Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawo jazdy

Kaczx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3 miesiące przed osiemnastymi urodzinami możesz zacząć kurs.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

W maju możesz zacząć wykłady a sam egzamin możesz mieć miesiąc przed osiemnastymi urodzinami ;)­

784091427630431250239.png

Opublikowano

Nawet mozesz zdac egzamin przed, ale procedura wydania go Tobie rozpocznie sie dopiero w 18naste urodziny

Nie. Egzamin możesz zdać dopiero po 18.

Opublikowano

Tutaj się muszę nie zgodzić, ja i moja siostra zdawaliśmy przed 18stką.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Egzamin można zdać przed 18 urodzinami, jeśli od razu zapłaci za plastik to w dniu 18 urodzin Wydział Komunikacji zgłosi dokument do produkcji. Do 2 tygodni po zgłoszeniu powinien dostać dokument.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Egzamin można zdać przed 18 urodzinami, jeśli od razu zapłaci za plastik to w dniu 18 urodzin Wydział Komunikacji zgłosi dokument do produkcji. Do 2 tygodni po zgłoszeniu powinien dostać dokument.

To jak mój ziomek chciał podejść do egzaminu w Łodzi to mu powiedzieli, że egzamin można dopiero po 18 zdać, lol

Opublikowano

To jak mój ziomek chciał podejść do egzaminu w Łodzi to mu powiedzieli, że egzamin można dopiero po 18 zdać, lol

Ciężko stwierdzić dlaczego, ale u mnie normalnie można przystąpić przed 18-tymi urodzinami. Tylko dokument do druku idzie w dniu 18 urodzin.

PC:
  CPU: 

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230

Opublikowano

heh, ja robiłem przed 18stka a po ukończeniu odebrałem. dziwna jest polska i jej prawo, a szczególnie egzaminatorzy którzy ostatniego zawsze udupią, zeby iść szybciej na chatę i zgarnąć wiecej hajsu za next raz >.>  :v

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

heh, ja robiłem przed 18stka a po ukończeniu odebrałem. dziwna jest polska i jej prawo, a szczególnie egzaminatorzy którzy ostatniego zawsze udupią, zeby iść szybciej na chatę i zgarnąć wiecej hajsu za next raz >.>  :v

To nie takie proste, jeśli umiesz "zdać egzamin", bo z normalną jazdą to, czego uczą do egzaminu ma niewiele wspólnego - przykładowo kwadratowa jazda, by przejeżdżać tylko przez przerywane linie, gdy te są tylko orientacyjne i często za wąskie by płynnie je pokonywać, a taka kwadratowa jazda jest wg. mnie bardziej niebezpieczna niż najechanie na ciągłą wyjeżdżając z jakiejś uliczki - to zdasz. Ja podczas swojego egzaminu miałem jeden błąd - przekroczenie prędkości. 70km/h przez skrzyżowanie na obwodnicy, fakt powinienem zwolnić do 50 i znowu przyspieszyć, ale jakoś wtedy o tym nie myślałem. Egzaminator wziął mnie na drogę, na której były roboty drogowe. Z 800m pustej drogi, roboty na długości 15m, ograniczenie do 30 i żadnego odwołania, żadnego skrzyżowania. I przez całą tą drogę jechałem 30km/h, a egzaminator zaglądał mi przez ramię, by mnie udupić. Nawet mały walec wyprzedzałem mając 30km/h. No cóż, nie wyszło mu, a tak się starał mnie oblać... Za nic udupić nie może, bo egzamin jest monitorowany. Mojego tatę ze 20 lat temu oblali. Egzaminator powiedział, że zatrzymał się przed skrzyżowaniem nie dlatego, że był tam stop, a dlatego, że jechał samochód, a gdyby nie jechał to by się nie zatrzymał. Na szczęście egzamin to tylko jakieś 40-50 minut. Dopiero po odebraniu plastiku uczysz się jeździć. Pierwsza utrata przyczepności nie będzie w L-ce z instruktorem, tylko samemu gdzieś na mieście. Pierwsze przeciskanie się przez tłum samochodów, gdy w okolicy będzie jakiś koncert czy coś - też doświadczysz tego sam i nikt Ci nie pomoże. Nawet na krawężnik, żeby zaparkować na chodniku sam się będziesz musiał nauczyć wjeżdżać, bo na nauce jazdy nikt Ci tego nie pokaże. Trudne to nie jest, ale trzeba odrobinę delikatności i precyzji. 

Dostajesz kategorię B, czyli możesz jeździć nawet dostawczakami, byle nie przekraczały 3,5t... Ciekaw jestem jak osoba, która wcześniej nie jeździła, a pierwszy kontakt z kółkiem miała na kursie poradzi sobie z czymś większym, niż Yaris, Fabia, i20, czy Punto... Do dziś nie zapomnę miny kolegi, który próbował na wstecznym zaparkować passata w kombi świeżo po kursie :)

Szkolenie powinno obejmować jakiś plac manewrowy czymś większym, nie mówię, by Mercedesem Sprinterem zdawać egzamin, ale skoro B kategoria i na takie pojazdy uprawnia, to fajnie by było chociaż raz dać kursantowi usiąść za kierownicą czegoś takiego. O przyczepie jednoosiowej nie wspomnę. 

Mieli wprowadzić płytę poślizgową - czego jestem zwolennikiem, ale coś słuch o tym zaginął. Dlaczego? Ostatnio jadąc przez jedną z wiosek niedaleko mojego miasta, obróciło jakąś kobietę w corsie jadącą przede mną. Nie wiedziała kompletnie co zrobić - puściła kierownicę i piszczała. 

Prawo jazdy, a umiejętność jazdy to 2 zupełnie różne rzeczy. 

PC:
  CPU: 

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...