Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kompilacja i linkowanie programem BORLAND

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacząłem moją przygodę z książką Symfonia C++, i mam tu problem, każą mi to skomilować i zlinkować czy jak to się na to mówi najlepiej programem BORLAND C++. Nie jest opisane jak to zrobić a że jest tam bardzo dużo przycisków to nie mam zielonego pojęcia co tam mam poklikać. Możecie mi dać jakąś instrukcje do tego, lub inny program?

Opublikowano

Sciagnij sobie IDE w ktorym kompilujesz jednym guzikiem. Jesli zaczynasz programowac nie martw sie o to co oznacza "skompilowac" czy "linkowac". Klep kod, a tamto przyjdzie z czasem

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedź. A czy teraz nie wiedząc co oznacza najprostszy kod, który mam napisać wkrótce się dowiem co i jak?

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedź. A czy teraz nie wiedząc co oznacza najprostszy kod, który mam napisać wkrótce się dowiem co i jak?

Dowiesz się, jak poznasz programowanie od innej strony, zaczniesz używać bibliotek itp.

Póki co wiedza ta nie jest Ci potrzeba i tylko bezskutecznie próbowałbyś ją pojąć. Na razie wystarczy ci IDE, w którym napiszesz kod i go uruchomisz jednym kliknięciem.

Skończ proszę się kompromitować. Jesteś nikim.

Opublikowano

#include <iostream.h>

Main ( )

(

Cout << "witamy na pokładzie" ;

)

Z tym kodem jest coś nie tak? Bo mam jakiś błąd i gdy ścianę kompiluj zaznacza mi 1 linijkę na czerwono. Używałem programu Dev c++ bo z resztą miałem pewne problemy

Opublikowano

#include <iostream.h>

Main ( )

(

)

Z tym kodem jest coś nie tak? Bo mam jakiś błąd i gdy ścianę kompiluj zaznacza mi 1 linijkę na czerwono. Używałem programu Dev c++ bo z resztą miałem pewne problemy

To nie używaj Dev-C++ bo jest przestarzały i to bardzo.

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/24

Skończ proszę się kompromitować. Jesteś nikim.

Opublikowano

­

#include <iostream.h>

Main ( )

(

)

1. nie używaj Deva bo to syf. Code::Blocks spróbuj na razie.

2. iostream.h - błąd, nie ma takiej biblioteki. powinno być samo iostream

Main() - błąd, powinno być main()

tak samo Cout - błąd, std::cout (bo nie masz wcześniej using namespace std; i kompilator sam z siebie sobie nie wymyśli do jakiej przestrzeni nazw należy cout).

i nawiasy - nie () tylko {}, kod zawarty w strukturze/instrukcji warunkowej/pętli/funkcji/klasie musi być w klamrach

jakbyś miał problemy to napisz mi na gg/pw

846331404756772371599.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...