Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z niskimi FPSami w grze i niewczytywaną kartą graficzną.

MoHa15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko.

Nie wiem czy odpowiedni dzial...

Moj problem polega na tym, ze mam nieziemsko malo FPS - mianowicie 10-20, nie wiecej. 
Jesli chodzi o kompa:

Intel Pentium 2x2,2GHz

Intelowska integra oraz Radeon 1gb (w minecrafcie nie wiem czemu wykrywa intelowska a nie radeona..)

6gb RAM

Windows 7 64-bit

Co ciekawe - przed formatem i przegraniem systemu minecraft na mega zawalonym kompie dzialal bardzo sprawnie, z FPSami nei bylo problemu nawet na zaludnionych serverach, ogolnie gralo sie plynnie. Po formacie i ponownym zainstalowaniu - klapa, nie da sie kompletnie grac, ani na singlu ani na multi zadnym. Optifine mam, jave tez nowa zainstalowana, co robic? :/

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

@up

to byloby zbyt proste :D

W catalyst control center mam dane na "wysoka wydajnosc" - czyli teoretycznie powinien byc radeon, a mimo to nie jest. Ale niestety to jest urok laptopow lenovo....

Tak czy siak rozwiazania szukamy dalej

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

@up

to byloby zbyt proste :D

W catalyst control center mam dane na "wysoka wydajnosc" - czyli teoretycznie powinien byc radeon, a mimo to nie jest. Ale niestety to jest urok laptopow lenovo....

Tak czy siak rozwiazania szukamy dalej

w tym control center powinna byc opcja ktore GPU powinno uzyc domyslnie. Komputer pewnie wybiera pierwsze lepsze wiec musisz zmienic zeby bralo radeona.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Musisz dodać proces java.exe i javaw.exe do profilu "Wysoka wydajność"

Obydwa pliki znajdziesz zazwyczaj na C:\Program Files [lub Program Files x86]\Java\<wersja javy>\bin

post-581658-0-00864300-1454595489_thumb.png

Opublikowano

@up

Mam to zrobione :/

Nie w tym lezy problem. Przed formatem i reinstalacja tez chodzilo na integrze a nie bylo zadnych problemow z FPSami.

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

@up

Ten program zdaje sie jest przy oryginalnych sterownikach od Lenovo, zatem mialem go. Pobralem z tej strony i jedyne co, to mi sie on aktualizuje.

Wysoka wydajnosc mialem ustawiona od poczatku, wiec tez nie w tym tkwi problem... 

Pamietam, ze jeszcze na starym systemie stary minecraft (z serio starych wersji) rowniez mi sie cial i nie moglem grac, wtedy to olalem. Pozniej sobie go zaktualizowalem do tych nowszych, pobralem Optifine i z ciekawosci odpalilem - chodzilo plynnie.

Teraz tez mam te najnowsze wersje i optifine - niestety FPSy sa ponizej 20. Sam nie wiem o co tu moze chodzic :/

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

@up

Dokladnie ta wersje mam zainstalowana... Wiec kolejna ewentualna przyczyna chyba wykluczona..

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

@up System instalowałeś z wbudowanego obrazu czy z płytki/pendrive?

Pendrive, ale co do systemu nei mam zastrzezen, jest pewny w 100%.

Może taki launcher bądź texturepack.

Nie instalowalem txt zadnych, skoro mi w 15fpsach chodzi.. :D

A dla pewnosci sprawdzilem nawet kilka launcherow...

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

@up wiesz, system może i jest ok, pytanie co ze sterownikami. Odinstaluj może te co masz teraz od grafy (te od AMD i Intela) i zainstaluj z tych linków:

http://support.amd.com/en-us/download?ipromo=RSCE-download

https://downloadcenter.intel.com/

Ważne: nie instaluj sterowników AMD na już zainstalowane sterowniki bo będziesz miał błąd "access violation" w MC

Opublikowano

@up wiesz, system może i jest ok, pytanie co ze sterownikami. Odinstaluj może te co masz teraz od grafy (te od AMD i Intela) i zainstaluj z tych linków:

http://support.amd.com/en-us/download?ipromo=RSCE-download

https://downloadcenter.intel.com/

Ważne: nie instaluj sterowników AMD na już zainstalowane sterowniki bo będziesz miał błąd "access violation" w MC

Sterowniki sa identyczne co przed formatem, instalowane dokladnie to samo.

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

Podbijam.

Gdyz... udalo mi sie ustawic WSZYSTKO na Radeona a nie na integre. Teraz po wbiciu do minecrafta... nic nie widze :P Doslownie. Wszystko jest czarne, widze powietrze / wode / czarne obiekty, FPSy to wynosza moze 5 (np kawalek trawy widze jako czarne, po czym nicosc i kilkadziesiat kratek dalej lawa w podziemiach otoczona czarnymi blokami..).

Wydaje mi sie, ze to raczej nie przez sterowniki, gdyz np jedna ze strzelanek ze steama chodzi lepiej niz wczesniej, tak samo nawet Metin - na integrze w pierszych miastach zawalonych sklepami ledwo sie ruszalem, a teraz praktycznie bez lagow.

Ktos, cos?

@leszczu8023 ?

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

A grzebałeś w opcjach MC? Jak nie to pogrzeb bo możliwe że możesz mieć ustawione zamiast max FPs np. 20 FPs.

Opublikowano

A grzebałeś w opcjach MC? Jak nie to pogrzeb bo możliwe że możesz mieć ustawione zamiast max FPs np. 20 FPs.

Tak tak, opcje to cos co przegladnalem na pierwszym miejscu. Teraz problem jest bardziej taki, ze wlasnie sa czarne klocki, z czym juz kompletnie sobie poradzic nie potrafie... Byc moze jak to sie "naprawi" to i FPSy beda normalne skoro MC czyta radeona (tak, juz go czyta, nie intelwoskie gowno).

Ironiczny

LEGACY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...