Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MOBO nie wstaje, problem z BIOSem

tls01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yello. o/

Posiadam taką oto konfigurację sprzętową:

Gigabyte GA-EP43-DS3L

Intel Pentium Dual-Core E5400

ATI Radeon X550 Advantage 128 MB

Kingmax KLDE88F-B8KN5 (DDR2-800 2 GB)

Corsair VS450

Podczas włączania wyświetla się komunikat "main bios checksum error" lub "backup bios checksum error". Po chwili jest restart i znowu to samo, taki bootloop.

Próbowałem reflashować BIOS, tj. re-flash z backup do main. Jedyne co się zmienia, to treść błędu (backup/main bios checksum error).

Również sposób z wyciągnięciem baterii i zwarciem pinów CLR_CMOS nie pomógł (odłączyłem zasilacz od M/B, czekałem ok. 0.5h).

Pamięć RAM była testowana MemTestem na innym sprzęcie i jest sprawna. Przekładałem ją między slotami, bez skutku. Próbowałem również z innymi kościami - przy niektórych płyta w ogóle nie wstawała (ciągłe restarty, nie było ani beepu z głośniczka, ani ekranu POST).

Nie mogę wejść ani w ustawienia BIOSu, ani włączyć Q-Flash, na splash screenie Gigabyte wciskam klawisz End lub Del, później w POST widzę w/w błąd i napis wchodzenie do BIOSu/QFlash, ale po chwili restart i nadal to samo.

Nie mam pojęcia co się stało i kiedy, płytę dostałem od kolegi, który prosił mnie o jej sprawdzenie.

Da się jeszcze uratować tę płytę bez wizyty w serwisie (raczej nie będzie to opłacalne)?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Poszukaj po google według hasła emergency bios recovery gigabyte , jest kilka sposobów jak flashowac bezpośrednio z pena bios w razie podobnych problemów albo padu biosu 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie znalazłem nic, co by mi pomogło. Wszystko opiera się na tym, żeby stworzyć bootowalnego pena, wrzucić na niego pliki z BIOSem i to odpalić. Z tym, że ja na ekranie POST mam restart, więc nie mam jak zrobić bootu z jakiegokolwiek urządzenia.

ed/

Mam dokładnie coś takiego: https://youtu.be/V3IMpMn9WWo

ㅈㅈ.

Opublikowano

Próbowałeś startować tylko z jedną kością pamięci ? Podobno pomaga czasami jeśli nie to praktycznie płyta na złom chyba że oddasz do naprawy 

Opublikowano

Tak, cały czas próbuję z jedną kością. Przetestowałem na wszelki wypadek MemTestem (2 przejścia) i próbowałem wkładać kość do każdego slotu po kolei, bez skutku. Gdzieś wyczytałem, że może to być wina baterii, więc tu też się upewniłem, że jest ona sprawna.

Tak się zastanawiam nad zamianą scalaków BIOSu miejscami, tj. M_BIOS wlutować w miejsce B_BIOS. Tylko skoro wywala mi dwa błędy:

"main bios checksum error" i "backup bios checksum error", to jest to jednoznaczne z tym, że obie kości są uszkodzone i zamiana ich miejscami nie ma najmniejszego sensu?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Ano nie ma sensu. Tylko zaprogramować albo kupić dobry bios. Sprawdź kompatybilne płyty używające tej samej wersji biosu i poszukaj na allegro padniętych płyt , czasem są za grosze

Opublikowano

Ano nie ma sensu. Tylko zaprogramować albo kupić dobry bios. Sprawdź kompatybilne płyty używające tej samej wersji biosu i poszukaj na allegro padniętych płyt , czasem są za grosze

Nah, sam koszt wysyłki pewnie przewyższy wartość tej płyty. Do tego nie wiadomo z jakiego powodu BIOS padł i być może nowy BIOS podzieliłby los starego. +możliwe, że płyta ma jeszcze inne niespodzianki, którymi jeszcze nie miała okazji się pochwalić. ;)

Jednak będzie śmietnik, nie opłacalny interes.

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...