Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ogólny problem z komputerem

dxy32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Witam bardzo serdecznie!

Na wstępie dodam, iż wszelkie próby odnalezienia takiego problemu z którym się borykam przyniosły marny skutek. Zacznijmy od specyfikacji mojego pieca:

MB- Asus M4A89GTD PRO/USB3

Procesor - AMD Phenom II x4 850 3.3 GhZ

Ram - Kingston HyperX Savage 2x4 GB 1600MhZ CL9

Zasilacz - Antec VP500PC

Dysk - Samsung EVO 850 120 GB SSD

Od początku...

Gdy włączam komputer z rana (zimny) domyślne ustawienia taktowania pamięci ram wynoszą 1600MhZ CL9 przy 1.5V. Na takich parametrach podziała dosłownie 10 minut. Następuje blue screen i muszę zresetować BIOS bo inaczej maszyna się w ogóle nie uruchomi. Po resecie domyślne ustawienia ramu schodzą na 1333MhZ CL11 przy 1.6V. Komputerek chodzi max 5 minut i powtarza się blue screen, reset biosu. Teraz ustawienia domyślne spadają już na 1067 MhZ przy CL8 i 1.55V. Sprzęt tutaj działa bez większych zastrzeżeń, jednakże długotrwała praca kończy się powtórką BSOD i resetem komputera do taktowania pamięci na poziomie 800MhZ(!!!).

Z tego co zauważyłem...

Gdy komputer jest "zimny" uruchamiają się na nim wszelkie możliwe ustawienia, począwszy od taktowania ramu 800MhZ aż do 2000MhZ

Gdy komputer działa jakiś czas to "najszybsza" opcja taktowania której mogę używać nie przekracza 1067 MhZ przy CL8.

Gdy komputer działa długi czas to żadne ustawienia pamięci nie wchodzą w grę. BIOS się zawiesza w trakcie zmiany wartości, muszę poczekać aż ostygnie i dopiero wtedy ustawić 800MhZ (tak, pamięci są DDR3)

Pod wpływem obciążenia na wyższych częstotliwościach często wyrzuca blue screen, zaś na niższych odwrotnie. W spoczynku ma tendencję do resetowania, a obciążony nie. 

Na pewno nie jest to wina zasilacza. Testowane były tutaj 3 modele, firmy krzak, OCZ i obecny Antec. Pamięci RAM są również w 100% sprawne ( na innej MOBO śmigają aż miło).

Jest ktoś w stanie przypuścić jakiego ewentualnie podzespołu może to być problem? Któremu się bardziej przyjrzeć? Możę miał ktoś podobny problem, lub znalazł ewentualną soulucję?

Pozdrawiam, dxy

P.S Temperatury przy obciążonym CPU w OCCT nie przekraczają 45*C, tak samo jak GPU.

MsWr9Fv.gif

Opublikowano

Zdecyduj się i napisz wyraźnie: robisz czy nie robisz OC i wszystko działa na domyślnych ?  

Jeśli robisz OC to twój problem sobie dostosować napięcia czy inne parametry płyty by działał stabilnie, jakie to się dowiedz sprawdzając. 

Pady kompa przy OC to zwykle wina tylko użytkownika i złej konfiguracji  a nie sprzętu, dopiero w następnej kolejności można zakładać że to sprzęt uszkodzony. 

jeśli takie działania objawiają sie przy normalnej pracy pamięci bez OC świadczy to o uszkodzeniu pamięci albo brakiem pełnej ich współpracy z płytą 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Na płycie jest przycisk "Mem OK" który automatycznie dostosowuje poprawne timingi, napięcia i częstotliwości pamiątek, jednak co ponowne uruchomienie to wartości są inne. Na "default"owych ustawieniach komp nie wstanie - muszę wtedy zaniżyć częstotliwość ramu do 1067, zmniejszyć timingi i wtedy dopiero mogę liczyć na w miarę stabilną pracę. W miarę, ponieważ zdarzają się rebooty.

MsWr9Fv.gif

Opublikowano

Pozostaje szukać uszkodzenia w częściach, skoro zasilacze zmieniałeś sprawdź pamięci. Na koniec jak dalej błędy to tylko płyta, układy zasilania i filtrowania napięcia albo w okolicach chipsetu usterka.

Opublikowano

A mam jeszcze jedno pytanko @Ktosiu . W instrukcji i na stronie płyty głównej, mojego procesora nie ma na liście zalecanych dla niej ( jest Phenom II x4 830 i od razu 900). Może mieć to jakieś znaczenie?

MsWr9Fv.gif

Opublikowano

Niby to ten sam procesor ale nie widzę by w ogóle występowały razem w tabelach zamienników , praktycznie różną się tylko mnożnikiem. x16 i x16,5 

Spróbuj ustawić wszystko default i mnożnik na 16  albo nawet mniej 

Aktualizowałeś bios, jaka wersja jest?

Opublikowano

­Bios najnowszy (3029), na default nie moge ustawić, ponieważ na takich ustawieniach bios się nie uruchomi.

#edit

Ustawiłem wszystko domyślnie zmniejszając mnożnik do x10 i co dziwne wystartował. Ram jest stabilny i nie wywala błędów.

#edit2

Domyślne ustawienia tj. 1600 MhZ CL9 1.5 V śmigają, ale system może uzywać tylko połowy pamięci, pozostałe 4 GB zarezerwowane dla biosu.. Nic już nie rozumiem.

MsWr9Fv.gif

Opublikowano

Tak więc nie mogę mieć ustawionej częstotliwości ramu większej, niżeli 1067 MhZ.

Obecnie po wielu testach obciążenia, najstabilniejszym wariantem jest:

Core speed - 3.55 GhZ

FSB - 215MhZ

RAM - 1140 MhZ 5:5:5:19 2T

MsWr9Fv.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...