Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fotoradar = mandat

luuki12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, czy mogę się odwołać od mandatu? jechałem o 00:49 czyli na terenie zabudowanym prędkość, z jaką możemy się poruszać wzrasta do 60km/h. Ja jechałem 75km/h. w papierach jest że przekroczyłem prędkość o 25. I czy mogę się odwołać? skoro przekroczenie było o 15km/h?

ZBIERAM PLUSY +

Opublikowano

Według mnie powinieneś zapłacić tylko tyle za ile przekroczyłeś prędkość,czy li o 15 km/h.Poczytaj sobie taryfikator jaki obowiązuje w Polsce tam masz dokładnie opisane jakie są kary,i ile zł trzeba zapłacić za przekroczenie danej prędkości.Powinieneś zapłacić od 11 do 20 km/h - 2 punkty karne, 228 zł teren zabudowany, 114 zł teren niezabudowany jeśli przekroczyłeś o 15km/h.Jeśli natomiast przekroczyłeś o od 21 do 30 km/h - 4 punkty karne, 380 zł teren zabudowany, 190 zł teren niezabudowany.Zawsze możesz nie przyjąć mandatu i wtedy idziesz z tym do sądu i tam się będziesz sądzić.

Taryfikator mandatów. 

Ile zapłacimy za przekroczenie prędkości? 

o 10 km/h - 0 punktów karnych, 114 zł teren zabudowany, 57 zł teren niezabudowany 

od 11 do 20 km/h - 2 punkty karne, 228 zł teren zabudowany, 114 zł teren niezabudowany 

od 21 do 30 km/h - 4 punkty karne, 380 zł teren zabudowany, 190 zł teren niezabudowany 

od 31 do 40 km/h - 6 punktów karnych, 648 zł teren zabudowany, 342 zł teren niezabudowany 

od 41 do 50 km/h - 8 punktów karnych, 1064 zł teren zabudowany, 532 zł teren niezabudowany 

powyżej 50 km/h - 10 punktów karnych, 1529 zł teren zabudowany, 760 zł teren niezabudowany

Opublikowano

Jak kolega wyżej taki ładny cennik podał i jest tam wszystko prawidłowo napisane i od 11 do 20 km/h jest ta sama kara, to nie ma sensu ciągnąć się po sądach o 0.1 km/h.

@kubatoja mój błąd. Źle przeczytałem :/

Opublikowano

Jak kolega wyżej taki ładny cennik podał i jest tam wszystko prawidłowo napisane i od 11 do 20 km/h jest ta sama kara, to nie ma sensu ciągnąć się po sądach o 0.1 km/h.

"i od 11 do 20 km/h jest ta sama kara, to nie ma sensu ciągnąć się po sądach o 0.1 km/h." że jak?!

Przecież @luuki12 napisał, że jechał po północy 75km/h w zabudowanym, gdzie mógł maksymalnie 60km/h, a oni mu wysłali, że przekroczył o 25km/h więcej, a powinni tylko  przysłać o 15km/h. A różnica między 15 a 25 jest spora.

@luuki12 do wszystkie da się odwołać. Gdyby przysłali tylko do zapłaty, ale 2 pkt za free więcej to nic fajnego.

Opublikowano

A znaku ograniczenie prędkości do 50km/h nie było? (Tak wiem głupie by dawać coś takiego w miejscu, gdzie powinno się jechać 50)

Chodzi mi dokładnie o to czy nie było żadnego ograniczenia w tym miejscu, inaczej to jest machnięcie radaru i możesz się odwołać.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

luuki12 jechałeś po północy więc przekroczyłeś prędkość tylko o 15km/h a fotoradar zaliczył ci to jak jazda dzienna gdzie obowiązuje 50 km/h więc śmiało się odwołuj od tego mandatu.Należy ci się mandat 2 punkty karne, 228 zł teren zabudowany a nie 4 punkty karne, 380 zł teren zabudowany jeszcze raz napiszę jechałeś po północy a nie w godzinach gdzie obowiązuje 50km/h Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego wyżej warto też zwrócić uwagę czy w tym miejscu przed radarem (nawet jesli jest to zabudowany) stoi znak ograniczenia do 50/h wtedy nawet po godzinie 23 nalezy stosowac sie do znaku ograniczenia predkosci do 50 :)

http://www.twitch.tv/mty54

GLOBAL ELITE ZAPRASZA NA STREAM! :)

Od pn-pt 16-24

Sb-Ndz Do upadłego :D

Opublikowano

Zgadza się kolego wyżej,ale luuki12 nic napisał że był tam znak ograniczenia do 50km/h.Obecnie w terenie zabudowanym w godzinach od 5.00 do 23.00 obowiązuje ograniczenie prędkości do 50 km/h. Jednak w nocy można jeździć o 10 km/h szybciej. Przy tym fotoradary uwzględniają zmianę ograniczenia prędkości na 60 km/h. Jeżeli dodamy do tego dopuszczalną tolerancję 10 km/h, wówczas można jechać nawet 70 km/h bez ryzyka, że fotoradar zrobi zdjęcie, a kierowca otrzyma mandat.

