Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Skalowanie w Windows 10

AnonimowyUser

Pytanie

Opublikowano

Witam tak jak w temacie problem polega na skalowaniu w windows 10... od czasu kupna laptopa posiadam na innej rozdzielczości niż natywna Czarne boki! które utrudniają mi grę...

Posiadam Laptopa Lenovo y700-15isk z parametrami:
Intel HD Graphics 530
Intel Core i5 6300HQ
8GB RAM DDR4
Nvidia GT 950M 2GB
Oraz WINDOWS 10...
Przy wielokrotnych próbach i niepowodzeniach napisałem zdesperowany tutaj by ktoś napisał jak usunąć je...
Próbowałem Standardowego sposobu zmiany w Panelu intel i nic (ustawienie skalowania pełnego ekranu na danej rozdzielczości)
Co do panelu sterowania Nvidia posiadam tylko "Ustawienia 3D" (Instalowałem już tyle sterowników że to głowa mała i tak nic nie da.)
Do intela również instalowałem mega dużo sterowników (nic a nic nie daje)
2irqir.png
Również wspomne iż po zmienieniu na pełne skalowanie oczywiście pięknie ładnie wszystko skaluje (tylko szkoda że na pulpicie a nie w grze)
Po odpaleniu gry (SKILL Special Force 2) pojawiaja sie czarne boki...
nie mam już totalnie siły...
Bardzo proszę o pomoc z waszej strony... (Reinstalacja sterowników raczej tutaj nie pomoże [chyba że macie takie które tworzą cuda])

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukaj dalej w jakiejś wersji będą, ja w swoim lapku mam tylko po instalacji ze strony supportu sterowników dedykowanych dla mojej karty

Kiedyś miałem ze strony Nvidii aktualnie nie ma bo Nvidia usunęła dla laptopów 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie działa skalowanie na nvidii to nie będziesz miał rozciąganego obrazu. Pewnie CS przełącza się na integrę albo ma wbudowane skalowanie w grze. Nie wiem, bo nie gram w takie gierki a nie chce mi się sprawdzać. 

Tak cięż ko zrozumieć ze sam jesteś winny powstawaniu pasków bo nie grasz w standardowych rozdzielczościach dopasowanych do ekranu, nie graj na nviddi tylko na intelu będzie skalowało normalnie . Kup sobie monitor 4:3 nie będziesz miał żadnego problemu ze skalowaniem i rozciąganiem obrazu,i będzie wszystko w naturalnych proporcjach .

Opublikowano

To ustawiaj skalowanie jeśli to możliwe. Ekrany lcd w laptopach nie za bardzo nadają się do tego celu, lepiej podpinać zewnętrzny monitor i skalować na nim.

Skoro grasz na Nvidi ustawiaj na nvidii w panelu a nie na intelu który powinien być cały czas na normalnych ustawieniach 

Uruchom grę na nvidii i ustaw dopiero

Opublikowano

To znajdź sobie wersję sterowników z dodatkową opcją sterowania, głownie wersja producenta w supporcie to ma. Inne nvidii są na stronie, nie problem sprawdzić te kilkanaście samemu

Opublikowano

Będziesz zawsze miał bo ustawiasz niestandardowe rozdzielczości pasujące do rozmiaru ekranu. Jak by działało skalowanie rozciągnęło by ekran.

Opublikowano

Po 1 to nie wina wyswietlacza bo po podpieciu pod telewizor mam to samo

po 2 pomoz mi bo cos nie moge ustawic skalowania w nvidii.. chyba cos nie tak mam jak myslisz? >.< ...

zjhuvr.png

po 3 nvidie mam pod gry a intela pod pulpit itd

Opublikowano

4:3 lub 5:4 bardziej na 5:4 zalezy ale napisalem na poczatku "od czasu kupna laptopa posiadam na innej rozdzielczości niż natywna Czarne boki! które utrudniają mi grę..."

PS. za żadne skarby na świecie nie zagram na natywnej w tej grze ...

