Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mój pierwszy program w C++ - prosty kalkulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Nie ma nic nadzwyczajnego i jest to 10-15 minut roboty, ale dopiero się uczę. 

Co mogę w nim dodać? Jakieś inne programy, które mogę stworzyć? Chodzi o naukę. 

Download: 

http://speedy.sh/HfBJA/kalkulator.exe

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/70acf09c07ae8c283a79374d2c7a6b7e2576ae38d6fc742d4e97e8313d25d40f/analysis/1454692438/
Opublikowano

Ja rozumiem, że ktoś zaczyna programowanie i go to fascynuje i w ogóle, ale żeby od razu dodawać to do projektów? Sam zaznaczyłeś, że

Nie ma nic nadzwyczajnego i jest to 10-15 minut roboty

Co w takim razie próbujesz zaprezentować? Zrób coś oryginalnego.

Tak poza tym to dużo już było konsolowych kalkulatorów...

Opublikowano

Nie no plz zabijcie mnie moge nawet dostac pkt za ten post, ale błagam :////// :| Ja wam napisze taki kalkulator, ze popadniecie w depresje

.

Opublikowano

Nie no plz zabijcie mnie moge nawet dostac pkt za ten post, ale błagam :////// :| Ja wam napisze taki kalkulator, ze popadniecie w depresje

Każdy od czegoś zaczynał. Ale mimo wszystko - takich rzeczy się nie wstawia.

@op

Wstaw chociaż kod abyśmy mogli ci doradzić kilka rzeczy

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Każdy od czegoś zaczynał. Ale mimo wszystko - takich rzeczy się nie wstawia.

@op

Wstaw chociaż kod abyśmy mogli ci doradzić kilka rzeczy

Przecież to jest jasne, że każdy zaczynał, no i co? Może niech wszyscy początkujący zaczną publikować kalkulatorki?  :makka:

Co niby doradzić/ ocenić w kodzie? Zwykłe strumienie wejścia i wyjścia + switch. Podstawy podstaw podstaw  :O .

1. Nie ma sensu zwracać float w żadnej z funkcji (oprócz dzielenia), bo parametry to inty, więc zwróci inty.
  2. Zamiast endl można przejść do nowej lini przez "\n".
  3. Zmienne wybor, a, b powinny być w funkcji main().
  4. while(wybor=!5) jest równoznaczne z "dopóki zmienna wybor różna od 5".
Opublikowano

Przecież to jest jasne, że każdy zaczynał, no i co? Może niech wszyscy początkujący zaczną publikować kalkulatorki?  :makka:

Co niby doradzić/ ocenić w kodzie? Zwykłe strumienie wejścia i wyjścia + switch. Podstawy podstaw podstaw  :O .

• Nie ma sensu zwracać float w żadnej z funkcji, bo parametry to inty, więc zwróci inty.
  • Zamiast endl można przejść do nowej lini przez "\n".
  • Zmienne wybor, a, b powinny być w funkcji main().
  • while(wybor=!5) jest równoznaczne z "dopóki zmienna wybor różna od 5".
kto to pisze xD
Opublikowano

Mogłbyś chociażby zrobić taki troszkę lepszy kalkulator czyli, że zamiast tylko dwóch liczb, użytkownik może sobie dodać więcej liczb, a nie kopiować kody z internetu.

.

Opublikowano

Ehh typ chce, żeby mu pokazać co lepiej może zrobić, a wy go opierdalacie :v Tak, nie wstawia się takich rzeczy, chyba, że chce ktoś oceny i poprawy.

co do kodu to

1. nie rób zmiennych poza funkcjami. wybor, a i b powinny się znajdować w int main().

2. Formatuj kod. Jeżeli używasz code:blocksa to naciśnij PPM na edytor i opcja Format use AStyle

3. Typ danych 'int' jest tylko dla liczb całkowitych i jeżeli wynik będzie niecałkowity to reszta zostanie usunięta. Na przykład gdy dzielisz 7/2 powinieneś dostać 3.5, ale int zapisze to jako 3.

Czyli w funkcjach powinieneś nie przyjmować intów tylko double/floaty

4. Staraj się pisać jak najmniej kodu. To, że Twój kalkulator ma +/- 100 linijek wcale nie znaczy, że jest lepszy od kalkulatora co ma 50 linijek. Patrz ile kodu powtarzasz w każdym 'case' w switchu. Powinieneś przed switchem pobierać dane od użytkownika programu. Czyli po

cin >> wybor;

powinieneś dać:

cout<<"Podaj pierwsza liczbe: "<<endl;
            cin>>a;
            cout<<"Podaj druga liczbe: "<<endl;
            cin>>b;

a w casie zostawić samo wypisywanie. Patrz ile byś zaoszczędził pisania.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mówisz o zaprezentowaniu nowego projektu? No to za kilka dni zobaczysz jego projekt ,, Mój drugi program w C++ '' przedstawiający Menu konsolowe sterowane klawiszami... Oczywiście ja nic nie mam do autora ale wrzucanie takich projektów jest bez sensu. Szczególnie gdy kod jest taki jaki jest :P

Opublikowano

Początek nawet dobry, ja tam zaczynałem od apki dodającej do siebie dwie zmienne, no ale przyjacielu, takich rzeczy się nie dodaje jako projekt :c

jw19e8.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...