Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Na czym polega obecny zapał do autorskich skryptów przez właścicieli?

ZohanTSW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może wyjaśnić na czym polega "fenomen" autorskich skryptów? Często wydaje mi się, że gracze tak pytają o nie, bądź administracja tak chwali się posiadaniem takich skryptów, że zaczyna to wyglądać na ważniejszą rzecz, niż koncepcja i wykonanie serwera.

Opublikowano

Bo "autorskie" znaczy lepsze, nie masz autorskich zaraz gimby wjeżdzają na serwer i hejty z góry do dołu się sypią. Czasami serwer bez autorskich skryptów czy pluginów jest lepiej dopracowany niż te z pseudo "autorskimi" plugniami/skryptami. ;)

CPU: i5 6500 / RAM: 8GB / GPU: GTX 1070 / MOBO: MSI H110M / HDD: 1TB / SSD: Iridium PRO 

BLACKPRISON.HOSTMC.PL - najlepszy serwer prison w Polsce

Opublikowano

Na skrypty nie wiem czymu sie rzucaja bo to syf

Ale plugin zawsze moze sie przydac gdy nie ma takiego w internecie (nowe pomysly, inne dzialanie itd)

Opublikowano

Autorskie skrypty są napisane przez właścicieli, czyli oni w pełni rozumieją i wiedzą co napisali, jeśli wystąpi jakiś błąd to wiedzą gdzie, a jak weźmiesz czyiś skrypt to nie masz pojęcia co się mogło zepsuć. Jednak chwalenie się tym to takie nie potrzebne.

Opublikowano

Skrypt możesz w 100% dostosować pod siebie. Możesz dodać dowolne wiadomości i efekty bez potrzeby instalowania kolejnych pluginów. W skrypcie da się pisać "większe" rzeczy, ale raczej pozostałbym przy drobnych rzeczach. Tak jak napisał kolega wyżej, jeśli coś nie działa prawidłowo, to sami będziemy od razu wiedzieć co się zepsuło. Kolejna sprawa to taka, że wiele osób nie potrafi i nie może nauczyć się pisania pluginów. Skrypt dzięki swojej prostocie jest bardzo łatwy do nauki, dzięki czemu możemy mieć coś "autorskiego" na serwerze w łatwy sposób. Coś, co odróżnia nasz serwer od pozostałych :)

IP: mcity.com.pl | 1.16.3

https://mcity.com.pl > Strona serwera MCity

logo.png

Opublikowano

Skrypt możesz w 100% dostosować pod siebie. Możesz dodać dowolne wiadomości i efekty bez potrzeby instalowania kolejnych pluginów. W skrypcie da się pisać "większe" rzeczy, ale raczej pozostałbym przy drobnych rzeczach. Tak jak napisał kolega wyżej, jeśli coś nie działa prawidłowo, to sami będziemy od razu wiedzieć co się zepsuło. Kolejna sprawa to taka, że wiele osób nie potrafi i nie może nauczyć się pisania pluginów. Skrypt dzięki swojej prostocie jest bardzo łatwy do nauki, dzięki czemu możemy mieć coś "autorskiego" na serwerze w łatwy sposób. Coś, co odróżnia nasz serwer od pozostałych :)

Pluginy tez mozna edytowac pod siebie...

Pomijam tu kwestie licencji (niektore smieszki do skryptow 10 linijkowych dodaja niczego warta licencje...)

Opublikowano

Skryptu to takie "mini-pluginy". Chwalą się bo nie umieją pisać pluginów, ale skrypty już tak co jest 50 razy łatwiejsze (1 linijka w skrypcie to około 10 w javie).

Przecież jak masz autorski plugin to też się chwalisz, więc czemu nie możesz się chwalić autorskimi skryptami? Słowo "Autorskie" ma zachęcać innych do gry na twoim serwerze gdyż nie ma tego na innych, właściciele serwerów musza jakoś pokazać że na ich serwerze jest coś czego nie ma na innych; dlatego się chwalą.

Opublikowano

Skryptu to takie "mini-pluginy". Chwalą się bo nie umieją pisać pluginów, ale skrypty już tak co jest 50 razy łatwiejsze (1 linijka w skrypcie to około 10 w javie).

Przecież jak masz autorski plugin to też się chwalisz, więc czemu nie możesz się chwalić autorskimi skryptami? Słowo "Autorskie" ma zachęcać innych do gry na twoim serwerze gdyż nie ma tego na innych, właściciele serwerów musza jakoś pokazać że na ich serwerze jest coś czego nie ma na innych; dlatego się chwalą.

Ale przesadne chwalenie się też nie jest dobre, a wręcz przeciwnie działa szkodliwie na serwer. Ja sam mam oparty serwer na wielu skryptach, które sam pisałem, bo po prostu jest mi łatwiej. Powoli uczę się też pluginów, ale niestety z braku czasu i masy obowiązków, nie mogę w pełni zająć się nauką Java.

Opublikowano

Ostatnio miałem sytuację, że wpadło dwóch trolli i pytali się czy mój serwer posiada autorskie skrypty. Po czym zareklamowali swój pisząc, że jest lepszy od mojego, bo mają autorskie skrypty. Fantastycznie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...