Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AutoIt i jego możliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dlaczego by nie? Jak potrafisz to zrobisz.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czy w AutoItcie zrobię bota podobnego do ElfBot NG do Tibii? (obeznani proszę pisać c: )

Bez żadnych problemów :) ograniczają cie tylko twoje umiejętności wiedza, to one wyznaczaja ci "możliwości", więc krótko i jeszcze raz odpowiadajac.... tak :)

Najlepszy ślepy mnich na EUNE, były challenger w s3 Strzeżcie się "krula" lasu

leesinacolythe.png

Ex-Challenger Player (TOP 23 EUW)

Opublikowano

Bez żadnych problemów :) ograniczają cie tylko twoje umiejętności wiedza, to one wyznaczaja ci "możliwości", więc krótko i jeszcze raz odpowiadajac.... tak :)

Zaczynam naukę programowania w AutoIt

Opublikowano

Da się, lecz skoro jesteś zielony prawdopodobnie polegniesz więc napisz wpierw kilka prostych botów i spróbuj rozkminić jak działają, co robią itd.

Opublikowano

Zaczynam naukę programowania w AutoIt

Jeśli zaczynasz rozpoczynaj naukę od prostych programów i funkcji... autoit jest bardzo proste i daje niesamowite możliwości, lecz na pisanie bota do tibi to o wiele za wcześnie dla ciebie ;p musisz rozumieć co się dzieję w kodzie itd... od razu przeskok z podstaw do nomada itd jest złym pomysłem, bo nic nie będziesz rozumiał. Dużo czasu ci nie zajmie "start" w autoit.... zrobienie prostego bota do tibi to naprawdę parę linijek kodu, a taki jak elf etc to troszku więcej roboty :), jeśli masz zapał i ciągnie cię "zabawa" w autoit śmiało ucz się podstaw i potem do dzieła!.

P.S Jak znajdę podeślę ci link do fajnego bota w autoit i dam edita lub na pw ci napiszę.

Najlepszy ślepy mnich na EUNE, były challenger w s3 Strzeżcie się "krula" lasu

leesinacolythe.png

Ex-Challenger Player (TOP 23 EUW)

Opublikowano

Tak jak piszą wszyscy wyżej.. Da się wszystko.. 
Jednak polecam poczytać Ci o innych językach przed rozpoczęciem czegokolwiek. :) 
Zwróć uwagę na to że autoit jest językiem skryptowym. Według wielu moich znajomych dobrym startem są podstawy c++ ponieważ wiele języków czerpie z c++ składnie. 
Poczytaj sobie na internecie o językach skryptowych / c++ / może Cię phyton zainteresuje :) 
Powodzenia.

v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v^v

Opublikowano

@Amfetaminek

To, że wiele języków ma składnię podobną do c++ nie implikuje tego, że warto się uczyć c++. Do zrozumienia pętli for w Javie nie jest wymagane przerobienie jej w c++.

@youtuber123

Ucz się c++ jeśli Ci jest potrzebny. Co do AutoIt - do szybkiego zrobienia bota jest całkiem niezły, ale ogólnie jest mało uniwersalny i ma dużo ograniczeń - pisałem dużego bota w pokrewnym języku (ahk) i im dalej w las tym bardziej brakuje niektórych ficzerów. Jeśli Twoja przygoda z programowaniem nie ma ograniczać się do pisania botów do gierek to zainteresuj się bardziej mainstreamowymi językami.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@Amfetaminek

To, że wiele języków ma składnię podobną do c++ nie implikuje tego, że warto się uczyć c++. Do zrozumienia pętli for w Javie nie jest wymagane przerobienie jej w c++.

-.- 

A w 2 różnych autach masz bieg wsteczny w innym miejscu. 

Do rozumienia tego nie musisz uczyć się że w pierwszym z nich jest po lewo. 

Ja tylko zasugerowałem moją opinie na temat autoita i co według mnie jest dobre na start.

Mam Ci wypisać punktami dlaczego tak uważam czy co ? 

