Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia, problem D:..

VellG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, pytanie w sumie kieruje do starszych roczników.

Mam w tym roku 19 lat, nie mam pojecia co chce robic, nie wiem gdzi chce isc na studia. Nawt w sumie nie wiem co mnie kręci ;D.

Czy zrobienie sobie 1 roku przerwy, zeby np poprawić mature i znalesc to co sie lubi robic to dobra opcja, czy jednak lepiej sie wjebac na jakies byle jakie studia które rzuce po roku..?

W*****a mnie to, ze w sumie jestem zagubiony i nie wiem co mam robić. 

Czy miał ktos podoba sytacje, co zrobił i czy ten ro przerwy może dać duzo czy jednak to bedzie rok w plecy?

Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje lub pomoc ;D.

Opublikowano

No wiadome, że jak nie zdasz poprawki matury to czekasz rok. Nwm, ja poszedłem w kierunku tego co zacząłem w szkole średniej. Jak zrobisz sobie rok przerwy i będziesz bujał to potem ciężko Ci będzie iść na te studia(mam sąsiada, mówił "oj tam zrobię sobie przerwę i pójdę i chuy do dziś nie poszedł, a ma już 27 lat:P) Jak masz inne plany i na serio nie chcesz iść/nie masz pomysłu/nic CI nie pasuje to szkoda kasy. "czy jednak lepiej sie wjebac na jakies byle jakie studia które rzuce po roku..?: z takim od razu założeniem bym nie startował.

Opublikowano

Siemka

Masz duzo mozliwosc , co lubisz robic przedewszystkim w wolnym czasie? W tym wieku to norma ze niektorzy moga sie pogubic. Kieruj sie rozumem i sercem przy wyborze.

Teraz trudno mi cos doradzic bo nie wiem z jakich dziedzin jestes dobry ale ekonomia , informatyka bedzie zawsze na topie. Jak masz nieziemski mozg , to idz w to.  Przedsiebiorstwo , studia na lederow , informatyka . Teraz wszystko poszlo do przodu elektronika , gadzety itd. Jak masz smykalke do tego to idz w to, zawsze prace znajdziesz jakas po tym.  Ewentualnie moze jakis inzynier jak lubisz projektowac , budowac. Powodzenia.

Aha wolny rok sobie odpusc.

Opublikowano

Jeśli nie wiesz co studiować to lepiej jest się zastanowić dłużej nad tym i iść na to co się chce, niż iść na byle co. Znam sporo ludzi, którzy szli od tak na studia, a później je rzucali. Tylko czy jest sens iść, płacić nie wiadomo ile kasy za byle jakie studia, by później je rzucić bo nie będzie Ci się chciało uczyć do czegoś co Cie nie interesuje. Znajdź pasję, coś co Cie kręci i ucz się w tym kierunku, szkolenia, studia, i tym podobne rzeczy.­  Powodzenia.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

No wiadome, że jak nie zdasz poprawki matury to czekasz rok. Nwm, ja poszedłem w kierunku tego co zacząłem w szkole średniej. Jak zrobisz sobie rok przerwy i będziesz bujał to potem ciężko Ci będzie iść na te studia(mam sąsiada, mówił "oj tam zrobię sobie przerwę i pójdę i chuy do dziś nie poszedł, a ma już 27 lat:P) Jak masz inne plany i na serio nie chcesz iść/nie masz pomysłu/nic CI nie pasuje to szkoda kasy. "czy jednak lepiej sie wjebac na jakies byle jakie studia które rzuce po roku..?: z takim od razu założeniem bym nie startował.

Chodziło mu chyba o poprawę matury a nie poprawkę matury xD

Jeśli zrobisz studia jakieś byle jakie, a potem będziesz robił to samo co byś mógł robić 4? lata wcześniej jest to bez sensu.

Nie lepiej zrobić sobie jakieś kursy (spawacz, operator koparki) za to jest niezła kasa, albo porobić kursy i pomyśleć o jakiejś własnej działalności?

