Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kickboxing/MMA. Co? Jak? Dlaczego?

Piecu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Większość forum o sporcie to piłka nożna, lub sporty związane właśnie z piłką.

a my? Miłośnicy sztuk walki?

Nie szukałem po forum tematów o podobnym tekście więc, napiszę swój.

Zapewne wielu z was, chce trenować, trenuje lub trenowało kickboxing!

Temat stworzyłem po to, by doświadczeni (ci mniej, lub bardziej ;) ) użytkownicy forum którzy mieli do czynienia z tym sportem, wypowiedzieli się i pomogli swoim mniej doświadczonym kolegom z forum!

Tak więc, przedstawmy się najpierw jeśli chodzi o ten sport:

Imie: Mateusz
Doświadczenie w Kickboxingu/MMA: Nowy w kickboxingu,pare miesięcy MMA za mną.
Osiągnięcia: ----
Cel: Stopniowa nauka kickboxingu, potem grapplingu i zawodowa walka w oktagonie lub na ringu.

Szablonik:

Imie: 
Doświadczenie w Kickboxingu/MMA: Chciałbym trenować/Amator/Zawodowy(Czas chodzenia na treningi itp.
Osiągnięcia: Wygrane gale, zawody etc.
Cel:

Zapraszam do dyskusji! Zapraszam również do zadawania pytań odnośnie sportu, osoby bardziej doświadczone niech starają się odpowiedzieć.

tumblr_nkcalyLwew1r9spw1o1_500.gif

Opublikowano

Imie: Dawid
Doświadczenie w Kickboxingu/MMA: 5 lat kickboxing, 14 lat karate kyokushin
Osiągnięcia: Powiatowe 1. miejsce(amatorka, bez podziału na kategorie) 2011-2014

Mistrzostwa Dolnegośląska 3. miejsce (do 70kg) 2012

Mistrzostwa Dolnegośląska 1. miejsce(po 2 latach, do 80kg) 2014

Mistrzostwa Europy 2. miejsce(do 90kg) 2014
Cel: Wartościowanie kultury budo, wyciszenie ducha i ciała

Poprawka. Kickboxing i mma to sporty walki, a nie sztuki :)

Opublikowano

Imie: Dawid

Doświadczenie w Kickboxingu/MMA: 5 lat kickboxing, 14 lat karate kyokushin

Osiągnięcia: ----

Cel: Wartościowanie kultury budo, wyciszenie ducha i ciała

Poprawka. Kickboxing i mma to sporty walki, a nie sztuki :)

Nie brałeś udziału w żadnych zawodach?

Co do poprawki, masz racje. Pisałem o 3:38 haha

Opublikowano

Brałem i sukcesy były. Patrząc na to chłodnym spojrzeniem. Były to tylko zawody amatorskie, więc poziom nie był jakiś wyrafinowany jak i sam prestiż.

Raczej rekreacyjne.

Edit. Amatorskie zawody, to tak jakby sparing na treningu tylko, że za medal. Tak to widzę. Na zawodostwo trzeba niestety poświęcić więcej czasu i pieniędzy.

Co do treningu. Kalisteniczny masz na myśli typowo drążek? Generalnie do formy trenowałem obwodowym + izometrycznym + takie typowo pod siłę. Uderzenia młotem, przerzucanie opon od traktora, ciężki worek + liny rozciągające.

Opublikowano

Brałem i sukcesy były. Patrząc na to chłodnym spojrzeniem. Były to tylko zawody amatorskie, więc poziom nie był jakiś wyrafinowany jak i sam prestiż.

Raczej rekreacyjne.

Dlaczego nie napisałeś tego w osiągnięciach? Pochwal się miejscami haha

Zawody amatorskie czy zawodowe, to i tak już coś

Trenowałeś tylko na treningach, czy ustaliłeś sobie też trening kalisteniczny?

Opublikowano

Zadałem dziś pare pytań dla Izu Ugonoha

Mimo iż czarnoskóry, Izu Ugonoh jest bardzo dumny z tego że walczy dla polski.

Można powiedzieć że jest polakiem z krwi, i kości. (Nie jak większość pseudopatriotów chodzących na mecze ;) )

oto i one:

[...] Ile miales lat jak zaczales trenowac, 
ile juz trenujesz,
 jaki byl Twoj cel rozpoczecia treningow,
kim sie czujesz po tylu sukcesach,
 I czy jezdzisz na jakies seminaria?

Odpowiedzi naszego polskiego kickboxera:

Czesc Mateusz.
Miałem 20 lat jak zacząłem na poważnie trenować sporty walki, wczesniej miałem troche styczność ale to było bardziej dla zabawy.
Obecnie mam 29 lat wiec łatwo policzyć 
Jestem tym samym Izu co zanim zacząłem trenować tylko ze bardziej rozwiniętym fizycznie, mentalnie, oraz bardziej pewnym siebie.
Zawsze szukałem najlepszych partnerów i trenerów do treningów, wyjeżdżałem za granice i sprowadzałem trenerów z za granicy. (Seminaria)
Celem rozpoczęcia treningów było sprawdzenie sie.
Pozdrawiam

1362205.jpg

Opublikowano

Dojebane bydle z niego. Swoją drogą, zacząć trening w wieku 20 lat, to bardzo bardzo późno. Nie zagłębiałem się w jego karierę, ale ciekawe jak z rozciąganiem u niego :D

­

Opublikowano

Trudno się nie zgodzić, że jest dojebany.