Opublikowano

Czemu ustawiasz intela skoro grasz na nvidii ?

Uruchomiłeś przynajmniej raz programy do diagnostyki lenovo ?

Opublikowano

supporter lenovo mega ultra informatyk napisal:

Adam Galwas: Niestety nie ma możliwości zmiany tego. Pana urządzenia posiada ekran szerokokątny który w rozdzielczości 4:3 będzie wyświetlał czarne pasy. Nie ma możliwości rozciągnięcia ekranu ponieważ za rozciągnięcie ekranu odpowiada rozdzielczość i dana rozdzielczość będzie wyświetlana tylko w jeden sposób.

Ponieważ procesory graficzne nie są przystosowane do renderowania gier w rozdzielczościach które są rozciągnięte do nienatywnych formatów.

gosc nie wie co pisze chyba a opisalem mu problem bardzo dokladnie

ps. w csie 1.6 nie mam juz blackbarsow a na reszcie gier mam wiec nie wiem o co kaman

Opublikowano

Czemu ustawiasz intela skoro grasz na nvidii ? 

Bo nie da sie zmienić w Panelu nvidia nic po za ustawieniami 3d? napisałem wyżej

Uruchomiłeś przynajmniej raz programy do diagnostyki lenovo ?

o tym nie pomyślałem ale to raczej nic a nic nie da

oto logi z diagnostyki:

http://www112.zippyshare.com/v/yjG3m4r9/file.html

skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/e8b236ce867d9b8d4aaf7e2a670bce8bcb960b1ff28864da266b60e3feab09f3/analysis/1454361796/
Opublikowano

Przeczytaj moje posty a nie bezsensownie wal byle co byle napisać bo wcale nie pomagasz w rozwiązaniu problemu. 

Żadnego problemu nie ma z Intelem to po co ma instalować kiedy mu działa skalowanie na nim. 

Nie ma aktualnie najnowszych sterowników Nvidii z opcjami skalowania i to jest problem 

Opublikowano

Jeśli w grze ustawisz rozdzielczość i jest uruchomiona na Nvidii powinna sama się dostosować do ekranu, nie kombinuj nic z ustawieniami intela ustaw normalnie tak jak ma działać.

Ty na siłę usiłujesz zmieniać ustawienia intela by dopasować obraz nvidii. Przecież to całkowicie inne ustawienia nie mające nic wspólnego ze sobą dwóch rożnych grafik.

127721454425950148476.jpeg

Jeśli nie masz tej opcji, zmieniaj sterowniki na starsze, może w końcu się  ukarze

Opublikowano

pojawila sie nowa wersja sterownikow i mam tak:

300y914.png

Teraz zapisuje każdą rozdzielczość po aktualizacji jak ustawie lecz w grze dalej to samo (PS. Wydaje mi sie że brakuje tu opcij "Ignoruj skalowanie innych aplikacji")

ps. mam aktualne sterowniki do nvidii

diagnostyka:

http://www20.zippyshare.com/v/iw4qmHUg/file.html

skan

https://www.virustotal.com/pl/file/d0f96fa813bf27c35fc4109f13db0c7a9c856f1e7c9fc49f38f1ac5d09cae20e/analysis/1454392262/
Opublikowano

Jakie rozdzielczości ustawiasz w grze ? Skoro masz problemy to widocznie nie ustawiasz 16:9 tylko inne 

Opublikowano

moge ustawiać rozdzielczość 4:3 w grze uruchomionej z nvidia ale i tak bede miec blackbarsy

Podczas gdy uruchamiam gre z rozdzielczoscia 4:3 lub 5:4 ustawia mi sie taki sam pulpit wiec ...

nie da to nic zmienialem na starsze i nic a nic nie zmienia...

Opublikowano

Masz problem z grafiką intela , diagnostyka wywala błędy. Chyba cały czas złe sterowniki do grafiki zainstalowane, zaktualizuj intela i nvidie 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...