Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duże zuużycie pamięci windows 10

polop0123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

150MB to nie jest dużo, ile Ty masz RAMu, 512MB?

pisze 150mb a mam 8gb 0_0 o co chodzi?

konfiguracja:

i3-4170

r9-270x

8gb ramu

dysk 500gb sata

Opublikowano

To daj screena gdzie Ci coś zabiera ten RAM, bo z fusów jeszcze wróżyć nie umiem :P

no dałem screena, o co ci chodzi? z czego mam dać jeszcze? mam przy jakiejs grze pokazać jak bierze?

Opublikowano

O to chodzi, że na tym screenie w sumie może wszystkie procesy zabierają 250MB ramu, chcę zobaczyć co zabiera te 7GB jak twierdzisz.

ok, nie będe robił zdjecia po kolei całego, masz tu posegregowane od najwiekszego poboru w dół, jak widać nie bierze dużo... a zużycie jest 80%! http://i66.tinypic.com/2rdclrs.jpg

Opublikowano

No to jak Ci tak już zostanie, to po problemie, jak nie, to będziesz musiał się bawić ze  sterownikami, najpierw od grafiki.

ok dzięki, jak coś będe tu pisał

Opublikowano

Pamięć jest w zakładce WYDAJNOŚĆ 

PRAWY MYSZKI I WKLEJ , bedzie coś takiego :

Pamięć

8,0 GB DDR3

Szybkość: 1600 MHz
Użyte gniazda: 2 z 2
Współczynnik postaci: SODIMM
Sprzętowa zarezerwowana: 134 MB

Dostępna 5,1 GB
Buforowana 5,0 GB
Zadeklarowana 2,8/7,9 GB
Pula stronicowana 282 MB
Pula niestronicowana 186 MB
W użyciu 2,6 GB

Użycie pamięci w SZCZEGÓŁY.

Nie ma sensu patrzeć w tą akurat zakładkę jak nie znasz sposobu liczenia zasobów , bo to akurat z pamięcią i jej zużyciem ma najmniej wspólnego

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Pamięć jest w zakładce WYDAJNOŚĆ 

PRAWY MYSZKI I WKLEJ , bedzie coś takiego :

Pamięć

8,0 GB DDR3

Szybkość: 1600 MHz
Użyte gniazda: 2 z 2
Współczynnik postaci: SODIMM
Sprzętowa zarezerwowana: 134 MB

Dostępna 5,1 GB
Buforowana 5,0 GB
Zadeklarowana 2,8/7,9 GB
Pula stronicowana 282 MB
Pula niestronicowana 186 MB
W użyciu 2,6 GB

Użycie pamięci w SZCZEGÓŁY.

Nie ma sensu patrzeć w tą akurat zakładkę jak nie znasz sposobu liczenia zasobów , bo to akurat z pamięcią i jej zużyciem ma najmniej wspólnego

Niby tak, ale jak sprawdzałem u siebie, to też mi pokazuje w użyciu 3GB a jak wszystko podliczyłem, to wychodziło koło 2, a jako, że win10 jest znany z częstego zamulania ramem, to stąd tryb awaryjny i sterowniki.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Bo tak ma pokazywać, u mnie na czysto ok 900 Mb po starcie , po otwarciu Chrome ok 3 Gb. Masz przykład u góry

W10 używa pamięci WSTRZYMANEJ  ( buforowana + dane nie zapisane ) którą większość błędnie liczy jako UŻYWANĄ, to jest właśnie pamięć  dostępna.

Dokładniej jest to pamieć do wykorzystania w każdej chwili łącznie z pamięcią WOLNĄ która jest rezerwą 

Nie liczy się tam sumy pamięci bo można się nie doliczyć albo przeliczyć za dużo . To wartości chwilowe w jednostce czasu i często odwołujące się do jednego procesu w kilku miejscach 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...