Opublikowano

­

Zgadza się kolego wyżej,ale luuki12 nic napisał że był tam znak ograniczenia do 50km/h.Obecnie w terenie zabudowanym w godzinach od 5.00 do 23.00 obowiązuje ograniczenie prędkości do 50 km/h. Jednak w nocy można jeździć o 10 km/h szybciej. Przy tym fotoradary uwzględniają zmianę ograniczenia prędkości na 60 km/h. Jeżeli dodamy do tego dopuszczalną tolerancję 10 km/h, wówczas można jechać nawet 70 km/h bez ryzyka, że fotoradar zrobi zdjęcie, a kierowca otrzyma mandat.

Tolerancja jest 10% od dopuszczalnej prędkości :) A nie o 10km/h.
Jeżeli jedziesz 70 to 10% od dopuszczalnej to 77 itd.

r3ePj8E.png

Opublikowano

To teraz wszystko zależy od tego czy był znak ograniczenia do 50km/h jeśli był to rzeczywiście przekroczyłeś o 25km/h.Jeśli nie było znaku wliczając 10% tolerancji to masz 66km/h to wychodzi że przekroczyłeś o 9km/h i tego się trzymaj.

Opublikowano

Witajcie, czy mogę się odwołać od mandatu? jechałem o 00:49 czyli na terenie zabudowanym prędkość, z jaką możemy się poruszać wzrasta do 60km/h. Ja jechałem 75km/h. w papierach jest że przekroczyłem prędkość o 25. I czy mogę się odwołać? skoro przekroczenie było o 15km/h?

Pewnie był znak, ja miałem identyczną sytuację... Jedziemy sobie obwodnicą Szczecina i nagle na środku dwu pasmowej drogi gdzie ograniczenie jest bodajże do 100 km/h jest skrzyżowanie i ograniczenie do 50 km/h, oczywiście my jedziemy 150 km/h i taka sytuacja... na szczęście mandaty za przekroczenie prędkości są dość śmiesznie niskie, 500 PLN za przekroczenie prędkości o 100 km/h...

W Polsce jest naprawdę mnóstwo dobrze zakamuflowanych znaków... nic z tym nie zrobisz... chyba że faktycznie znaku nie było.

Opublikowano

Ograniczenie do 100km/h a ty gnasz 150km/h ? no to uważaj na przyszłość bo może przez takich ludzi jak ty są kolizje i wypadki.Nie oskarżam cię o nic tylko miej się na baczności bo z taką jazdą nie wróżę ci dobrej przyszłości jako kierowca.

Opublikowano

No przyznam był znak przed fotoradarem.

Jeśli był znak ograniczenia to przekroczyłeś  o 25 km/h  ;) i musisz zapłacić tyle ile ci przyszło no i 4 pkt karne bo to przedział od 21 do 30 km/h

od 21 do 30 km/h - 4 punkty karne, 380 zł teren zabudowany

Opublikowano

Jak ja dostałem mandat od strażaków to napisałem pismo do komendanta na stronę A4 z obszernymi wyjaśnieniami etc. 
600 zł bez punktów albo 400 i 6 punktów.

Zostałem zaproszony na "stawienie osobiste". Po 5 minutach rozmowy z komendantem kwota mandatu wynosiła 200 zł i 0 pkt :)

Z ciekawości zapytałem dlaczego zawsze stosują najwyższe kary na wezwaniach, odpowiedział szczerze, że są tacy co płacą od ręki a jeżeli ktoś sensownie jest w stanie wyjaśnić swoje wykroczenie to nie widzą przeszkód żeby wymierzyć najniższy możliwy wymiar kary.

PS. Takie pisma można też wysyłać drogą mailową. 

f.png

Opublikowano

­

Tolerancja jest 10% od dopuszczalnej prędkości :) A nie o 10km/h.

Jeżeli jedziesz 70 to 10% od dopuszczalnej to 77 itd.

co ty pierdolisz, zrobiłem już mase kilometrów w swoich życiu i zawsze jadę 10 km więcej niż jest znak przy fotoradarze i nigdy nie dostałem mandatu

nawet przy tych co mierzą przejechaną drogę

Opublikowano

­

co ty pierdolisz, zrobiłem już mase kilometrów w swoich życiu i zawsze jadę 10 km więcej niż jest znak przy fotoradarze i nigdy nie dostałem mandatu

nawet przy tych co mierzą przejechaną drogę

Bo Maluch to nieco starsze autko i może trochę Ci licznik zawyżać :)
Polecam poczytać troszkę na ten temat, a nie się głupio upierać. Pozdrawiam :)

r3ePj8E.png

Opublikowano

­

Bo Maluch to nieco starsze autko i może trochę Ci licznik zawyżać :)

Polecam poczytać troszkę na ten temat, a nie się głupio upierać. Pozdrawiam :)

to jak wyjaśnisz to, że jeszcze nigdy mandatu nie dostałem a ZAWSZE jadę 10km więcej czy na tych dystansowych czy na zwykłych.

a jeżdżę najwięcej warszawa i okolice

Opublikowano

­

to jak wyjaśnisz to, że jeszcze nigdy mandatu nie dostałem a ZAWSZE jadę 10km więcej czy na tych dystansowych czy na zwykłych.

a jeżdżę najwięcej warszawa i okolice

Bo na drogach osiedlowych nie ma fotoradarów ? :)

Nie będę się z tobą upierał bo to nie ma sensu, wpisz sobie w google i poczytaj :)

r3ePj8E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...