Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SSD na SATA2 - Czy się opłaca?

Gość petergood

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuje zakup dysku SSD i w związku z tym mam pytanie. Mój komputer korzysta z interfejsu sata2 (300Mb/s), a dysk który planuje zakupić wspiera sata3 (600Mb/s). Oczywiście dysk ma kompatybilność wsteczną, ale nie jestem pewien, czy opłaca się korzystać z takiego dysku na sata2, ze względu na prędkość tego interfejsu. Moje wątpliwości rodzą się ze względu na opinie w intrenecie. Dodam, ze migruję z HDD i zależy mi na przyspieszeniu pracy komputera.

Pozdrawiam.

Opublikowano

I tak w niczym nie wykorzystujesz dysku jak tylko gry, zastanawianie się czy jest cokolwiek opłacalne jest bez sensu .

Sam dysk SSD nie przyspiesza systemu 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

I tak w niczym nie wykorzystujesz dysku jak tylko gry, zastanawianie się czy jest cokolwiek opłacalne jest bez sensu .

Sam dysk SSD nie przyspiesza systemu 

Pieprzysz głupoty. 

@petergood 

Przepustowość SATA II to 3Gbps, czyli niecałe 360MB/s. To sporo. Dysk SSD przyspieszy działanie systemu, jego włączanie i uruchamianie aplikacji. W grach nie będzie przyrostu fps, ale mapy będą wczytywać się szybciej. Dla porównania - Seagate Barracuda.14 ma odczyt/zapis na poziomie 157MB/s. Taki polecany Crucial MX200 ma 555/500 odczyt/zapis. SATA II ograniczy, co nie znaczy, że nie będzie przyrostu wydajności, bo nawet ograniczone SSD będzie 2 razy szybsze. W starszych laptopach SSD pomimo braku SATA III zdaje egzamin. W normalnym użytkowaniu ograniczania dysku nie poczujesz, a komfort korzystania z komputera z systemem na SSD będzie znacznie lepszy niż z HDD.

P.s. Wydajność systemu wzrośnie, ze względu na znacznie krótsze czasy dostępu w przypadku SSD.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Przecież to dokładnie napisałem ! Nie przyspiesza w żaden sposób działania systemu poza szybszym ładowaniem i zapisem w porównaniu do dysku magnetycznego, wydajność pozostaje na tym samym poziomie co była.

Pomyliłeś pojęcia wydajności z szybkością działania.

Dla grafika czy projektanta ma to znaczenie, w codziennym użytkowaniu dla użyszkodników przed kompem nie ma znaczenia do jakiego interfejsu SATA podłączy dysk. 

Opublikowano

Napisałeś wyraźnie, że nie przyśpiesza systemu. A przyśpiesza jego działanie. Wydajność tylko nie wzrasta. Ale mniejsza o to, to tylko niedopatrzenie. W każdym razie autor uzyskał odpowiedź, a ja jedynie dopowiem by nie oglądał się za zbyt drogim dyskiem, nie ma sensu przepłacać za niewykorzystaną szybkość, lepiej wziąć coś trwałego.

PC:
  CPU: 

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230

Opublikowano

Jak można stwierdzić, że skoro system działa szybciej to wydajność jest na tym samym poziomie? Wydajność to wykonana praca w danej jednostce czasu, dzięki SSD możemy tej pracy wykonać więcej

Na SATA2 będą ograniczone transfery nawet na dyskach talerzowych, ale jeśli nie masz innej opcji to trudno. Polecam zainwestować chociaż w kabel SATA3

Opublikowano

FPS będzie na tym samym poziomie, filmu szybciej nie przekonwertuje, więc wydajność jako taka nie wzrośnie. Ale różnica w szybkości działania systemu będzie.

PC:
  CPU: 

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230

Opublikowano

Na SATA2 będą ograniczone transfery nawet na dyskach talerzowych, ale jeśli nie masz innej opcji to trudno. Polecam zainwestować chociaż w kabel SATA3

Co da kabel sata3 do portu sata2? Jaki niby hdd ogranicza sata2? Przeniosłem się z tym samym dyskiem z sata2 na 3 i nie ma zadnej roznicy. 

Ogolnie to zawsze warto, zawsze system bedzie bardziej responsywny

­

Opublikowano

Co da kabel sata3 do portu sata2? Jaki niby hdd ogranicza sata2? Przeniosłem się z tym samym dyskiem z sata2 na 3 i nie ma zadnej roznicy. 

Ogolnie to zawsze warto, zawsze system bedzie bardziej responsywny

Testowałem u siebie i jest różnica do kilku MB/s na HDD (osobno testowałem kabel sata2 vs sata3 oraz kontroler sata2 vs sata3), nie pamiętam już tego dokładnie bo płytę i kable zmieniałem w cholerę czasu temu

Opublikowano

@TrueFaith kable maja dopiero znaczenie jak podłączamy pod wyższej klasy kontroler. Jak podłączy kable  SATA 2 czy SATA 3 pod interfejs SATA2 będzie to samo. zliwośći 

@1373230489-U611928.pngTroLLu nikt nie polubi za taką atrakcyjność systemu który i tak ma swoje ograniczenia jeśli chodzi o szybkość  działania, w większości przypadków podstawowe biblioteki ładowane są zawsze do pamięci i zmiana dysku nie wnosi  dużo jeśli chodzi o szybkość działania. Wnosi dopiero dużo tylko do operacji wymagających odczytu i zapisu danych. 

Znowu zaznaczę że szybkość działania nie ma nic wspólnego z wydajnością zwłaszcza w grach. Nie poprawi nowy dysk wyglądy gry, nie poprawi FPS, może tylko zmniejszy czasami ferzy przy grach wczytujących np mapy czy tekstury w trakcie gry 

Przy takim  używaniu komputera jak teraz nie ma znaczenia dla niego że  ma kontroler  sata2  z szybkim dyskiem na sata3 , przecież nie będzie bez sensu szukał dysku z interfejsem sata2 który działał by  identycznie jak sata3 w tym zestawieniu !  

Zgodnie z zasadą wszystko działa tak szybko jak najwolniejsza część w zestawie, tu jest nią kontroler dysków na płycie a nie kontroler dysku który nominalnie może działać dwa razy szybciej.

Jedyna dobra strona takiego zestawienia to w 100% wykorzystane możliwości SATA2 będzie bez problemu maksymalny zapis i transfer. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...