Opublikowano

@Amfetaminek

Tak, wyjaśnij czemu żeby nauczyć się składni np. wspomnianej Javy lepiej zacząć od nauki składni c++. Jestem ciekaw  ;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Wyczuwam fanatyka javy. 
Tutaj nie chodzi tylko o jave więc nie wiem po co Twoje śmieszne gadanie. Każdy kto programuje i chcę się tym zajmować musi nauczyć się więcej niż przykładowa java czy c++.
Proponuje Ci zatem przeczytać jakiś program nauczania na uczelniach lub posłuchać naprawdę wybitnych osób z dziedziny programowania.
Ja nie uznaje czegoś takiego jak lepszy lub gorszy język. Po Twoich postach wnioskuje że dla Cb nie ma nic lepszego od javy. 
Nie będę Ci tego tłumaczył bo to po prostu strata mojego czasu . Jeżeli autor postu chcę to i tak sobie to wygoogluje, to co napisałem w pierwszy poście i sam dokona wyboru.
Bez Twoich zarzutów w stosunku do mojej wypowiedzi.

hmmm...
Na przyszłość dla Cb.
Gdybyś napisał o tak "Nie zgadzam się z tym co napisał kolega wyżej ponieważ MOIM ZDANIEM jest tak i tak" nie było by tego przy głupawego nabijania postów.
Masz prawo nie zgadzać się z moją wypowiedzią ale wypadało by też napisać czemu tak jest.
A nie powiedzieć za przeproszeniem "Co Ty pie****sz czemu tak he ? bo niby co?" 
Zauważ że jest to mała różnica a zmienia tak wiele :)

Opublikowano

:D

W Javie napisałem może z 10 linijek kodu. Użyłem jej jako przykładu, bo pierwsza mi się nasuwa jak myślę o języku ze składnią czerpiącą z c++. Aż dziwne, że muszę to tłumaczyć - wyciągnąłeś akurat najmniej istotna rzecz.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. 

Żeby Ci szerzej odpowiedzieć próbuję poznać Twój punkt widzenia, bo póki co piszesz, że tak uważasz Ty, Twoi koledzy i ponowie profesorowie (pewnie z profesorem Zelentem na czele) - co nie jest żadnym argumentem (podstawowy błąd logiczny w argumentacji).

Oczywistym jest, że jak poznasz jeden język, to drugiego jest się łatwiej nauczyć, ale pytanie nie tak brzmiało - jeszcze raz, prościej:

Dlaczego uważasz, że lepsza kolejność to: C++ -> inny język, a nie inny język -> C++? Albo dlaczego Twoim zdaniem nauka od razu języka, który nas interesuje jest gorszą opcją?

Opublikowano
Dlaczego uważasz, że lepsza kolejność to: C++ -> inny język, a nie inny język -> C++?

Hmm.. 

Z tego co pisze w każdym poście i dalej nie potrafisz tego zrozumieć wnioskuje że. 

-TAKA JEST MOJA OPINIA. 

Z tego co pisałem w podajże 3 poście uprzedzając Twoje kolejne pytanie.

-Masz prawo nie zgadzać się z moją opinią. Uargumentuj to tylko.

Albo dlaczego Twoim zdaniem nauka od razu języka, który nas interesuje jest gorszą opcją?

Hmm.. 

Napisałem coś takiego? Gdzie ?

Przeanalizujmy teraz mój pierwszy post

-Odpowiedziałem na pytanie założyciela tematu.

-Zasugerowałem żeby autor poczytał też o innych językach.

-Nakierowałem go na wygooglowanie się czym jest język skryptowy.

-Wyraziłem też swoją opinie co do startu w programowaniu. 

I tak wiem że jeżeli ktoś wie co chcę robić to w ten czas może wybrać na starcie. Nawet asemblera i nie powiem mu że jest to zły pomysł. 

Jeśli Twoja przygoda z programowaniem nie ma ograniczać się do pisania botów do gierek to zainteresuj się bardziej mainstreamowymi językami.

wygooglujmy więc  "mainstreamowe języki programowania"

Bardzo pomocne informacje :)

I zamykam temat z mojej strony :)

Nie widzę powodów dlaczego miałbym z Tobą tutaj dalej dyskutować :) 

Opublikowano

Dlaczego uważasz, że lepsza kolejność to: C++ -> inny język, a nie inny język -> C++? Albo dlaczego Twoim zdaniem nauka od razu języka, który nas interesuje jest gorszą opcją?

Wszyscy przecież wiedzą, że C++ jest najtrudniejszym językiem do opanowania i jak już się go liźnie trochę to w innych będzie łatwiej. \irony off.

Opublikowano

osobiście najpierw uczyłem się C++, a później AutoIT. mogę powiedzieć że nauka była szybka i dość prosta, bo C++ to jeden z najtrudniejszych języków, i jak już jego opanujesz to łatwo się później przesiąść na inny. trudniej jest w drugą stronę. oczywiście mówię o amatorskich umiejętnościach, nie jest profesjonalnym programistą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...