Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z pamięcią ram

tm_WIII

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

więc tak mój sprzęt : ram 2 X 1 gb ram good ram i chcę dołożyć 4gb ram kingston cała nazwa (KVR800D2N6/4G) i gdy dokładam te ramy to system mi się uruchamia niby a zaraz wyskakuje blue screen ( mobo nie wydaje żadnych odgłosów ) uwaga resetowałem bios . jeśli to ważne to mój system to win 7 hp X64

nmexyu-2.png

oznacz mnie jeśli chcesz żebym odpowiedział @tm_WIII

Opublikowano

Jaki model płyty głównej? Czy te twoje 4gb działa w singlechannelu (jako jedna kość, wyjmij te 2 pozostałe)?

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Jaki model płyty głównej? Czy te twoje 4gb działa w singlechannelu (jako jedna kość, wyjmij te 2 pozostałe)?

@Zeciarz moje mobo to asus P5E-VM SE a tak działają w singlu wyjmowałem te 2 pozostałe

nmexyu-2.png

Opublikowano

@Zeciarz moje mobo to asus P5E-VM SE a tak działają w singlu wyjmowałem te 2 pozostałe

A pod który slot wsadzasz?

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Płyta DDR2 i wszystko jasne. Nie każda pamięć funkcjonuje z innymi pamięciami.

Opublikowano

co ?? ale mówię że samom też podpinałem]

Ktosiu, 29 Sty 2016 - 20:24, napisał:
No i co, jeszcze nie pomyślałeś o tym że jej nie obsługuje płyta albo jest uszkodzona pamięć ?

Takie starocie z  reguły obsługują  maksymalne pamięci do 2 Gb w slocie.

więc pomyślałem ale to zaś nie taki staroć :C . A więc nie obsługuje tych 4 gb w 1 kości bo jeśli piszesz takie rzeczy tzn. że masz na to jakiś dowód 

nmexyu-2.png

Opublikowano

No i co, jeszcze nie pomyślałeś o tym że jej nie obsługuje płyta albo jest uszkodzona pamięć ?

Takie starocie z  reguły obsługują  maksymalne pamięci do 2 Gb w slocie.

UP.

Żadnego dowodu mieć nie muszę, to twoja spawa że masz problem z uwierzeniem.

Masz manual do płyty ( google ci pomoże poszukać na stronie producenta jak nie masz papierowej wersji )  przynajmniej byś go przeczytał bo tam pewnie wyraźnie to jest napisane. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu nie mam problemu z uwierzeniem tylko czytałem manual do mobo i nie doczytałem się czegoś takiego więc sorry

aha i na manualu tyle pisze : 

Memory

4 x DIMM, Maks. 8 GB, DDR2 800/667 Non-ECC Un-buffered
Dwukanałowa architektura kontrolera pamięci
*When installing total memory of 4GB capacity or more, Windows 32-bit operation system may only recognize less than 3GB. Hence, a total installed memory of less than 3GB is recommended.

nmexyu-2.png

Opublikowano

Może nie masz problemu ale nie umiesz czytać, płyta obsługuje max 8 Gb w 4 bankach pamięci 8:4= 2 Gb na każdy bank pamięci. Takie starocie nie obsługują więcej jak 2 Gb w slocie.

239371454187459148476.png

Zwykle rozmiar maksymalnej pamięci obsługiwanej to suma maksymalnego rozmiaru  pamięci na slot  we wszystkich slotach. 

jesli by ją czytało można było by użyć tylko 2Gb z $ dostępnych. Zamień na 2x 2 Gb to powinno działać 

Opublikowano

brawo @Ktosiu teraz się wykazałeś na następny raz zamiast mnie pouczać to weź napisz tak jak teraz jak coś właśnie tego szukałem i znam się na wielu rzeczach ale z sprzętem mam czasami problem każdy może mieć :D do zobaczenia jak zmienię to napisze czy podziałało

nmexyu-2.png

Opublikowano

Ja dopiero raczyłem ściągnąć manual i przeczytać ( i dać screen ) że to tam pisze , wystarczyło przyjąć że nie obsługuje pamięci większej niż 2 Gb w slocie przy 8 Gb max ram i 4 slotach :)

Nowe płyty mają podobnie chociaż nie koniecznie tak muszą mieć, po prostu inne kontrolery pamięci są na płytach.

Polecam wymianę płyty obsługującej przynajmniej 1066 MHz albo więcej.  Aktualnie jest wyjątkowo mało wydajna porównywalna z laptopem o podobnym procesorze. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ref

więc tak zamieniłem się z ziomem ramami i się okazało że działa mi ale mu nie wykrywało ich nawet w biosie :C więc czy te ramy są zrąbane mi je normalnie wykrywa tylko jak system wgrywa to wtedy blue screen 

@Ktosiu

@Zeciarz

nmexyu-2.png

Opublikowano

ref

więc tak zamieniłem się z ziomem ramami i się okazało że działa mi ale mu nie wykrywało ich nawet w biosie :C więc czy te ramy są zrąbane mi je normalnie wykrywa tylko jak system wgrywa to wtedy blue screen 

@Ktosiu

@Zeciarz

Nawet nie wiemy jaka on ma plyte glowan :v

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

no właśnie zaraz się go spytam ale czy to jest możliwe żeby jego płyta nieobsługiwała moich ramów /_ () /_ a jego ramy moją płytę główną obsługują ? :C WTF 

nmexyu-2.png

Opublikowano

O czym miało by świadczyć to zamienianie? Że ja sobie zgadnę jakimi ty się zamieniłeś ramami, ciekawe... 

Przecież napisałem że ta płyta nie obsługuje kości RAM większych niż 2 Gb , to w czym widzisz problem ? 

Opublikowano

@Ktosiu

więc tak to uproszczę :

swoje 4gb ram zamieniłem z ziomem na 2x 2gb ram (oczywiście ddr2) mi zadziałały ramy (jego ramy) a u ziomka nie wykrywało ich w biosie (moich ramów , u mnie je wykrywało w biosie tylko system nie startował (blue screnn) ) no i taka sytuacja ...

@Ktosiu

@Oski0202

@Zeciarz

nmexyu-2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...