Ale osiągnąć tyle co on, mimo że zaczął tak późno... Wow...

Opublikowano

A czemu by nie, też się dołączę z racji, iż jestem miłośnikiem sw

Imie: Bartek
Doświadczenie w Kickboxingu/MMA: Chciałbym trenować/Amator/Zawodowy(Czas chodzenia na treningi itp) : Trenowałem MMA 4 lata, kick boxing 2 lata, i boks trochę również się przeplatał, chciałem  zawsze trenować zawodowo, niestety mój klub został zamknięty - parę miesięcy temu, przerzuciłem się na kulturystykę :D i w sumie się wkręciłem, czasami życie się różnie toczy.
Osiągnięcia: Wygrane gale, zawody etc. : 1 walka na almma (1 kroku), wygrana poprzez tartarova, niestety na więcej nie było okazji, mógłbym spróbować pojechać sam, ale musiałbym się przygotowywać kondycyjnie na własną rękę, jakoś straciłem zapał :O
Cel: Na samym początku chciałem się nauczyć walczyć i bronić i trochę poprawić sylwetkę, a po paru miesiącach mega się wkręciłem , z 2 treningów w tygodniu przerzuciłem się na 6, to co było przez chwilę tylko zabiciem czasu, stało się pasją życia :D, tak naprawdę największe przemiany zachodzą w psychice przy dłuższym trenowaniu sportów walki bynajmniej u mnie :)

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

@Hidan95 to jest prawda. Największe zmiany zachodzą w głowie. Zależy to jednak od człowieka. U nas w mieście była mała sekcja MMA, założona przez kiboli :v

Łatwo się domyślić, co się u nich działo. Na pewno o wyciszeniu i spokoju nie ma mowy. Większość trenowała tylko i wyłącznie dla wiadomych celów.

Pozytywny wpływ ma na pewno trener, ponieważ staje się on naszym mentorem/wzorem do naśladowania - licząc, że zaczynało się od łebka.

Napisałeś "przerzuciłem się". Znaczy to, że póki co nie trenujesz? Będąc jeszcze adeptem, jaki trening siłowy stosowałeś?

­

Opublikowano

@Hidan95 to jest prawda. Największe zmiany zachodzą w głowie. Zależy to jednak od człowieka. U nas w mieście była mała sekcja MMA, założona przez kiboli :v

Łatwo się domyślić, co się u nich działo. Na pewno o wyciszeniu i spokoju nie ma mowy. Większość trenowała tylko i wyłącznie dla wiadomych celów.

Pozytywny wpływ ma na pewno trener, ponieważ staje się on naszym mentorem/wzorem do naśladowania - licząc, że zaczynało się od łebka.

Napisałeś "przerzuciłem się". Znaczy to, że póki co nie trenujesz? Będąc jeszcze adeptem, jaki trening siłowy stosowałeś?

Tak zająłem się kształtowanie sylwetki jeszcze w listopadzie trochę kick boxingu było, ale teraz już musiałem wybrać jedno ze względu na studia i dziewczynę no i wybrałem siłownie. Jak trenowałem sw 6-5x w tygodniu, to nie robiłem siłowego, chyba nie byłbym w stanie, wtedy jeszcze nie praktykowałem żadnego specjalnego modelu odżywiania, raczej bym wykitował :D. Ale według mnie jak ktoś o tym myśli na serio, to trening siłowy jest podstawą tak samo jak przygotowanie kondycyjne.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Zacząłem bawić się w kalistenikę z książką "Skazany na trening".

Zrobiłem dziennik treningów.

6/7 dni. Z treningami.

Dobry pomysł?

Narazie mam dwa treningi kickboxingu tygodniowo(WT. PT), ale niedługo dojdzie boks(PN.).

Poleca ktoś jakiś trening kondycyjny?

Opublikowano

Na kondycję robiłem bieg długodystansowy przeplatany interwałami. 

3x w tyg. długi (10-20km) 3x interwał. Z każdym tygodniem starałem się obniżyć czas długo, a na interwale zwiększać intensywność.

Tak samo trening siłowy 3x w tygodniu, przed/po w zależności od ochoty, robiłem długi dystans. Przeplatałem z lekkim treningiem obwodowym(na kondyche),

po obwodówce interwały. Na koniec tygodnia jak sił starczyło, to tabatę na dobicie. 

Co do samego treningu, polecam książkę Sztuka kształtowania ciała.

Myślą sobie kurwy, my wszystko możemy 
Jak ci coś nie pasi to cię zaraz obijemy

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...