostałem zniszczony w około 1-2 miesiące, jak to możliwe ?? nie mogłem nic zrobić czym tylko bym nie atakował / bronił wszystko było nie skuteczne, godzin żadnych tam nie ustawiałem... Jak grać by się skutecznie bronić, a nawet przejmować prowincje ( i jak wgl. przejmować prowincje ?? ), nie tylko w walce z Niemcami, ale ogólnie.

2. Jak skutecznie budować armię i przemysł państwa ?? ( fabryki wystarczą ?? ), a o armię to mi chodzi o to jak zmniejszyć długość produkcji wojska ??

3. Jak obniżyć niezadowolenie ??

4. O co chodzi z tym PP ( Potencjał Przemysłowy ) np. 0/7/39 ??

Z góry dziękuje za pomoc.

Budowniczy
Opublikowano

1. Nie zaczynaj nigdy gry Polską, bo jest to najtrudniejsze państwo do ataku, jak i zarówno do obrony (ZSRR i Niemcy ciebie zmiażdżą w miesiąc, lub mniej)

2. Najlepiej na początku zacznij Związkiem Radzieckim i rozwijaj się pod względem wojska. Do 1939 pownieneś mieć sporą armię. Nie da się zmniejszyć długości produkcji wojska, zaś najlepiej buduj fabryki, im więcej fabryk tym więcej możesz żołnierzy zrekrutować.

3. Poziom niezadowolenie zmniejszasz dzięki obniżeniu produkcji.

4. PP odpowiada za dobre funkcjowanie państwa, wojska i produkcji towarów.

Opublikowano

Dzięki za rady, zobaczę jak mi pójdzie.

P.S. Teraz wyczytałem gdzieś w internecie, że mając duży PP można szybko zbudować wojsko... To w końcu można zwiększać szybkość budowy wojska ??

Budowniczy
Opublikowano

Grając w HOI2 nigdy nie zwracałem uwagę na szybkość budowy wojska, tylko na ich morale. Możliwe, że tego nie dopatrzyłem. Zresztą sam musisz odkryć aspekty gry ;)

Opublikowano

Aha, a teraz mam takie pytanie: Grając Związkiem Radzieckim zaatakowałem sobie Rumunie ( tak żeby przećwiczyć i odkryć mechanizm wojny ) no i mi nie idzie zbyt dobrze... Ja przejąłem 3 prowincje a oni mi ok. 6-8, ale mam taką dziwną sytuacje: Moje 25 dywizji piechoty walczy z ( !!! ) 8 dywizjami piechoty Rumuni, i co ?? Przegrana !!! Ale jak to jest możliwe skoro po obu stronach jest piechota ( u mnie nawet w tych 25 była 1 dywizja pancerna ), a przegrałem z taką przewagą liczebną ?? Od czego to zależy ?? I jeszcze jedno: Jak w jednej prowincji mam np. 5 grup po ok. 3-4 dywizji to da radę jakoś tak zrobić by na raz wszystkimi zrobić jedną czynność?, bo jak chcę zaatakować całą siłą danej prowincji, to muszę atakować każdą grupą oddzielnie, a jakbym atakował wszystkimi na raz to by zaoszczędziło trochę czasu.

P.S. np. teraz walczyłem 11 dywizjami przeciwko 2 dywizjami po obu stronach piechota no i przegrałem... Ja już nie rozumiem.

Budowniczy
Opublikowano

Z racji tego, że jesteś początkującym w Hearts of Iron 2, to zalecam ci obejrzeć poradniki na YouTube.

Tutaj masz jeden z nich dotyczący interfesju i produkcji - https://www.youtube.com/watch?v=Zu9YJZePiao

Tutaj dyplomacji i badań - https://www.youtube.com/watch?v=S0Oq7YgZ5kA

Zaś tutaj wojny - https://www.youtube.com/watch?v=ur-2u83rnvM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...