Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porady co do gry Vayne.

TheRyuuzaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na Vayne musisz umieć kajtować, innego wyjścia nie ma.

Najpierw dajesz Q, potem E i maxujesz W.

Co do samego combo, to najlepiej jakby walić AA -> AA -> Q. Wyciągasz max dmg ze stacka.

­

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

Przy Vayne trzeba umieć się w dobrym momencie wbić w walkę. W late może rozwalić papiera na 3 AA.

Kajtowanie też bardzo potrzebne.

Max W. Poke to dwa AA i jeżeli nie możesz więcej to E.

Opublikowano

Oglądaj sobie doublelifta albo hiimgosu, bo bardzo często grają vayne, podłapiesz mniej więcej co robić w jakich sytuacjach. Nie zapominaj, że przede wszystkim liczy się ćwiczenie postaci w grze :)

Opublikowano

Jak patrze to kazdy daje porady ze masz kite'owac a ja ci powiem to ze majac vayne nawet o 5 ad wiecej zrobisz kazdego enemy adc 1v1 :)

Najlepszy mag na s1  :yay:  :yay:  :yay:  :yay:  :yay:

Opublikowano

Jak patrze to kazdy daje porady ze masz kite'owac a ja ci powiem to ze majac vayne nawet o 5 ad wiecej zrobisz kazdego enemy adc 1v1 :)

Bardzo pomocna informacja.

Co do tematu. Vayne w aktualniej mecie straszny szczoch. Musi miec naprawde dobrego supporta, zeby przezyc jakos early. 

Co prawda vayne w ok. 35 minucie to jest auto win, ale przewaznie gry koncza sie duzo szybciej.

Siege compy sa bardzo w mecie, a vayne wtedy lezy i placze bo nic nie moze zrobic. 

Jedna wbita od jakiegos golema, np malfajta i vayne znika na oczach. 

Pozycjonowanie w TF, orbwalking, staraj sie przedluzac gre, bo z kazda minuta masz wieksze szanse na wygrana.

Bardzo slaba postac sobie wybrales do mainowania. Akurat adc musi sie wpasowac w mete, nie mozna grac czyms na sile.

Opublikowano

Bardzo pomocna informacja.

Co do tematu. Vayne w aktualniej mecie straszny szczoch. Musi miec naprawde dobrego supporta, zeby przezyc jakos early. 

Co prawda vayne w ok. 35 minucie to jest auto win, ale przewaznie gry koncza sie duzo szybciej.

Siege compy sa bardzo w mecie, a vayne wtedy lezy i placze bo nic nie moze zrobic. 

Jedna wbita od jakiegos golema, np malfajta i vayne znika na oczach. 

Pozycjonowanie w TF, orbwalking, staraj sie przedluzac gre, bo z kazda minuta masz wieksze szanse na wygrana.

Bardzo slaba postac sobie wybrales do mainowania. Akurat adc musi sie wpasowac w mete, nie mozna grac czyms na sile.

Pewnie , ze mozna . Wazne by wybrac sobie postac jaka nam odpowiada. Ja np wybralem cs riven , na poczatku bylem tak slaby ta postacia z tymi runkami a teraz gram nia coraz lepiej. Autor tez moze grac vayne i nie patrzec na akutalna mete , zreszta vayne  nie odstaje od mety.

Zalezy na jakim poziomie porad oczekujesz . Jesli dopiero zaczynasz to radzil bym ci nie dasz sie zpushowac pod turret bo nie ogarniesz creepowania na poczatku. Wazne jest to zebys sobie wardowal krzaki na bocie tak zebys mogl zestunowac kogos w razie potrzeby i dobic. 

Podobnie jak przy shaco na niewidce czasem lepiej zrobic ruch w zuoelnie inna strone niz przeciwnik oczekuje przez to dluzej mu zajmie namierzenie ciebie. Vayne w 1 na 1 czesto wygrywa pojedynki nawet jesli ktos ma wiecej fragow. 

u1lc.png
Opublikowano

Jeśli chodzi o kite'owanie i orbwalkowanie, to w miarę to ogarniam, a samą Vayne nie idzie mi najlepiej, ale dalej jakoś próbuję, myślę o tym czy może nie zacząć jakiegoś innego adc mainować :c

Pewnie , ze mozna . Wazne by wybrac sobie postac jaka nam odpowiada. Ja np wybralem cs riven , na poczatku bylem tak slaby ta postacia z tymi runkami a teraz gram nia coraz lepiej. Autor tez moze grac vayne i nie patrzec na akutalna mete , zreszta vayne  nie odstaje od mety.