Tato po zawodówce ma własną firmę i wcale mało nie przynosi, tyle że musi się napracować.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Chodziło mu chyba o poprawę matury a nie poprawkę matury xD

Jeśli zrobisz studia jakieś byle jakie, a potem będziesz robił to samo co byś mógł robić 4? lata wcześniej jest to bez sensu.

Nie lepiej zrobić sobie jakieś kursy (spawacz, operator koparki) za to jest niezła kasa, albo porobić kursy i pomyśleć o jakiejś własnej działalności?

Tato po zawodówce ma własną firmę i wcale mało nie przynosi, tyle że musi się napracować.

Poprawkę z matury można zdawać w wakacje jak i tego nie zdasz to czekasz rok to kolejnych matur. Więc nwm po co miałby robić sobie rok przerwy jak można maturę poprawić przed rozpoczęciem studiów w tym samym roku.

Opublikowano

Najprosciej to zrob tak jak ja kilkanascie lat temu , wyemigruj. Zapomnij o Polsce , skoncz magisterke za granica i sie wybij^^

Opublikowano

Poprawkę z matury można zdawać w wakacje jak i tego nie zdasz to czekasz rok to kolejnych matur. Więc nwm po co miałby robić sobie rok przerwy jak można maturę poprawić przed rozpoczęciem studiów w tym samym roku.

Rok przerwy po to by sobie odpocząć, przemyśleć sprawy, zarobić trochę grosza, spróbować życia pracując.

A maturę poprawić czyli zdać na większy % niż się miało wcześniej z danych przedmiotów.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Rok przerwy po to by sobie odpocząć, przemyśleć sprawy, zarobić trochę grosza, spróbować życia pracując.

A maturę poprawić czyli zdać na większy % niż się miało wcześniej z danych przedmiotów.

Już pisałem nawet przykład sąsiada, zrobił sobie przerwę poszedł do pracy i już 27 lat mu pykło, a mam więcej takich przykładów wśród znajomych. Sry, ale matury nie można sobie poprawiać ot tak jak zaliczyłeś to nie poprawiasz bo nie można, a kto normalny będzie czekał i poprawial za rok? trzeba bylo się czyć za wczasu.

Opublikowano

Już pisałem nawet przykład sąsiada, zrobił sobie przerwę poszedł do pracy i już 27 lat mu pykło, a mam więcej takich przykładów wśród znajomych. Sry, ale matury nie można sobie poprawiać ot tak jak zaliczyłeś to nie poprawiasz bo nie można.

Nie wiem czy to od szkoły zależy. Jeśli zaliczyłeś maturę, to można ją POPRAWIĆ. Masz prawo do poprawiania wyników przez 5 lat.

Coś mi dyrektor w liceum gadał, że jak nie zdasz, to poprawka w wakację. Jeśli zdałeś i chcesz podwyższyć wynik, to piszesz w normalnym terminie maturalnym.

Opublikowano

Nie wiem czy to od szkoły zależy. Jeśli zaliczyłeś maturę, to można ją POPRAWIĆ. Masz prawo do poprawiania wyników przez 5 lat.

No coś tam jest, ale dopiero za rok. Więc ktoś musi być na serio zdesperowany czyli np. zdobył z majmy 95% a chciał 100%. innego powodu nie widzę

Opublikowano

najpierew się zastanów czy studia są Ci faktycznie potrzebne

nie wiesz co byś chciał robić w życiu to obczaj sobie rynek pracy, zawody i ocen co Cię z tego najbardziej interesuje, co byś chciał robić i ile byś chciał zarabiać :)

Ja też nie wiedziałem co będę robił w życiu, nie wiedziałem do jakiej szkoły pójdę po gimnazjum ale kolega poszedł do technikum na rolnika bo jego ojciec ma gospodarstwo itd. to poszedłem do tej samej szkoły tyle że na profil ekonomista

teraz kończę 3 klase, 4 pójdzie bardzo szybko, a później zaczynam dorosłe życie :)

nie będę pisał matury więc na studia nie pójdę

nie jestem jakimś pilnym uczniem.. oceny 1,2,3, wracam do domu po 4,5 lekcjach chociaż planowo mamy 7 :)

