Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

2,43GB dostępnego ramu z 4GB

Kateshii

Pytanie

Opublikowano

J.W Po formacie to samo. Laptop to HP Pavilion g6-1130sw. Próbowałem coś z ramem w msconfigu kombinować, ale bez skutku. Biosa mam niby najnowszego, bo wersja F66. System to Windows 7 32bit. Zastanawiałem się czy to nie karta graficzna zabiera tyle ramu. Próbowałem cokolwiek poszukać w biosie, niestety bios jest ubogi jak ch*j za przeproszeniem. Może opłaca się zrobić downgrade biosu do F65? Może coś się poprawi?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zaawansowanych opcjach rozruchu msconfig'u zaznaczało się "Maksymalna pamięć", po czym problemu nie było. Według twoich obliczeń praca na laptopie z 2GB ram'u to dramat ;p 2,43GB ram'u dostępnego z 4GB to nie jest normalny wynik. Powinno być około 3,8GB.

Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa, nawiązując do pamięci po przeczytaniu dokładniej pomyliłeś pojęcia, pewnie chodzi od samego początku o pamięć zainstalowaną i dostępną rozpoznawaną przez system, a nie o ilość dostępnego RAM.  Podobne ale nie to samo. 

Skoro msconfig nie pomaga to wina tylko  części laptopa ( zajęta przestrzeń adresowa sprzętu w pamięci i ram na pamięć )  albo systemu. Windows x64 działał by może normalnie bo adresuje większe rozmiary pamięci niż w7 x32 3,25 Gb ( minus ram grafiki i rezerwacje dla sprzętu ok 700 mb ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Co w tym dziwnego ? Normalny system jak każdy inny system. Cześć laptopów z tej serii miała x32 zainstalowany przez producenta a wersję x64 na CD do zainstalowania 

Opublikowano

na 64bitach system "wykorzystuje" trochę(więcej) mojego internetu?

Nie. 

Być może to Windows Update pobiera aktualizacje (w tym instalkę Windows 10) - bo jak rozumiem, to "świeży" system? 

Przyczyn może być milion, wyłącz wszystkie programy działające w tle i wtedy sprawdź, czy jest poprawa. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

masz 4gb ramu i masz system 32 bit? :O gz

Zarówno system 32-bit jak i 64-bit rezerwuje pewną ilość pamięci m. in. na różne sterownik itd. Stąd do "efektywnego" wykorzystania pozostaje przeważnie 500-800MB mniej. Mit o obsłudze większej ilości RAM wziął się stąd, że Windows 64-bit wyświetla całą dostępną pamięć, a wersja 32-bit pomniejszoną a zarezerwowane. Wersja 64-bit NIE sprawi, że zarezerwowane obszary zwolnią się "automagicznie". Problem będziesz miał gdy kiedyś zechcesz dołożyć RAM, bo 4GB, to już górna granica mozliwości systemu 32-bit.*

Opublikowano

Górna granica obsługi takiej ilości z powodu możliwości zaadresowania konkretnej ilości komórek pamięci  w normalnym systemie.  W serwerach czy stacjach roboczych na systemach x32 istnieje możliwość rozszerzenia obsługi tej pamięci dla zwykłego użytkownika grającego w gry kompletnie to nie ma znaczenia, jakąkolwiek by założył ilość pamięci i tak system udostępni mu ok 3,25 Gb do wykorzystania

Opublikowano

Msconfigu nie ruszaj bo tam opcje nigdy nie służą do obsługi pamięci ! 

W czym masz problem z tą pamięcią że się tak bulwersujesz ? 

Zużycie standardowe w laptopach z integrą 

512  Mb integra

150 Mb płyta zajęte domyślnie każdy tak ma ok 100 do 300 Mb może być 

900 Mb system i śmieci co sobie uruchamiasz sam albo zainstalowałeś.

Kalkulator w łapkę  i sobie policz ile masz zajętej pamięci z moich obliczeń  a ile masz mieć wolnej

Opublikowano

Więc rozwiązaniem jest zmiana na 64 bity. Jednak tu już mam problemy. Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną, ale podczas przeglądania internetu, grania w gry mam widoczne lagi(chodzi tu o ping). Czy jest to możliwe, że na 64bitach system "wykorzystuje" trochę(więcej) mojego internetu? Mój realny upload to około 100kb/s w porywach do 150kb/s, ale cóż zrobię, takie są skutki mieszkania na zadupiu. Być może wiesz o co chodzi.

Internet to Neostrada 20Mb

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...