Zalezy na jakim poziomie porad oczekujesz . Jesli dopiero zaczynasz to radzil bym ci nie dasz sie zpushowac pod turret bo nie ogarniesz creepowania na poczatku. Wazne jest to zebys sobie wardowal krzaki na bocie tak zebys mogl zestunowac kogos w razie potrzeby i dobic. 

Podobnie jak przy shaco na niewidce czasem lepiej zrobic ruch w zuoelnie inna strone niz przeciwnik oczekuje przez to dluzej mu zajmie namierzenie ciebie. Vayne w 1 na 1 czesto wygrywa pojedynki nawet jesli ktos ma wiecej fragow. 

Nie oczekuję porad na jakimś tam wysokim poziomie, bo osobiście w lola gram już długo ( 2 czy 3 lata), ale z przerwami i przez to nie jestem najlepszym graczem :D

.

Uczeń
Opublikowano

Polecam autoatak ustawić na przycisk (ja używam "C") i BotRK na smartcast (ja uzywam "2"). Często na 3/4 item trzeba robić QSS gdyż vayne jest podatna na stuny. Jeśli przetrwasz wbite w Ciebie w team fight'cie to już zrobisz reszte bez problemu. Aktualnie lepiej grać bez IE tylko budować krwiopijca. Po prostu Vayne na przeżyc. Także build. Buty AS, BotRK, Revolver(wiekszy zasięg), QSS + ulepszenie jego, LW -> czerwony, krwiopijec. Pamiętaj, żeby zmienić trinketa na 9 lv na niebieskiego bo sprawdzanie buszu vayne to samobójstwo ;p

YebacBiede  B)

Opublikowano

Vayne według mnie jest dalej jednym z lepszych adc :) na supporcie nami lub janna i masz ulepszone early i to dosyć mocno :)

Ilość postów:

100-postów-[]
200-postów-[]
400-postów-[X]
800-postów-[X]

Pomogła ci lub spodobała ci się moja odpowiedź? Daj like ;]

Opublikowano

Powiem ci pare rzeczy jako main vayne od 2 lat . Jakies 2000 gier lacznie.

Jesli enemy ma malo hp robisz tak - Q(AutoAttack) + AA + szybkie E i zazwyczaj spi bo E detonuje stacka.

Musisz dobrze kiteowac bo inaczej nic vayne nie ugrasz.

W teamfightach co chwile uzywaj Q na swoim R.

Buduj duzo attackspeedu bo wtey vayne jest potworem.

Najlepsze supporty z vayne : Lulu Alistar Janna Thresh Braum

Kontry na vayne : Draven, Caitlyn, Quinn, Graves

Vayne kontruje : Luciana, Sivir

Teraz Lucian jest w mecie i sporo osob nim gra a vayne latwo go ograc. Jesli lucian uzyje Q wy szybko uzywacie Q zeby uniknac.

Jesli lucian odpali R wy uzywacie E i ma po ulcie.

Mimo ze vayne ma sporo kontr i tak mozesz ja wziac na firstpicka bo w late jest potworem. Z full buildem zaden adc nie moze z nia wygrac 1vs1.

Build ktory wg mnie jest najlepszy i zawsze go stosuje.

Botrk , Ognista Armata, Infinity, Krwiopijec, Widmowy Tancerz i w miedzy czasie jakies buty. Oczywiscie jesli enemy ma mocne cc to Qss zamiast jednego z 2 ostatnich itemow. Z takim buildem jestes potworem.

http://deandes.pl - strony internetowe

Opublikowano

Powiem ci pare rzeczy jako main vayne od 2 lat . Jakies 2000 gier lacznie.

Jesli enemy ma malo hp robisz tak - Q(AutoAttack) + AA + szybkie E i zazwyczaj spi bo E detonuje stacka.

Musisz dobrze kiteowac bo inaczej nic vayne nie ugrasz.

W teamfightach co chwile uzywaj Q na swoim R.

Buduj duzo attackspeedu bo wtey vayne jest potworem.

Najlepsze supporty z vayne : Lulu Alistar Janna Thresh Braum

Kontry na vayne : Draven, Caitlyn, Quinn, Graves

Vayne kontruje : Luciana, Sivir

Teraz Lucian jest w mecie i sporo osob nim gra a vayne latwo go ograc. Jesli lucian uzyje Q wy szybko uzywacie Q zeby uniknac.