Skończę tą szkołę pójdę do jakiegoś magazynu jako "księgowy" wiadomo że w magazynie taka osoba jest potrzebna bo tam co chwile przywożą i wywożą towar, zrobie licencje na wózki widłowe i będę zarabiał jakieś 2,500 PLN miesięcznie.

ostatnio zawód stolarz jest modny

jak ktoś ma do tego smykałke i zatrudni się w jakiejś dobrej stolarni to myślę że 3.000 PLN za miesiąc będzie miał, a praca wcale nie jest ciężka.

Dobre dębowe meble chodzą nawet po 20.000 PLN

więc później jakbyś się dorobił mógłbyś otworzyć własną stolarnie i robiłbyś dobry hajs

Opublikowano

Możesz wybrać jakiś kierunek studiów. Są ludzie, którzy nie wiedzieli co chcą studiować, poszli i się wkręcili, że stało się to ich pasją, a są też tacy co stwierdzili, że to nie jest to co ich rajcuje i zrezygnowali. Zawsze można też porobić kursy i szukać pracy, a jak ktoś ma możliwość to może i studiować i robić kursy :)

Opublikowano

qgLQFZl.png

Syn króla sedesów chyba wyczerpuje temat :D 

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

jak dla mnie rok przerwy, to rok w plecy jeśli zastanawiasz się na studiami, ja np. też nie wiedziałem co chcę robić kiedyś a wyszło tak, że skończyłem technikum informatyczne, a studiuje Wychowanie Fizyczne :D

Brak 10 postów [ ]
Brak 50 postów [ ]
Brak 100 postów [x]
Brak 150 postów [x]
Brak 200 postów [x]
Brak 250 postów [x]

Opublikowano

Dodatkowo weź pod uwagę, że z biegu na studia będzie Ci łatwiej, po roku i tak wszystko zapomnisz, na pierwszym roku gdy jest praktycznie sama matma odpadniesz. Albo będzie Ci się ciężko utrzymać.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Ja mam rok przerwy bo ze względu na chorobę najprawdopodobniej będę musiała się przekwalifikować. ;) Chciałam iść na to co skończyłam w technikum ale uznałam, że pchać się bezmyślnie tam gdzie i tak nie ma miejsca dla mnie to byłby tylko strzał w kolano. Może zrób sobie testy predyspozycji zawodowych - może kierunku Ci nie wskażą ale może to być punkt zaczepienia. I nie takie online czy w szkole tylko takie profesjonalne. Nie wiem czemu większość tutaj "nie rób przerwy bo wszystko zapomnisz" - sorry ale czy wy jesteście takimi debilami, żeby zapomnieć w rok coś czego uczyliście czy 4 albo 3 lata? :) Naucz się -> zdaj -> zapomnij = debile ^^

Opublikowano

Ja mam rok przerwy bo ze względu na chorobę najprawdopodobniej będę musiała się przekwalifikować. ;) Chciałam iść na to co skończyłam w technikum ale uznałam, że pchać się bezmyślnie tam gdzie i tak nie ma miejsca dla mnie to byłby tylko strzał w kolano. Może zrób sobie testy predyspozycji zawodowych - może kierunku Ci nie wskażą ale może to być punkt zaczepienia. I nie takie online czy w szkole tylko takie profesjonalne. Nie wiem czemu większość tutaj "nie rób przerwy bo wszystko zapomnisz" - sorry ale czy wy jesteście takimi debilami, żeby zapomnieć w rok coś czego uczyliście czy 4 albo 3 lata? :) Naucz się -> zdaj -> zapomnij = debile ^^

Wydać pieniądze na jakiś test predyspozycji, to też debilizm :)

Ja zrobiłem rok przerwy przed studiami. Mi to wyszło na dobre. Sam musisz zdecydować, a nie kierować się czyjąś opinią. Najmniej tych testerów, którzy tylko z ciebie hajs wypierdolą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...