Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dzikie zwierzęta, które można mieć w domu

Bakany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jakie dzikie zwierzęta można legalnie trzymać w domu w Polsce?

Najbardziej to chciałbym mieć jakąś małą małpke żeby biegała po domu i ryła mi banie :)

ew. jakieś inne nietypowe zwierzęta, nie żadne węże, żółwie, pająki tylko zwierzęta z którymi mógłbym się pobawić, pogłaskać itd. :)

mam psa amstaffa i kota bengalskiego (wygląda jak mały lampard) ale to w dalszym ciągu kot :(

każda odpowiedz na temat będzie nagradzana like

Opublikowano

Teściową sobie zaadoptuj. Z tymi małpami bym uważał była głośna akcja w USA chyba to kolesiówie zdarła cała pape chyba i nos odgryzła itd. Kozę możesz sobie kupić, muzułmanie sobie cenią :P i jeszcze mleko daje. Same profity.

Opublikowano

Lemura se kup xD

za brzydkie zwierze :(

jak narazie to kapucynka mnie interesuje

zrobiłbym z niej gwiazde internetu xD

Teściową sobie zaadoptuj. Z tymi małpami bym uważał była głośna akcja w USA chyba to kolesiówie zdarła cała pape chyba i nos odgryzła itd. Kozę możesz sobie kupić, ludzie z dalekiego wschodu sobie cenią :P i jeszcze mleko daje. Same profity.

pewnie ją głodził lub naćpał :D

małą małpke bym sobie wychował i nigdy by mnie nie skrzywdziła :)

Opublikowano

­Żadne dzikie zwierzę nie nadaje się do trzymania w domu i każde z nich hodowane w ten sposób będzie się męczyło. Szczególnie te, które na wolności żyją w stadach. Nie jesteś w stanie odwzorować mu naturalnego środowiska, nie tylko pod kątem ilości przestrzeni. Polecam poczytać ile lat trwało i jak przebiegało udomowienie chociażby psa. Dzikie zwierzęta mają instynkt przystosowany do życia na wolności i zabierani im jej na rzecz posiadania nietypowej maskotki jest dla nich najzwyczajniej krzywdą. Mam nadzieję, że zdasz sobie z tego sprawę i zrezygnujesz.

c:

Opublikowano

@UP

Wiem myślałem nad tym, nie jestem jakimś tyranem, lubie obserwować zwierzęta, jak się zachowują staram się je rozumieć.

Z moim psem i kotem rozumiemy się bez słów :)

Najchętniej przygarnąłbym małpe kapucynke lub nawet dwie żeby miała przyjaciela i nie było zwierzakowi smutno :)

Mieszkam na wsi w domu jednorodzinnym, rodzice mieszkają na dole, a ja mam dla siebie całą górę i strych

dla małp byłbym w stanie oddać cały pokój 4x4 więc myślę że miejsca miałyby sporo

jak wspomniałem mieszkam na wsi więc w okresie letnim przebywalyby dużo czasu na dworze

ogród mam duży i jest tam dużo przeroznych kwiatów, krzaków, drzewek więc czułyby się jak w junglii :)

wychodzenie z nią na smyczy gdzieś na wioske też byłoby bezproblemowe

praktycznie zawsze brałbym małpe ze sobą i byłaby beka xD

Opublikowano

@UP

Wiem myślałem nad tym, nie jestem jakimś tyranem, lubie obserwować zwierzęta, jak się zachowują staram się je rozumieć.

Z moim psem i kotem rozumiemy się bez słów :)

Najchętniej przygarnąłbym małpe kapucynke lub nawet dwie żeby miała przyjaciela i nie było zwierzakowi smutno :)

Mieszkam na wsi w domu jednorodzinnym, rodzice mieszkają na dole, a ja mam dla siebie całą górę i strych

dla małp byłbym w stanie oddać cały pokój 4x4 więc myślę że miejsca miałyby sporo

jak wspomniałem mieszkam na wsi więc w okresie letnim przebywalyby dużo czasu na dworze

ogród mam duży i jest tam dużo przeroznych kwiatów, krzaków, drzewek więc czułyby się jak w junglii :)

wychodzenie z nią na smyczy gdzieś na wioske też byłoby bezproblemowe

praktycznie zawsze brałbym małpe ze sobą i byłaby beka xD

Małpa to jednak całkowicie inne zwierze niż pies czy kot. Wydaje mi się że podchodzisz do kapucynki jak do zabawki,którą będziesz ze sobą nosił i zdobywał przysłowiowy "szacun na dzielni". Jeśli nie mam racji to mnie popraw. ;)

Lubisz Serie A? Napisz do mnie na PW! 

Opublikowano

Małpa to jednak całkowicie inne zwierze niż pies czy kot. Wydaje mi się że podchodzisz do kapucynki jak do zabawki,którą będziesz ze sobą nosił i zdobywał przysłowiowy "szacun na dzielni". Jeśli nie mam racji to mnie popraw. ;)

nie będzie to maskotka do zabawy :)

fajnie jest mieć takie zwierze które w pewnym stopniu przypomina człowieka i potrafi rozbawić :)

Opublikowano

Ja się zastanawiam czy ten temat to nie beka...

To jest tak jak z rybami, masa społeczna myśli, że kupi sobie szklaną kulę, wrzucą tam Welonkę lub Bojownika i będą się cieszyć widokiem a tak naprawdę patrzą jak ryba powoli umiera w własnych odchodach, braku przestrzeni, braku odpowiedniego oświetlenia, braku odpowiedniej temperatury, ale w sklepie można kupić bezproblemowo kolejną rybkę za 7 zł i koło się zatacza szkoda, że to męczarnia dla ryb.

Co do małpy, jeśli już ją zdobędziesz to pochwal się, ile przetrwała w Twoim pokoju z telewizorem itp. jestem tego ciekaw -.-

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

Można mieć Serwala sawannowego, koszt ok 25-30 tysięcy zł.

Toć teściową można taniej sprowadzić nie dość, że tańsza to zachowanie i takie same...

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

Fenki są piękne.

Swoją drogą ja też jakoś nie popieram sprowadzania "egzotycznych" zwierząt do domu.

Wcale bym się nie zdziwił jakbyś kupił jakieś dzikie zwierze i po paru dniach byś chciał się go pozbyć bo nie potrafiłbyś nim się cały czas opiekować.(Jak się opiekować nie będziesz i tak nie będzie mu tak dobrze jak w naturalnym środowisku)

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

myślę że taka kapucynka wolałaby być u mnie w domu gdzie miałaby praktycznie cały dom do biegania i demolowania niż w zoo w klatce

miałaby więcej rozrywki itd. nawet bucha by zapaliła xD

Opublikowano

myślę że taka kapucynka wolałaby być u mnie w domu gdzie miałaby praktycznie cały dom do biegania i demolowania niż w zoo w klatce

miałaby więcej rozrywki itd. nawet bucha by zapaliła xD

W zoo miałaby odpowiednio wyposażony wybieg, właściwą dietę i stado, więc w tym wypadku to dla niej mniejsze zło.

c:

Opublikowano

Jeż, szop pracz, lis - możliwe, że one są legalne w Polsce, nie jestem pewna, nie wnikałam. Wystarczały mi zwyczajne domowe zwierzęta ;p

Opublikowano

Fretkę sobie kup, może i nie jest to jakieś dzikie zwierzę, ale to wesołe zwierzęta lubiące się bawić. Pooglądaj na yt co takie fretki robią w domu.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...