Jesli lucian odpali R wy uzywacie E i ma po ulcie.

Mimo ze vayne ma sporo kontr i tak mozesz ja wziac na firstpicka bo w late jest potworem. Z full buildem zaden adc nie moze z nia wygrac 1vs1.

Build ktory wg mnie jest najlepszy i zawsze go stosuje.

Botrk , Ognista Armata, Infinity, Krwiopijec, Widmowy Tancerz i w miedzy czasie jakies buty. Oczywiscie jesli enemy ma mocne cc to Qss zamiast jednego z 2 ostatnich itemow. Z takim buildem jestes potworem.

Twitch moze 1v1 ja :v

Najlepszy mag na s1  :yay:  :yay:  :yay:  :yay:  :yay:

Opublikowano

Dosyć długo mainuje Vayne i mam kilka porad dla Ciebie:

-W early bardzo fajnym sposobem do trade'owania jest :AA->Q->szybkie E (wbijesz enemy stacka z W i nie stracisz za dużo życia)

-Jak większość napisała ważna jest umiejęntość kite'ownia i pozycjonowania w TF

-Radzę się też nauczyć tzw. Inseca na vayne (na yt jest kilka filmików z tym),chodzi tu o E->Flash(tak żeby wbić w ściane),jest to bardzo pomocne w 1v1 na cięższego przeciwnika.

-Możesz też poćwiczyć juke na Q gdy masz włączoną R,bardzo łatwo i skutecznie ograsz przeciwników

-I ostatnie build wg mnie :Butki AS/Rapid/IE/Botrk lub BT/QSS/PD lub Essence Reaver(pamiętaj o ulepszeniu butków i koniecznym niebieskim trinkecie)

Masterki raczej z Ferworem ale Piorunki też się nadają.

Opublikowano

Mainuje Vayne dość długo i tak samo jak poprzednicy podam Ci kilka porad :)

- Po pierwsze maxuj Q a nie W. Z masowanym Q zrobisz o wiele więcej w połączeniu z ultem niż gdybyś maxował W :) 
- Maxowanie Q jest zbędne, ponieważ i tak bez tego jesteś w stanie ograć większość adc 1 v 1 
- kite to podstawa przy graniu Vayne
- Polecam grać defensywnie do 6 lvl`a, potem możesz tańczyć z przeciwnikami jak tylko chcesz :) 
- I wiadomo, że jakimś topowym supportem Vayne też nie pogardzi :) 
- build według mnie taki: Po pierwszym powrocie od razu BF > potem rashujesz szybko buty, ponieważ dają Ci one 30% as > Kończysz IE > botrk/armatka > BT > ja osobiście składam również yommu, ponieważ w połączeniu z naszym ultem i Q jest bardzo mocne > QSS 
- Masterki tylko ferwor lub ewentualnie krytyki 
pozdrawiam :)

Opublikowano

- Po pierwsze maxuj Q a nie W. Z masowanym Q zrobisz o wiele więcej w połączeniu z ultem niż gdybyś maxował W :) 

- Maxowanie Q jest zbędne, ponieważ i tak bez tego jesteś w stanie ograć większość adc 1 v 1 

Nie wiem, co brales ziomek, ale nastepnym razem wez pol.

Sam sobie zaprzeczasz w tym, co napisales.

Czy maksuje sie Q, czy tez W jest sytuacyjne

Opublikowano

Dobra Vayne potrafi ugrać gierkę, jak jeszcze grałem w lola(koniec sezonu 3) to pamiętam że ze znajomym graliśmy duoq, on grał threshem a ja vayne(która ćwiczyłem dużo czasu), w ciagu jednego dnia(gralismy 6 godzin lekko) w 3 różnych grach udało mi się zrobić 3 pentakille ;) Był taki winstreak że masakra, fajne jest to że nawet jak na poczatku gry nie idzie, to vayne można podnieść cały team i ugrać gierkę, o ile dobrze zagra się treamfight.

Opublikowano

Nie wiem, co brales ziomek, ale nastepnym razem wez pol.

Sam sobie zaprzeczasz w tym, co napisales.

Czy maksuje sie Q, czy tez W jest sytuacyjne

Zwykła pomyłka, miało być W 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...