Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

TERA nie reaguje na podkręcanie karty graficznej (overclocking)

Venimus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Jako, że Tera to wymagająca gra postanowiłem ulepszyć sprzęt przez podkręcanie. Udało mi się podkręcić moją kartę graficzna Asus gtx 760 o 90 MHz z 1006 MHz na 1096 MHz. Oprócz tego podkręciłem też pamięć o 245 MHz. Jest to zysk paru fps a w tej grze każdy fps się liczy.

Problem polega na tym, że w grze Tera karta mimo podkręcenia nie chce działać na nowej podkręconej wartości 1096 MHz. Po włączeniu Tery zegar trzyma się na starym 1006 MHz. Dotyczy się to tylko core clock bo podkręcona pamięć działa dobrze ( na nowych wyższych wartościach). Dodatkowo w Terze nie działa boost karty (zegar jest ciągle na tej samej wartości 1006 MHz)
Problem występuje tylko w grze Tera. W benchmarkach i w innych grach karta chodzi na nowych podkręconych wartościach.

Wziąłem się za podkręcanie żeby w Terze zyskać to parę fps a tu właśnie w tej grze nie działa getlost.png

Czy ktoś ma podkręconą kartę graficzną w Terze?
Do podkręcania użyłem programu MSI Afterburner i NVIDIA Inspector. Nie zmieniałem napięć.

Opublikowano

Ta gra jest niezbyt ciężka, jeżeli ci się nie renderuje teren przed tobą jest to wina neta i procka bo do takich gier najlepsze są wlaśnie procki i7. 

Btw. ja tam mam gtx 970 i na ultra mi nie chodzi :/ ; zmień dział bo tutaj mało kto ci posta przeczyta 

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

Spróbuj zmienić wartości karty graficznej w biosie, a nie poprzez zewnętrzny program. Być może to jest właśnie przyczyną usterki.

Jeżeli problem nie ustąpi, zalecam zajrzenie do działu Elektronika, gdzie spece komputerów z pewnością udzielą Ci większej pomocy, niż spece stricte od gry TERA. ;)

who cares?

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngVenimus sprawdzałeś, czy po podkręceniu karta działa stabilnie poddając ją obciążeniu np. programem OCCT? Mi wyskakiwał ten sam błąd jak podkręcałem swoją kartę. W jednych gierkach karta działała stabilnie a w innych np. call of duty advanced warfare sterownik od grafiki resetował się i częstotliwości spadały do domyślnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...