Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem ze spadkami FPS

MatPro2377

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Witam,  od ostatniego czasu zauważyłem że moje fps drastycznie spadły z niewyjaśnionych powodów (nic nie instalowałem na kompie , nic też nie ruszałem w opcjach  , tak jak zwykle)

Na początku gry jest około 200-250 i jest dobrze , problem zaczyna się wtedy gry stwory się respią i w teamfightach gdzie mam około po 20-30 fps .

Próbowałem już zablokować na stałe 60 fps nie pomogło .

Dodam jeszcze że fps spadają też im dłużej gram i czasami jak naciskam alt+tab aby zobaczyć inne programy na sec .

Ostatnio mam też problem z Nvidią i nie wiem czy te sprawy nie są ze sobą połączone :

-A dokładniej gdy otwieram panel sterowania nvidia wyskakuje taki błąd : "USTAWIENIA EKRANU NVIDIA NIE SĄ DOSTĘPNE , użytkownik obecnie nie korzysta z monitora podłączonego do karty graficznej nvidia" 

Nwm co mam zrobić :\

Czy może chodzi o to , że nie mam nvidii ustawionej jako domyślny procesor graficzny ?

Jeszcze jedno jak gram np w takie gry supportowanie przez nvidie np Far Cry 4 mój laptop chodzi tak jakby z "większą mocą " wiatrak lepiej dmucha głośniej pracuje , ogólnie czuje że działa na  wyższych obrotach .

Domyślam się jeszcze że to może być coś z planem zasilania typu : Wysoka wydajność , zrównoważony oszczędzanie itp i mam jeszcze "Dynamiczna grafika Lenovo"  

Prosił bym o jakieś rady , programy , które pomogłyby mi z problemem niskiej wydajności 

Pozdrawiam i z góry dziękuje temu komu chciało się to czytać  :[

post-1036584-0-20914900-1453855798.png

9529414390371061036584.jpeg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

problem jest że nie pamiętam jaką mam kartę graficzną albo nvidia 770m albo inną więc nie chcę pobrać złych sterowników , na stronie jest auto sprawdzenie karty ale to nie działa nwm czemu a w panelu pokazuje tylko domyślny procesor graficzny intel hd graphics 4000 i mam problem :\

Opublikowano

również czekam na temperaturki(polecam też hw monitor) i mam kilka zagadnień:

1.wnioskuje że to laptop co nie ?(karta graficzna)

2.wyjmij baterię i graj na samym zasilaczu

3.możesz wymienić pastę termogrzewczą bo napewno nie wymieniałeś(ogółem powinno wymieniać co 2 miesiące)

4.zawsze możesz spróbować formata lub jeśli to się stało niedawno to przywrócić do tego momenty kiedy problemu nie było

5.w panelu sterowania>menadżer urządzeń też nie wykrywa ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem przywrócenie systemu , poprawiło się lecz nie jest to to co było przed tym problemem :\ 

Nie wiem czy temat do końca rozwiązany , co do temp  to all jest OK .

Opublikowano

problem jest że nie pamiętam jaką mam kartę graficzną albo nvidia 770m albo inną więc nie chcę pobrać złych sterowników , na stronie jest auto sprawdzenie karty ale to nie działa nwm czemu a w panelu pokazuje tylko domyślny procesor graficzny intel hd graphics 4000 i mam problem :\

Jaki problem jest sprawdzić ? Lol. Wpisujesz nazwę lapka w googlach nawet i znajdujesz...

Opublikowano

Nie znam się na takich rzeczach, ale radziłbym też przeskanować kompa czy nie masz wirusa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...