Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana windowsa na linuxa

Shisuju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy odnośnie zmiany systemu na linuxa. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tym systemem, więc chciałbym aby odpowiedzi były proste na tyle, żeby nawet ktoś kto całe życie używał windowsa się w tym nie pogubił.

Czy wersja Ubuntu GNOME to dobry wybór dla takiego żółtodzioba jak ja?

Jak mniej więcej przebiega proces instalacji tego systemu?

Wymagane do prawidłowego działania czynności tuż po instalacji ?

Przygotowania do instalacji (usuwanie win, nośniki z instalatorem systemu, wcześniejsze formatowanie dysku itp.)?

Dostępność aplikacji?

Wydajność w grach odpalonych na emulatorze?

Kompatybilność z iPhone (udostępnianie internetu przez usb)?

Na razie mam tylko tyle pytań. Jeszcze tylko wspomnę, że instalacje chciałbym wykonać najszybciej jak tylko można.

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

Zainstaluj to się dowiesz, nawet przedszkolak nie będzie miał problemu z instalacją, wystarczy że umie czytać. 

Pena nie problem zrobić, instalkę mieć też nie problem. 

Gnome sobie na razie odpuść lepiej zainstaluj Linux MINT w wersji Mate.

Jak z grami to sprawdź też sobie sam, masz google i poszukaj dla konkretnej gry informacji.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Używaj googla. To podstawa przy pracy z Linuxem, bo się pogubisz.

- Ubuntu GNOME - jak chcesz żeby ci wywalało krytyczne errory systemu co chwila to całkiem spoko. Nie polecam.

- Proces instalacji - formatowanie, instalacja, reboot. Poczytaj o tym jak się tworzy system plików pod linuxa, bo jest inny niż Windowsowy

- przygotowanie do działania - apt-get/pacman/yum/menadżer pakietów i instalujesz sobie podstawowy soft jakiego potrzebujesz z repo.

- przygotowanie do instalacji - wolne miejsce na dysku. Może być 10, może być 100GB, Linux jest mały i się powinien zmieścić. Ale poczytaj o partycjonowaniu.

- dostępność aplikacji - 99% softu jest open-source. Tu musisz używać google lub szukać w repo poprzez menadżer pakietów

- wydajność emulatorów - zależy od sterowników i wydajności kompa, nie powinna byc mniejsza niż pod windą

- kompatybilność z ajszitem - google

i polecam przeczytać to: http://www.mpcforum.pl/topic/1509898-linux-od-podszewki-część-i/­

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Używaj googla. To podstawa przy pracy z Linuxem, bo się pogubisz.

- Ubuntu GNOME - jak chcesz żeby ci wywalało krytyczne errory systemu co chwila to całkiem spoko. Nie polecam.

- Proces instalacji - formatowanie, instalacja, reboot. Poczytaj o tym jak się tworzy system plików pod linuxa, bo jest inny niż Windowsowy

- przygotowanie do działania - apt-get/pacman/yum/menadżer pakietów i instalujesz sobie podstawowy soft jakiego potrzebujesz z repo.

- przygotowanie do instalacji - wolne miejsce na dysku. Może być 10, może być 100GB, Linux jest mały i się powinien zmieścić. Ale poczytaj o partycjonowaniu.

- dostępność aplikacji - 99% softu jest open-source. Tu musisz używać google lub szukać w repo poprzez menadżer pakietów

- wydajność emulatorów - zależy od sterowników i wydajności kompa, nie powinna byc mniejsza niż pod windą

- kompatybilność z ajszitem - google

i polecam przeczytać to: http://www.mpcforum.pl/topic/1509898-linux-od-podszewki-część-i/­

Więc jaką wersję polecasz? Jak mówiłem, jestem zielony z Linuksem, a mój wybór padł na GNOME ze względu na układ graficzny.

Opublikowano

Mint z Mate, bardzo podobny do Gnome jest Mint z Cinnamon. Gnome możesz sobie zainstalować potem w każdej chwili 

Opublikowano

Więc jaką wersję polecasz? Jak mówiłem, jestem zielony z Linuksem, a mój wybór padł na GNOME ze względu na układ graficzny.

to tobie ma się podobać, dlatego sam zdecyduj które chcesz. po tym GNOME jeżdżą tak jak ja po winzgrozie..........

a jaką masz proporcję ekranu? zauważ, że na 16:9 lepiej wybrać coś, co wykorzystuje boki ekranu a na "kwadrat" 5:4 już dół / góra

Opublikowano

to tobie ma się podobać, dlatego sam zdecyduj które chcesz. po tym GNOME jeżdżą tak jak ja po winzgrozie..........

a jaką masz proporcję ekranu? zauważ, że na 16:9 lepiej wybrać coś, co wykorzystuje boki ekranu a na "kwadrat" 5:4 już dół / góra

Mam właśnie 16:9, a Gnoma zainstalowałem i już doświadczyłem kilku problemów z tą wersją, więc szukam innych wersji.

Opublikowano

Wystarczy mieć ubuntu i doinstalować : mate, cinnamon, kde itp 

Najlepszy jednak stary poczciwy Gnome 2 lub Gnome Shell 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...